- Home
- Social
- Arad, (04.04.2017, 23:29)
- Departamentul Corespondenţi ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parcul Natural Lunca Mureşului, curăţat printr-un proiect de stopare a plantelor invazive
Câteva zeci de hectare de terenuri din Parcul Natural Lunca Mureşului, unde turiştii pot vedea mistreţi, iepuri, fazani sau cerbi, au fost redate turismului şi agriculturii după ce marţi a fost finalizat un proiect în valoare de 400.000 euro, prin care a curăţat terenurile de plante invazive.
Urmărește
438 afișări
Parcul Natural Lunca Mureşului, curăţat printr-un proiect de stopare a plantelor invazive
Adminsitraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a finalizat, marţi, proiectul "Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului - SESIL", care a avut o valoare de 400.000 euro, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European Norvegia, Lichestein, Islanda şi Guvernul României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Un proiect care de-a lungul celor circa douăzeci de luni de implementare a primit, în general, două etichete. Şi anume aceea de a fi un proiect îndrăzneţ şi un proiect concret. De ce îndrăznet? Pentru că lupta cu speciile invazive este una provocatoare şi grea, de aceea nu foarte des sunt întâlnite proiecte care abordează această tematică. Şi un proiect concret pentru că efectiv prin acest proiect se curăţă, se elimină, specia invazivă amorpha fruticosa-salcâmul pitic, de pe mai multe zeci de hectare de teren din Parcul Natural Lunca Mureşului, teren privat, teren care era complet nefolosit, complet abandonat şi scos din circuitul turistic şi din rolul ecosistemic pe care ar fi trebuit ca să-l aibă. Sunt pajişti care au fost abandonate, sunt terenuri agricole, terenuri arabile, şi toate acestea au condus la imposbilitatea folosirii de către proprietari a acestor terenuri", a declarat corespondentului MEDIAFAX, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, Paul Hac.
Salcâmul pitic a fost adus în zona protejată de apele Mureşului odată cu inundaţiile din urmă cu mai mulţi ani. Până în acest moment, terenurile, cele mai multe private, erau abandonate pentru nu puteau fi folosite din cauza invaziei amorfei.
Chiar dacă proiectul s-a încheiat, acţiunile administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului vor continua pentru că se vor folosi utilajele cumpărate în proiectul încheiat.
Acestea vor fi folosite pe terenuri situate în mai multe localităţi din judeţele Arad şi Timiş.
"Un aspect foarte important pe care proiectul SESIL l-a atins este şi faptul că s-au achiziţionat ultilajele necesare combaterii speciilor invazive de plante, respectiv un tractor puternic şi toate utilajele agricole necesare, de la freză forestieră, la plug, disc, şi aşa mai departe, aşa încât pe viitor să poate continua această campanie de combatere şi se poate extinde şi pe alte terenuri invadate. (...) Noi avem convenţii cu proprietarii pentru o sută de hectare, pe care ne-am asumat ca să le întreţinem în vederea combaterii şi prevenirii instalării speciilor invazive de plante. (...) Dar cert este faptul că trebuie să continue această campanie şi cu alte proiecte pentru că avem câteva sute de hectare invandate în Lunca Mureşului", a mai declarat Hac.
Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă totală de 17.455,2 hectare, dintre care pădurile ocupă 6.467 de hectare. Acest parc se întinde de-a lungul râului, până la frontiera cu Ungaria, iar aici trăiesc câteva sute de specii de păsări şi animale.
În excursiile prin parc, turiştii se pot întâlni cu căprioare, mistreţi, iepuri, fazani sau cerbi.
Totodată, parcul mai oferă turiştilor rute amenajate de plimbări pe jos sau cu bicicletele, precum şi curse de canoe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe