- Home
- Social
- SLATINA, (03.10.2017, 11:07)
- Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Situaţie alarmantă. Pacienţii din Olt, nevoiţi să aştepte şi 5 luni pentru a beneficia de tomograf sau RMN. Investigaţia Mediafax cu privire la listele de aşteptare din toată ţara
Pentru a beneficia de tomograf sau de RMN, servicii decontate de Casa de Asigurări, pacienţii din judeţul Olt aşteaptă şi cinci luni, din cauza insuficienţei fondurilor alocate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Situaţia nu s-a îmbunătăţit faţă de luna aprilie 2017, atunci când Mediafax a publicat un material exploratoriu despre condiţiile în care mii de români sunt puşi pe liste de aşteptare şi de 24 de luni pentru a-şi face investigaţia medicală de tip RMN sau tomograf, timp în care starea de sănătate a acestora se poate agrava.
Urmărește
808 afișări
Pacienţii de la Spitalul Slatina, forţaţi să aştepte 5 luni pentru a beneficia de tomograf sau RMN
Pentru că au alocaţi câte 47.000 de lei lunar pentru imagistică, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina spun că peste două sute de olteni sunt pe listele de aşteptare pentru un RMN sau tomograf.
Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Pătru, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pacienţii aşteaptă chiar şi cinci pentru a fi investigaţi.
„De la începutul anului, peste 400 de pacienţi au făcut astfel de investigaţii, în baza contractului cu CAS Olt, adică au beneficiat gratuit. 216 pacienţi au făcut CT, iar 249 RMN. Lista de aşteptare a ajuns la 405 CT-uri şi 514 RMN-uri, dintre acestea s-au făcut jumătate. Programările au ajuns cam la cinci luni. Se pot face, în medie, 15-20 de CT-uri lunar, 20-25 RMN-uri”, a afirmat Pătru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului Transporturilor
-
Casa Albă reacţionează: SUA nu îşi vor schimba politica nucleară după modificarea doctrinei Rusiei
-
Cine este noul secretar general adjunct al NATO. Mark Rutte a numit o femeie pentru a doua funcţie din Alianţă
El a adăugat că situaţia există din cauza fondurilor insuficiente alocate.
„Fonduri alocate avem aproximativ 47.000 lei pe lună, din aceşti bani se acoperă CT, RMN, radiografie, ecografie, mamografie, ostodensitometria. În condiţiile în care la o examinare CT este nevoie de o sumă cuprinsă între 300 şi 600 de lei, în funcţie de segment, de numărul de segmente”, a mai spus medicul.
Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN. Unii pacienţi au programare chiar şi peste un AN
La începutul anului, Mediafax a publicat un amplu articol despre situaţia bolnavilor care necesită investigaţii amănunţite. În luna aprilie, mii de pacienţi se aflau pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică. Reluăm publicarea investigaţiei
700 de bolnavi se află pe liste pentru investigaţii RMN, la spitalul din Târgu-Jiu
Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este suprasolicitat. Peste 700 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru examinare, existând pacienţi care au depus cererile în urmă cu un an.
Unicul laborator de imagistică prin rezonanţă magnetică din judeţul Gorj este insuficient pentru bolnavii care aşteaptă chiar şi de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigaţii medicale. Pe lista de aşteptare se află peste 700 de persoane. Faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.
”A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristi Paicu.
Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, porneşte de la 400 de lei.
Pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu există liste de aşteptare. Examenul este efectuat gratuit, iar cazurile urgente sunt preluate imediat, iar celelalte în câteva zile de la solicitare.
”Cei care nu necesită o urgenţă aşteaptă, dar nu mai mult de două zile. Urgenţele nu au fost pe lista de aşteptare. Este gratis examinarea CT”, a precizat Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Bolnavii din Bistriţa aşteaptă între 6 şi 9 luni pentru o investigaţie RMN
Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Bistriţenii care au nevoie de o investigaţie imagistică de înaltă performanţă au de aşteptat între 6 şi 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.
Reprezentanţii celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistriţa spun că sumele alocate acestor analize sunt mici şi că listele de aşteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 - 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aştepte 3 luni.
Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanţă a achiziţionat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de aşteptare este de aproximativ şase luni pentru o astfel de analiză.
“Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare şi dacă renunţă cineva îi contactăm pe următorii pacienţi aflaţi pe listă”, explică angajaţii laboratorului.
În cazul testărilor CT listele de aşteptare sunt şi ele de două – trei luni.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigaţiile paraclinice – imagistică de înaltă performanţă (CT şi RMN) au fost de 1.131.185 lei.
”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP - medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.
Din sumele asigurate de CAS Bistriţa-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puţin de 200 de astfel de analize lunar.
Bistriţenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf şi peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanţă magnetică.
Liste de aşteptare pentru investigaţii medicale gratuite până în luna decembrie la Spitalul Judeţean Reşiţa
La Spitalul Judeţean Reşiţa, singurul din judeţul Caraş-Severin care are un RMN, listele de aşteptare pentru astfel de investigaţii imagistice gratuite se întind până în luna decembrie a acestui an, din cauza sumelor prea mici acordate de Casa de Sănătate.
Bolnavii din judeţul Caraş-Severin care au nevoie de o investigaţie imagistică sunt nevoiţi să aştepte câteva luni de zile pentru a putea beneficia de o astfel de analiză. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, Violeta Florea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că listele de aşteptare pentru investigaţii gratuite la RMN sunt până în luna decembrie 2017, iar pentru o tomografie, programările sunt deja făcute până în luna aprilie a acestui an.
Şi bolnavii care doresc să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de astfel de investigaţii imagistice trebuie să aştepte.
”Nu ştiu care este numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare. Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de aşteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienţi pe zi. Pentru atâţia bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de aşteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT (n.r. computer tomograf), cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie şi contra cost până în luna aprilie”, a explicat Violeta Florea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa spune că în unitatea medicală se află singurul RMN din judeţ, iar în Caraş-Severin mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeş şi unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziţionat cu bani europeni, dar care nu poate nefolosit, pentru că nu sunt medici.
”Bolnavii sunt nemulţumiţi, dar nu avem ce face, asta e situaţia. Avem un singur RMN şi două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competenţă, pentru CT sunt patru şi restul fac ecografii şi radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câţiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo şi stă. Este obţinut pe fonduri europene şi nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, o investigaţie la RMN costă aproximativ 700 lei un segment, iar la aparatul CT – 350 lei.
”La nivelul judeţului Caraş-Severin, cam pe toate segmentele de activitate medicală banii sunt cam puţini, avem dificultăţi în contractele cu casa judeţeană de asigurări de sănătate. Fondurile la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt insuficiente, probabil că şi în ţară e la fel situaţia, dar nu chiar aşa de gravă ca la noi”, a mai precizat Violeta Florea.
La Spitalul Judeţean Reşiţa sunt internaţi în fiecare an aproximativ 25.000 de pacienţi.
Liste de aşteptare pentru RMN până la sfârşitul anului, la Craiova
Pacienţii care vor să-şi facă investigaţii de înaltă performanţă gratuite în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova trebuie să aştepte până la sfârşitul anului.
Pentru aparatul de investigaţii cu Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) al SCJU Craiova s-au făcut deja programări până la data de 31 decembrie.
Conducerea unităţii medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii de înaltă performanţă este mult prea mică.
”În momentul de faţă avem 1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât şi doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar şi la picior, înseamnă două segmente şi atunci înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi. Atunci, cei 1.500 de pacienţi se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeaşi sumă, lista de aşteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Bogdan Fănuţă.
Perioada de aşteptare pentru un RMN la Sibiu este de maxim 3 săptămâni. CT-ul se face imediat
Perioada de aşteptare pentru bolnavii care au nevoie de o examinare RMN este de maxim trei săptămâni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă având aceste servicii externalizate. Dacă sunt cazuri urgente, pacientul aşteaptă două-cinci zile.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are două aparate computer tomograf, astfel că rar se întâmplă ca pacienţii să fie nevoiţi să aştepte pentru o astfel de investigaţie.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, a declarat că în cazul urgenţelor, examinarea CT se realizează „imediat”.
”Pentru CT, cazurile urgente se rezolvă imediat. Pentru restul cazurilor, perioada de aşteptare este de maxim două zile, dar se întâmplă rar să nu se facă imediat. Avem două aparate, unul funcţionează de la 7 dimineaţa la 7 seara şi mai avem încă unul care funcţionează doar dimineaţa”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Spitalul din Sibiu nu are, însă, un RMN propriu, astfel că examinările se realizează la un spital privat, cu care unitatea medicală de stat este în contract pentru aceste servicii. În cazul pacienţilor care au nevoie de o astfel de examinare, perioada de aşteptare este de până la trei săptămâni.
”RMN nu avem, astfel că serviciile sunt externalizate. Pentru cazurile urgente, perioada de aşteptare este de la două la cinci zile, pentru că se lucrează doar în cinci zile pe săptămână, nu şi sâmbătă şi duminica. Pentru examinările care nu sunt considerate urgente, perioada de aşteptare este de la o săptămână la maximum trei săptămâni”, a mai declarat Decebal Todăriţă.
Cluj: Termenul de aşteptare pentru o investigaţie RMN durează maxim două luni pentru pacienţii din policlinică
Perioada maximă de aşteptare pentru investigaţii imagistice RMN la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca este de maxim două luni, în instituţie funcţionând, în prezent, două aparate de timp RMN, al treilea fiind instalat şi urmează să fie pus în funcţiune în perioada următoare.
”La SCJU avem trei RMN-uri, ultimul fiind instalat recent în urma unei investiţii de 900.000 de euro, şi va fi pus în funcţiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienţi şi suma lunară alocată de CJAS pentru investigaţii imagistice, se înregistrează liste de aşteptare. Aceste investigaţii complexe costă, vin pacienţi în urgenţă care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează. Pentru pacienţii internaţi, durata de aşteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator şi sunt dependenţi de fondurile de la CJAS, durata de aşteptare este între o lună şi jumătate şi două luni. După ce va fi pus în funcţiune noul RMN, durata de aşteptare va scădea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Flavia Topan, coordonator Comunicare şi Relaţii Publice al SCJU Cluj-Napoca.
În ceea ce îi priveşte pe pacienţii care doresc să îşi facă o investigaţie RMN contra cost, timpul de aşteptare este de câteva zile.
Timpii de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de examinări Computer Tomograf (CT) sunt similare celor de la RMN.
La SCJU Cluj-Napoca funcţionează 3 echipamente tip CT, iar în curând va fi pus în funcţiune cel de-al patrulea, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), iar perioadele de aşteptare se vor reduce.
La Alba Iulia, pacienţii aşteaptă trei luni pentru un RMN
Bolnavii din Alba Iulia aşteaptă două - trei luni pentru investigaţii gratuite la RMN, în policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, în vreme ce la Spitalul Municipal Sebeş, pentru investigaţii la computer tomograf, se aşteaptă două - trei săptămâni.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, radiologul Dan Crainic, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în cazul în care sunt afecţiuni grave bolnavul se internează, iar investigaţiile la RMN se fac imediat
„RMN-ul deserveşte nu doar ambulatoriul, ci şi spitalul şi pacienţii internaţi în spital, care nu trebuie să aştepte deloc în cazul în care se internează”, a spus dr. Crainic.
Radiologul a explicat că programările la RMN se fac în ordinea venirii pacienţilor, în limita fondurilor alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru investigaţii la tomograf nu sunt liste de aşteptare la Spitalul din Alba Iulia.
În schimb, la Spitalul Municipal Sebeş, pentru o investigaţie la computerul tomograf, pacienţii aşteaptă între două şi trei săptămâni, până le vine rândul.
”Pacienţii care se internează în spital pot efectua investigaţiile medicale în ziua în care vin”, a declarat, managerul Spitalului Municipal Sebeş, Anca Franchini.
Pacienţii au posibilitatea să plătească investigaţiile medicale, situaţie în care acestea se fac în ziua în care se prezintă în ambulatoriu.
Listă mai scurtă la Iaşi
La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi programările pentru un CT sunt făcute până în luna aprilie, iar cine are nevoie de un RMN se poate programa spre finalul lunii mai.
Cei care vor să aibă analiza RMN mai repede trebuie să plătească. Un RMN costă în jur de 400 de lei fără substanţă de contrast şi 500 cu substanţă de contrast. O investigaţie CT costă 100 de lei.
Pacienţii internaţi la Spitalul de Neurochirurgie, care au nevoie de astfel de investigaţii intră pe regim de urgenţă, adică nu aşteaptă să le vină rândul pe listă.
Citeşte şi: Cadavrul decapitat al unui bărbat, descoperit la marginea unei localităţi din judeţul Olt
Citeşte şi: FOTO | Un nou punct de trecere a frontierei a fost inaugurat în Constanţa. Vezi unde a fost amenajat!
Citeşte şi: Percheziţii într-un dosar de proxenetism: tinerele, racolate prin crearea aparenţei unei relaţii / Suspecţii ar fi câştigat 1 milion de euro de pe urma fetelor
Citeşte şi: Trafic reluat după aproximativ şase ore pe Centura de Vest a Ploieştiului, unde exista pericol de explozie din cauza unor scurgeri de nitrat dintr-un camion
Citeşte şi: Un mort şi trei răniţi, în urma unui accident rutier în judeţul Sibiu. Şoferul vinovat, care a fugit de la locul faptei, nu avea permis de conducere
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe