Pârjoale şi prune umplute, GĂTITE de studenţii din Republica Moldova, ca la cămin, pe reşouri, pentru colegii lor din Galaţi

Pârjoale, bătute moldoveneşti, limba soacrei sau prune umplute cu nucă au fost doar câteva din felurile de mâncare pe care le-au preparat studenţii din Republica Moldova pentru colegii lor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Militarii Batalionului Infanterie au gătit fasole cu ciolan.

Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului Pârjoale şi prune umplute, GĂTITE de studenţii din Republica Moldova, ca la cămin, pe reşouri, pentru colegii lor din Galaţi

Pârjoale şi prune umplute, GĂTITE de studenţii din Republica Moldova, ca la cămin, pe reşouri, pentru colegii lor din Galaţi

Studenţii basarabeni au gătit, sâmbătă, bucate tradiţionale, precum pârjoale şi bătute moldoveneşti, limba soacrei, prune umplute cu miez de nucă şi cuşma lui Guguţă.

„Am pregătit plăcinte cu brânză şi mărar, salată cu crap, cu ouă şi porumb, după care avem pârjoalele şi bătutele care sunt cu specific moldovenesc. Avem clătite care sunt în formă de cuşma lui Guguţă, sunt cu vişine, cu frişcă şi presărate cu ciocolată. Produsele care îmi plac mie cel mai mult şi îmi aduc aminte de casă sunt plăcintele, pârjoalele şi clătitele. Acestea sunt preferatele mele”, a spus Vera Panfile, studentă în anul II la Facultatea de Litere.

Toate felurile de mâncare au fost gătite de studenţi în cămin, conform reţetelor moldoveneşti.

„Un preparat specific din zona Moldovei este un aperitiv învelit într-o felie de vânătă. Limba soacrei este din vânătă cu maioneză şi usturoi, în mijloc avem roşia şi caşcavalul”, a mai explicat Vera Panfile.

Pentru că în cămine nu există aragaz, toate bucatele au fost gătite pe reşouri.

„Mâncarea este foarte bună, după cum probabil ştiţi, basarabencele noastre sunt bune gospodine. Totul s-a pregătit în cămine, avem reşouri şi a ieşit ca la mama acasă”, a spus vicepreşedintele Clubului Studenţilor din Basarabia, Cristian Tomoianu.

La ospăţul studenţesc au participat şi militarii bucătari ai Batalionului Infanterie Galaţi. Ei au venit în faţa căminului cu o bucătărie mobilă şi au preparat fasole cu ciolan afumat.

„Avem bucătăria rulantă pentru pregătirea hranei în timp de război, instrucţie sau campanii. Aceasta este alcătuită din patru cazane: două de 60 de litri, unul de 120 de litri. Cel de 60 de litri este pentru felul doi, are şi un bazin de ulei. Se spune că mâncarea făcută în cantităţi mari şi la foc încet este mai gustoasă”, a declarat caporalul Vasile Clătinici.

Lângă mese studenţii au pus un drapel tricolor uriaş ca să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

După ce au mâncat bine, participanţii, moldoveni şi români deopotrivă, s-au prins în hore.

Evenimentul din campusul studenţesc gălăţean s-a numit Basarabia Culinară şi a fost inclus în programul festivalului studenţesc Zilele Basarabiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici