Parcul Natural Lunca Mureşului, curăţat printr-un proiect de stopare a plantelor invazive

Câteva zeci de hectare de terenuri din Parcul Natural Lunca Mureşului, unde turiştii pot vedea mistreţi, iepuri, fazani sau cerbi, au fost redate turismului şi agriculturii după ce marţi a fost finalizat un proiect în valoare de 400.000 euro, prin care a curăţat terenurile de plante invazive.

Urmărește
438 afișări
Imaginea articolului Parcul Natural Lunca Mureşului, curăţat printr-un proiect de stopare a plantelor invazive

Parcul Natural Lunca Mureşului, curăţat printr-un proiect de stopare a plantelor invazive

Adminsitraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a finalizat, marţi, proiectul "Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului - SESIL", care a avut o valoare de 400.000 euro, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European Norvegia, Lichestein, Islanda şi Guvernul României.

„Un proiect care de-a lungul celor circa douăzeci de luni de implementare a primit, în general, două etichete. Şi anume aceea de a fi un proiect îndrăzneţ şi un proiect concret. De ce îndrăznet? Pentru că lupta cu speciile invazive este una provocatoare şi grea, de aceea nu foarte des sunt întâlnite proiecte care abordează această tematică. Şi un proiect concret pentru că efectiv prin acest proiect se curăţă, se elimină, specia invazivă amorpha fruticosa-salcâmul pitic, de pe mai multe zeci de hectare de teren din Parcul Natural Lunca Mureşului, teren privat, teren care era complet nefolosit, complet abandonat şi scos din circuitul turistic şi din rolul ecosistemic pe care ar fi trebuit ca să-l aibă. Sunt pajişti care au fost abandonate, sunt terenuri agricole, terenuri arabile, şi toate acestea au condus la imposbilitatea folosirii de către proprietari a acestor terenuri", a declarat corespondentului MEDIAFAX, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, Paul Hac.
Salcâmul pitic a fost adus în zona protejată de apele Mureşului odată cu inundaţiile din urmă cu mai mulţi ani. Până în acest moment, terenurile, cele mai multe private, erau abandonate pentru nu puteau fi folosite din cauza invaziei amorfei.

Chiar dacă proiectul s-a încheiat, acţiunile administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului vor continua pentru că se vor folosi utilajele cumpărate în proiectul încheiat.

Acestea vor fi folosite pe terenuri situate în mai multe localităţi din judeţele Arad şi Timiş.

"Un aspect foarte important pe care proiectul SESIL l-a atins este şi faptul că s-au achiziţionat ultilajele necesare combaterii speciilor invazive de plante, respectiv un tractor puternic şi toate utilajele agricole necesare, de la freză forestieră, la plug, disc, şi aşa mai departe, aşa încât pe viitor să poate continua această campanie de combatere şi se poate extinde şi pe alte terenuri invadate. (...) Noi avem convenţii cu proprietarii pentru o sută de hectare, pe care ne-am asumat ca să le întreţinem în vederea combaterii şi prevenirii instalării speciilor invazive de plante. (...) Dar cert este faptul că trebuie să continue această campanie şi cu alte proiecte pentru că avem câteva sute de hectare invandate în Lunca Mureşului", a mai declarat Hac.

Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă totală de 17.455,2 hectare, dintre care pădurile ocupă 6.467 de hectare. Acest parc se întinde de-a lungul râului, până la frontiera cu Ungaria, iar aici trăiesc câteva sute de specii de păsări şi animale.
În excursiile prin parc, turiştii se pot întâlni cu căprioare, mistreţi, iepuri, fazani sau cerbi.

Totodată, parcul mai oferă turiştilor rute amenajate de plimbări pe jos sau cu bicicletele, precum şi curse de canoe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici