- Home
- Social
- SUCEAVA, (01.02.2017, 16:48)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României
Aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost tăiat ilegal din pădurile din Neamţ, Iaşi, Bacău, Botoşani şi Suceava, inspectorii Gărzii Forestiere Suceava aplicând, în 2016, peste 840 de contravenţii, cele mai multe la instalaţiile de debitat lemn şi la depozite, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
901 afișări
Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României
Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cursul anului 2016, în urma controalelor de pe raza judeţelor Neamţ, Iaşi, Bacău, Botoşani şi Suceava s-a constatat faptul că s-au tăiat ilegal 23.381 de metri cubi de lemn, valoarea pagubelor fiind de 4.780.971 de lei.
În aceste cazuri, au fost aplicate 842 de contravenţii în domeniul silvic, cele mai multe dintre ele, respectiv 400, în urma controalelor efectuate la instalaţiile de debitat lemn şi la depozite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Găşpărel a spus că datorită „Radarului Pădurilor” anul trecut s-a constatat o scădere a volumului de masă lemnoasă tăiată ilegal, în special în judeţul Suceava.
„Datorită eficientizării sistemului Radarul Pădurilor, volumul de lemn transportat sau comercializat ilegal a scăzut semnificativ”, a declarat Mihai Găşpărel, adăugând că Garda Forestieră Suceava actualizează periodic zonele din judeţul Suceava cu infracţionalitatea silvică cea mai ridicată astfel încât programarea controalelor să reducă riscul apariţiei unor ample tăieri ilegale de arbori.
Potrivit lui Găşpărel, anul trecut au fost efectuate 160 de controale în domeniul tăierilor şi furturilor de arbori, în urma cărora au fost constatate 120 de infracţiuni, fiind aplicate 32 de contravenţii pentru tăieri ilegale de arbori cu diametre mici, iar volumul de lemn tăiat ilegal a fost de 23.381 de metri cubi, cu o valoare a pagubelor de 4.780.971 de lei.
Tot în cursul anului trecut, inspectorii Gărzii Forestire Suceava au aplicat 184 de contravenţii în valoare de 102.500 de lei pentru neasigurarea pazei pădurilor, Găşpărel arătând că pe zona de competenţă a Gărzii Forestiere Suceava suprafaţa pădurilor administrate este de 1.477.000 de hectare de fond forestier, iar suprafaţa de pădure neadministrată este de 72.666 de hectare.
Un număr de 414 acţiuni de control s-au efectuat pentru verificarea circulaţiei materialului lemnos, majoritatea realizându-se cu sprijinul IPJ Suceava, în urma acestora fiind aplicate 147 de contravenţii, în valoare totală de 376.400 lei, confiscându-se 1.485 de metri cubi de material lemnos.
În domeniul instalaţiilor de debitat material lemnos şi al depozitelor au fost efectuate 861 de acţiuni de control, fiind aplicate 400 de contravenţii în valoare de 1.294.000 de lei şi au fost confiscaţi 652 de metri cubi de material lemnos. Alte 166 de controale au vizat activitatea de exploatare a masei lemnoase, inspectorii Gărzii Forestiere Suceava aplicând 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.500 de lei.
Găşpărel a mai spus că au fost aplicate opt contravenţii, cu o valoare de 3.000 de lei, pentru păşunat în zone interzise sau pentru amplasarea unor stâni în locuri nepermise.
În prezent, la Garda Forestieră Suceava sunt ocupate 64 de posturi din cele 82 disponibile, şeful Gărzii Forestiere Suceava arătând că, în 2017, în funcţie de bugetul alocat, vor fi organizate concursuri pentru angajare de personal în judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău şi Suceava.
Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu: "Ştiam de OUG pe Justiţie înainte de şedinţa de guvern; mie nu mi se aplică"
Citeşte şi: Protocol de colaborare între Agenţia Naţională Anti-Doping şi Colegiul Medicilor Bucureşti
Citeşte şi: Inspectorii ISU au dat amenzi de peste 920.000 de lei în urma controalelor în cluburi şi discoteci
Citeşte şi: Elevii şi profesorii unei şcoli din Rădăuţi, evacuaţi după ce un uscător dintr-o toaletă a luat foc
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe