Parchetul ICCJ a preluat două dosare de furt de bani şi bunuri din casetele de valori

Două dosare de furt de bani şi bunuri din casetele de valori închiriate la trei unităţi bancare au fost preluate de Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi Parchetul Judecătoriei Piteşti.

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Parchetul ICCJ a preluat două dosare de furt de bani şi bunuri din casetele de valori

Parchetul ICCJ a preluat două dosare de furt de bani şi bunuri din casetele de valori (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, printr-o rezoluţie din 5 noiembrie, preluarea celor două cauze, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, a anunţat marţi instituţia, într-un comunicat de presă.

"Considerentele care au stat la baza preluării au vizat complexitatea cauzei, dată de faptul că infracţiunile au fost săvârşite pe raza a două judeţe, coroborată cu prejudiciul ce depăşeşte suma de 2.500.000 euro, impactul mediatic al cauzei, precum şi soluţionarea cu celeritate a acesteia", a precizat Parchetul instanţei supreme.

Cauza a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, urmând să fie făcute cercetări pentru infracţiunea de furt calificat.

Un număr de 12 reclamaţii au fost depuse până la 31 octombrie, la Poliţia Argeş, privind dispariţia unor sume de bani şi a unor bijuterii din casete de valori închiriate la unităţi bancare.

Prima reclamaţie privind dispariţia de bijuterii şi bani dintr-o cutie de valori de la o sucursală BCR din centrul Piteştiului a fost depusă în 25 octombrie, când o familie a reclamat că i-au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.

În 28 octombrie, la Poliţia Argeş au fost depuse alte trei reclamaţii privind dispariţia de bani din cutii de valori de la aceeaşi bancă. Păgubiţii au reclamat dispariţia a 131.000 de euro, 400.000 de euro, respectiv 130.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 29 octombrie, un bărbat a reclamat Poliţiei dispariţia a 200.000 de euro dintr-o cutie de valori a băncii, în cursul aceleiaşi zile fiind depuse alte trei reclamaţii privind dispariţia unor sume mari de bani.

În 30 octombrie, alte trei persoane au depus plângeri privind dispariţia de bani din cutii de valori de la unitatea bancară din Piteşti.

Conform anchetatorilor, la sucursala BCR din centrul Piteştiului sunt 300 de cutii de valori, dintre care 105 sunt închiriate.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că există doi suspecţi principali în acest caz, între care un bărbat cu cetăţenie româno-spaniolă.

Sursele citate spuneau că cei doi bărbaţi sunt clienţi ai băncii de mai mult timp, iar în ultimele patru luni ar fi intrat frecvent în bancă, de unde ar fi ridicat bani din cutii de valori, după ce au avut şi ei bunuri în mai multe cutii de valori ale unităţii şi şi-ar fi făcut apoi dubluri ale cheilor de la acestea. Anchetatorii au ajuns la cei doi în condiţiile în care aceştia apar în imaginile de pe camerele de supraveghere ale băncii, surprinse înainte de a fi depusă prima plângere.

Directorul de comunicare al BCR, Ionuţ Stanimir, declara că nu există indicii privind vinovăţia vreunui angajat al băncii în cazurile privind dispariţia unor bani şi valori, reclamate la Poliţie, iar banca va evalua "obligaţia morală" de a despăgubi clienţii, chiar dacă nu există o obligaţie contractuală.

El le-a descris jurnaliştilor sistemul de securitate al băncii din zona de Tezaur şi procedura deschiderii unei casete de valori, cu "trei bariere de securitate", precizând că în niciun moment "un angajat al băncii nu vede, nu observă, nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia".

Întrebat dacă există posibilitatea ca un client care are o casetă închiriată să poată deschide o altă casetă pe care a avut-o cândva şi după care şi-a făcut mulajul cheii, Stanimir a precizat că "nu există această posibilitate" şi i-a îndemnat pe jurnalişti să întrebe organele de anchetă despre acest mod de operare.

Chestionat dacă se schimbă încuietorile în momentul în care o casetă de valori este închiriată de alt proprietar, directorul de comunicare al BCR a precizat că o să verifice "acest aspect", iar întrebat din nou dacă se poate face un mulaj după cheie Stanimir le-a spus jurnaliştilor că nu poate comenta şi i-a îndemnat din nou să întrebe Poliţia despre o asemenea situaţie.

Toate unităţile bancare din ţară care au cutii de valori sunt supuse unor verificări interne, Poliţia Română recomandând revizuirea standardelor de securitate, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc respectivele casete.

Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) arătau, într-un comunicat de presă, că vor colabora în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici