Pacienta pentru care se preleva ficatul: Medicii au suferit pentru că au plecat să-mi salveze viaţa

Pacienta care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea spune că aştepta acest transplant din 2011, că a fost emoţionată când a fost chemată pentru operaţie, iar apoi a aflat despre tragedie, afirmând: "Doctorii aceia au suferit pentru că au plecat să-mi salveze mie viaţa".

Urmărește
1055 afișări
Imaginea articolului Pacienta pentru care se preleva ficatul: Medicii au suferit pentru că au plecat să-mi salveze viaţa

Pacienta pentru care se preleva ficatul: Medicii au suferit pentru că au plecat să-mi salveze viaţa (Imagine: Shutterstock)

"Din 2011 aştept transplantul de ficat. În 2013 boala s-a agravat. Am fost foarte emoţionată când am fost chemată la operaţie, apoi am auzit tragedia. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Doctorii aceia au suferit pentru că au plecat să-mi salveze mie viaţa", a declarat Floarea Mihai, care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea, fiind internată în Institutul Clinic Fundeni.

Femeia are 62 de ani şi este din Piteşti, ea spunând că este a doua încercare de transplant, prima fiind în noiembrie 2013, când ficatul prelevat nu era de calitate.

"Am plecat acasă şi am revenit acum. În fiecare zi mă gândesc că cineva acolo sus mă iubeşte şi într-o zi voi putea să fac şi eu acest transplant", a mai spus Floarea Mihai.

Ea a precizat că în 2005 a făcut un tratament stomatologic, iar în 2006 a descoperită că are o suferinţă la ficat, iar de atunci este continuu sub tratament.

În 2011, femeia a fost inclusă pe lista de aşteptare pentru transplant.

Medicul Liana Gheorghe a declarat că pacienta a fost diagnosticată în 2006 cu hepatită B şi D.

"A urmat tratament, dar boala s-a agravat în 2013, în prezent având ciroză hepatică şi cancer hepatic cu doi noduli pe ficat", a spus Liana Gheorghe.

Profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a declarat că odată prelevat ficatul, acesta trebuie transplantat în cel mult opt ore.

El a spus că de la donatorul din Oradea au fost prelevaţi rinichii şi ţesuturi, iar despre rinichi se ştie că au fost deja transplantaţi de echipa de la Cluj.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca au anunţat, marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conştiente şi stabilizate hemodinamic şi respirator.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai uşoare răni, a fost externat din Spitalul Judeţean Cluj şi ajunge marţi după-amiază în Bucureşti, cu un avion de linie, a anunţat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici