- Home
- Social
- SFÂNTU GHEORGHE, (08.05.2014, 17:15)
- Pacala Dana , Kiss Edit
Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor
Un Parc Memorial al Holocaustului a fost inaugurat, joi, la Sfântu Gheorghe, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţul Covasna, printre care s-au aflat şi 52 de copii cu vârsta sub 13 ani, în memoria cărora a fost plantat câte un copac tuia în parc.
Urmărește
330 afișări
Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului din cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe a avut loc joi, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţ, acesta fiind realizat la iniţiativa supravieţuitorilor fostei comunităţi a evreilor din judeţul Trei Scaune (Covasna), cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Sfântu Gheorghe, al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Comunităţii Evreilor din Braşov-Obştea Evreilor Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comemorarea a început la fostul ghetou de pe strada Ciucului (actualul sediu al Universităţii Sapientia) şi a continuat printr-un marş al tăcerii către cimitirul evreiesc.
La inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului au participat, printre alţii, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care a contribuit financiar la realizarea acestui parc.
Parcul cuprinde un obelisc, la baza căruia este amplasată o plăcuţă cu inscripţie trilingvă, în ebraică, română şi maghiară: "În memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe, deportaţi în 1944, transformaţi în cenuşă de nazişti şi aliaţii lor".
În parc s-au plantat 52 de copaci tuia, formând un semicerc în jurul monumentului şi amintind de cei 52 de copii, cu vârsta sub 13 ani.
În plus, au fost plantate şase sălcii plângătoare, în memoria celor 611 victime ale Holocaustului din judeţ, în parc fiind amenajate alei şi amplasate bănci.
Contribuţia municipiului Sfântu Gheorghe la realizarea acestui parc memorial a fost de 35.000 de lei.
În 2009, reprezentanţii obştii evreieşti din Covasna şi ai autorităţilor locale au dezvelit, în cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe, un zid memorial pe care erau scrise numele celor 611 evrei din judeţ care au pierit în lagărele naziste.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe