Părintele arhimandrit Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ, a decedat

Părintele arhimandrit Justin Pârvu, ctitorul şi stareţul Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ, a decedat duminică noapte, după mai multe săptămâni de suferinţă, din cauza cancerului la stomac.

Urmărește
2854 afișări
Imaginea articolului Părintele arhimandrit Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ, a decedat

Părintele arhimandrit Justin Pârvu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"La ora 22:40, ora României, după o suferinţă de mai multe săptămîni şi după un chin care s-a acutizat în ultimele ore, Părintele Justin Pârvu a încetat din viaţa aceasta trecătoare şi s-a mutat la cereştile cete, la Sfinţii Mucenici şi Mărturisitori pe care atât i-a iubit şi după care atât a jinduit", potrivit site-ului Mănăstirii Petru Vodă.

De la sfârşitul lunii martie, cancerul de stomac "pe care îl purta în taină de câţiva ani de zile" a dezvoltat o metastază, care a adus complicaţiile medicale în urma cărora, după o suferinţă "mucenicească pe deplin asumată şi conştientă, s-a mutat din lumea aceasta la o alta mai bună", a precizat sursa citată.

Părintele Justin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919, s-a închinoviat la Mănăstirea Durău în anul 1936, a participat ca preot militar pe frontul de răsărit în al doilea război mondial, apoi a fost întemniţat pentru legionarism între anii 1948-1964. Între anii 1966 şi 1975, părintele Justin Pârvu a fost reprimit în monahism ca vieţuitor al Mănăstirii Secu (judeţul Neamţ), iar între 1975 şi 1991 ca vieţuitor al Mănăstirii Bistriţa (judeţul Neamţ).

În toamna anului 1991, părintele Justin Pârvu a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), iar din anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici).

În 31 mai, părintele Justin Pârvu a hotărît ca următorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie ieromonahul Hariton Negrea, duhovnic la Mănăstirea Durău. Părintele arhimandrit a precizat ulterior că vrea ca această dorinţă a sa să fie cunoscută tuturor şi să nu se treacă vreodată peste ea, spunând: "Nu doresc pe altcineva". Părintele Hariton Negrea a spus că se va conforma acestei dorinţe, din ascultare faţă de duhovnicul său.

Ieromonahul Hariton, actualul duhovnic al Mănăstirii Durău, a intrat în Mănăstirea Petru Vodă în anul 1996 şi a fost călugărit aici în anul 1998 aici şi hirotonit în acelaşi an de către mitropolitul Daniel Ciobotea, actualul patriarh al României, ca preot slujitor şi duhovnic al Mănăstirii Durău. În toţi aceşti ani, ieromonahul Hariton a venit la spovedanie la Mănăstirea Petru Vodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici