Pacienţii cu HIV/SIDA reclamă desfiinţarea Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA

Federaţia UNOPA critică desfiinţarea Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, pe care o considerată o greşeală majoră, în condiţiile în care programul naţional are rezultate foarte bune, recunoscute internaţional, şi cere Ministerului Sănătăţii să revină asupra deciziei.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu HIV/SIDA reclamă desfiinţarea Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA

Pacienţii cu HIV/SIDA reclamă desfiinţarea Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA (Imagine: Shutterstock)

Prin Ordinul 686/2015 al Ministerului Sănătăţii se desfiinţează mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, printre care şi Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA (CNLAS).

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) susţine că această măsură este "o greşeală majoră", întrucât CNLAS este organismul care a construit şi susţinut unul dintre cele mai performante programe de sănătate.

"Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA a fost apreciat de multe ţări avansate din această lume pentru eficienţa şi rezultatele foarte bune pe care le-a avut în direcţia prevenirii, tratării şi controlului infecţiei HIV în România", a declarat preşedintele executiv al UNOPA, Iulian Petre.

UNOPA solicită Ministerului Sănătăţii să revină asupra deciziei şi să găsească modalităţile corecte şi transparente prin care experţii de renume internaţional pe care România îi are în acest domeniu să poată face parte din această comisie, aşa cum se petrece în toate ţările civilizate, unde deciziile din sistemele de sănătate sunt luate de cei mai buni specialişti.

În opinia UNOPA, desfiinţarea CNLAS pune în pericol bunul mers al Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA, împiedică accesul pacienţilor cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, la tratamente inovatoare apărute în lume, distruge o experienţă de succes în controlul infecţiei cu HIV în România, care a fost model pentru alte ţări din Uniunea Europeană.

"Suntem în plină epidemie de HIV în România, numărul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponenţial în ultimii ani ca urmare a lipsei de finanţare din partea statului pentru programele de prevenire. România nu mai are o Strategie Naţională HIV/SIDA din anul 2007, tot din vina Ministerului Sănătăţii, care refuză sistematic să întrunească Comisia Interministeriala HIV înfiinţată prin Legea 584/2002, singura care poate propune o strategie în acest domeniu către Guvern. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii vine şi distruge şi ultimul bastion care mai făcea lucrurile să meargă cât de cât bine pe partea de tratament, desfiinţează CNLAS. Nu puteam să credem decât că aceste demersuri sunt făcute pentru distrugerea unui program de tratament pentru care România a fost dată de multe ori exemplu de bună practică în lume. Cerem Ministerului să revină asupra deciziei, cerem totodată întrunirea imediată a Comisiei Interministeriale HIV care să analizeze cauzele creşterii alarmante ale numărului de persoane nou infectate cu HIV şi să propună Guvernului o Strategie Naţională coerentă de combatere a epidemiei HIV", a adăugat preşedintele executiv al UNOPA.

La sfârşitul anului 2014, compartimentul de Monitorizare al CNLAS raporta un număr de 12.886 de pacienţi cu HIV în viaţă, iar în anul 2014 au fost diagnosticate peste 900 de noi cazuri.

Federaţia UNOPA susţine că va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca această situaţie să fie remediată, apelând în acest sens la partenerii şi forurile europene şi internaţionale cu responsabilităţi în controlul epidemiei HIV.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Sănătăţii va avea o întâlnire cu Federaţia UNOPA şi cu specialişti în domeniul HIV/SIDA, pentru a găsi o soluţie.

"Desfiinţarea unor comisii s-a făcut pe fondul incompatibilităţii unor şefi ai comisiilor de specialitate. Discuţiile privind comisia HIV/SIDA vor demara în curând la Ministerul Sănătăţii", a spus Oana Grigore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici