- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.04.2011, 14:46)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parchetul ICCJ a fost sesizat în legătură cu înstrăinarea arhivei Emil Cioran
Parchetul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost sesizat de realizatorul Sorin Ilieşiu în privinţa înstrăinării arhivei Emil Cioran de patrimoniul cultural al României, a comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Ministerului Public.
Urmărește
133 afișări
Parchetul ICCJ a fost sesizat în legătură cu înstrăinarea arhivei Emil Cioran (Imagine: Shutterstock)
Sorin Ilieşiu - coautor, împreună cu Gabriel Liiceanu, al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa după Cioran" - a cerut să fie declanşată o anchetă penală internaţională instrumentate de către Parchetul ICCJ din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, "pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României".
"În timpul regimului comunist, arhiva personală a lui Emil Cioran a fost păstrată de părinţii acestuia, Elvira şi Emilian Cioran - protopop al Sibiului. După moartea acestora, arhiva a fost preluată de Aurel Cioran, fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinţa lui Emil Cioran a fost ca arhiva lui personală din perioada română a vieţii sale să fie donată Bibliotecii Astra din Sibiu. Acesta lucru l-am auzit, atât eu cât şi dl Gabriel Liiceanu, direct de la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma să facă această donaţie spre sfârşitul vieţii, dar nu a mai apucat întrucât a decedat neaşteptat la 83 de ani, în 1977", spune Ilieşiu, în sesizarea către Parchet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Potrivit lui Sorin Ilieşiu, este exclus ca Aurel Cioran, care îl venera pe fratele lui, să fi călcat în picioare dorinţa fratelui său, astfel încât să facă un testament în care să fi scris că arhiva personală a fratelui să fie "moştenită" cea de-a doua soţie a sa, Eleonora Cioran, aşa cum a afirmat aceasta în emisiunea B1TV "Evenimentul Zilei" din seara de 12 aprilie 2011.
"De altfel, din punct de vedere moral şi legal, Aurel Cioran nici nu putea să lase moştenire ceva ce de fapt nu era a lui. Nu cred că d-na Eleonora Cioran poate proba că este proprietara arhivei personale a lui Emil Ciroan", susţine sursa citată.
După moartea lui Aurel Cioran, susţine Ilieşiu, "Eleonora Cioran a ignorat dorinţa lui Emil Cioran - şi este imposibil să nu fi ştiut de această dorinţă - , şi nu a donat arhiva personală a acestuia către Biblioteca Astra din Sibiu".
În 2008 sau în 2009, Eleonora Cioran s-a decis să vândă ceea ce nu era al său şi a propus Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să achiziţioneze arhiva contra-cost, dar ministerul, după ce a expertizat-o, a decis să nu o achiziţioneze, întrucât a considerat că suma solicitată era prea mare.
Conform declaraţiilor Eleonorei Cioran şi a fiului acesteia în cadrul emisiunii mai sus-mentionate de la B1TV, în cursul anului trecut, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasă fraudulos din locuinţa dânsei (din strada Dealului din Sibiu) de către cetăţeana franceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeana română Gina Puică, afirmă în sesizarea către Parchet, Sorin Ilieşiu.
"În preziua centenarului Cioran, adică în 7 aprilie 2011, arhiva personală Emil Cioran furată din România a fost scoasă ilegal la licitaţie de Laurence Tacou care a vândut cu 406.000 euro ceea ce nu era nici al ei, dar nici al Eleonorei Cioran, întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţinea patrimoniului naţional. Licitaţia ilegală a fost făcută prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, potrivit site-ului acesteia http://www.binoche-renaud-giquello.com/flash/index.jsp?id=9732&idCp=33&lng=fr", mai spune Ilieşiu.
Cu toate că înainte de licitaţie, Ilieşiu a solicitat imperativ ministrului de Externe să facă toate demersurile legale - direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, Bogdan Mazuru - pentru a opri vânzarea ilegală a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României, acest lucru nu s-a reuşit, întrucât conducerea Casei Binoche şi Giquello l-a asigurat pe Bogdan Mazuru că licitaţia ar fi legală, fără însă să prezinte ambasadorului României actele de proprietate ale obiectelor licitate.
"Doamnă procuror general, consider că statul român a fost fraudat şi batjocorit, şi că ne aflăm în faţa unei escrocherii internaţionale care a avut ca scop atât obţinerea unui preţ uriaş la licitaţia din 7 aprilie, cât şi viitoarea supralicitare exagerată a manuscriselor franceze ale lui Emil Cioran, descoperite în boxa acestuia de la subsol, evaluate de licitator - înainte de licitaţie din 7 aprilie a.c. - la circa 1.500.000 euro. Solicit cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, în baza mărturiilor care ar trebui date începând de miercuri 13 aprilie a.c., în faţa procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliată în str.Dealului din Sibiu), de fiului dânsei, precum şi de cetăţeana română Gina Puică", spune Ilieşiu.
Totodată, acesta solicită ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale, Casa Binoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011, astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată gratuit patrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran.
În 7 aprilie, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizată la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.
Marţi, Brăiloiu a anunţat la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.
Citește pe alephnews.ro: MAE ucrainean: Ucraina este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe