Într-un discurs adresat participanţilor la Reţeaua Internaţională a Legislatorilor Catolici, care îşi desfăşoară conferinţa anuală în zona Romei, Francisc a remarcat că reţelele de socializare pot fi o modalitate de a-i ajuta pe oameni să realizeze că fac parte din ceva mai mare decât ei înşişi.
„Într-adevăr, acesta este scopul declarat al multor platforme de social media şi, cu siguranţă, mult bine se întâmplă prin aceste mijloace de comunicare„, a spus papa Francisc, potrivit AP.
Cu toate acestea, a spus suveranul pontif, este nevoie de vigilenţă, „pentru că, din păcate, multe tendinţe dezumanizante rezultate din tehnocraţie se regăsesc pe aceste mijloace de comunicare„. El a citat răspândirea deliberată de informaţii false despre oameni, ştiri false şi promovarea urii şi a divizării. Francisc a mai denunţat ceea ce a numit „propaganda partizană şi reducerea relaţiilor umane la simpli algoritmi„.
Un alt pericol pe reţelele de socializare este „un fals sentiment de apartenenţă, în special în rândul tinerilor, care poate duce la izolare şi singurătate„, a spus el.
Ca remediu, papa Francisc a pledat pentru o „cultură a întâlnirii autentice, care implică o chemare radicală la respect şi la ascultare reciprocă, inclusiv a celor cu care putem fi în dezacord puternic„.