Pacienţi cu boli renale, programaţi la intervenţii chirurgicale, trimişi din Iaşi la spitale din ţară, din cauza unui aparat vechi defect

Zeci de pacienţi cu boli renale, care aşteptau o intervenţie chirurgicală, sunt trimişi din Iaşi către alte spitale din ţară, după ce aparatul vechi de mai bine de zece ani riscă să cedeze, fiind necesare repraţii urgente.

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Pacienţi cu boli renale, programaţi la intervenţii chirurgicale, trimişi din Iaşi la spitale din ţară, din cauza unui aparat vechi defect

Pacienţi cu boli renale, programaţi la intervenţii chirurgicale, trimişi din Iaşi la spitale din ţară, din cauza unui aparat vechi defect

Medicii urologi din Iaşi au luat decizia de a transfera cazurile urgente către alte spitale din zona Moldovei, din cauză că un aparat extrem de necesar intervenţiilor medicale nu mai poate fi utilizat.

Aparatul de radiologie de la Clinica de Urologie a Spitalului C.I. Parhon, vechi de aproape zece ani riscă să cedeze, iar fără el urologii nu mai pot opera. Cazurile sunt redirecţionate de joi către Bacău, Galaţi şi Bucureşti.

Doi pacienţi au fost trimişi către Spitalul Judeţean Bacău, iar un altul a fost transferat către Bucureşti, însă situaţia este una care va dura cel puţin o săptămână, anunţă reprezentanţii unităţii medicale.

„Aveam în fiecare zi cel puţin patru - cinci cazuri de urgenţă la care foloseam acest aparat şi îl foloseam şi la intervenţii la pacienţi programaţi, tot un număr asemănător. Practic 9-10 pacienţi în fiecare zi beneficiau de intervenţii care se efectuau cu acest aparat”, a explicat medicul primar Radu Cristian Costache, şeful Clinicii de Urologie şi Tranplant Renal, din cadrul Spitalului C.I. Parhon din Iaşi.

Aparatul defect este un fluroroscop, vechi de aproape 10 ani, iar de când a fost achiziţionat a fost folosit zi de zi. Pentru a preveni situaţia în care aparatul să cedeze în timpul unei operaţii, s-a decis repararea lui.

„Dacă nu am fi procedat în acest fel, pentru o reparaţie controlată ar fi putut să apară pacienţi şi aparatul să se defecteze instantaneu situaţie în care nu am fi putut să intervenim. Astfel organizând lucrurile în acest fel cu UPU Spiridon, cu legătura cu spitatele din alte judeţe, putem să ţinem situaţia sub control”, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului C.I. Parhon Iaşi.

Trei cazuri care au avut nevoie de intervenţii chirurgicale la care era necesar acest aparat au fost redirecţionate către Bacău şi Bucureşti. Medicii urologi din Bacău însă susţin că sunt supraaglomeraţi şi că nu fac faţă la numărul de pacienţi.

„Problema noastră este să facem faţă la numărul de paturi. Secţia e gândită exact pentru o situaţie anterioară, care era în urmă cu 10 -15 ani. În momentul de faţă a crescut patologia foarte mult, suntem mai mulţi doctori, abordul nostru este diversificat, abordăm toate tipurile de patologii şi benigne şi maligne şi nu prea facem faţă cu numărul de locuri. Cu 25 de locuri o să ne fie greu dacă situaţia se va prelungi în Iaşi şi va fi frecventă adresarea bolnavilor spre spitalul nostru”, a explicat dr. Alexandru Angheluş, medic şef secţie Urologie, în cadrul Spitalului Judeţean Bacău.

Reparaţiile la aparat ar putea fi gata în cursul săptămânii viitoare. Chiar şi aşa, conducerea Spitalului C.I. Parhon din Iaşi susţine că doreşte să solicite de la minister achiziţionarea unui nou fluoroscop.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici