- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2015, 19:18)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentarii discută săptămâna viitoare cu FMI şi BNR despre creditele în franci elveţieni
Comisiile de buget-finanţe se vor întâlni, luni, cu reprezentanţii FMI, iar marţi cu conducerea BNR cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni, pentru ca parlamentarii să ia, mai apoi, o decizie privind o soluţie cât mai potrivită la această problemă.
Urmărește
771 afișări
Parlamentarii discută săptămâna viitoare cu FMI şi BNR despre creditele în franci elveţieni
”Vom avea în 9 februarie la ora 13.00 o întâlnire cu reprezentanţii FMI, iar în 10 februarie ora 15.00 vom audia conducerea executivă a BNR. Sunt comisii reunite şi vom putea pune întrebări, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie în privinţa creditelor”, a precizat, marţi, preşedintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Ştefan Viorel.
Viorel Ştefan a făcut această precizare după ce deputaţii din comisie s-au întrunit pentru a continua discuţiile în privinţa acestor credite, dar nu s-a ajuns la nicio soluţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
Reprezentantul BNR Ion Drăgulin, director al direcţiei de Stabilitate financiară a precizat, la dezbateri, că ”BNR este în favoarea unor soluţii care să uşureze povara individuală a creditelor şi, ca atare, cursul este posibil o soluţie pe care individual băncile pot să o aibă în vedere, o a doua soluţie pe care, fiecare dintre bănci, în negocieri cu clienţii, o pot avea în vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobânda sau marja de dobândă”.
El a mai spus că ”în opinia BNR, problema principală este reducerea poverii pe căile disponibile caz cu caz, discutate între debitor şi creditor”.
Reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu a afirmat că ARB nu poate avea în vedere o altă soluţie decât conversia la cursul zilei.
Asociaţia utilizatorilor de credite financiare este de părere că conversia trebuie făcută la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte măsuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusă, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.
”Noi nu vrem să existe negocieri individuale între bănci şi clienţi pentru că practica a dovedit că clienţii nu au capacitatea de a înţelege foarte bine propunerile care i se fac şi foarte multe poropuneri de reconversie nu au făcut decât să-i supraîndatoreze”, a spus reprezentantul Asociaţiei.
Daniel Nicolescu, reprezentantul Consiliului Patronatului Băncilor, a menţionat principiul nominalizării, prin care împrumutul luat într-o monedă trebuie restituit în aceeaşi monedă.
Reprezentantul ANPC Marius Dunca a afirmat că este de acord cu găsirea unei soluţii administrative în privinţa cursului francului elveţian.
El a menţionat faptul că ANPC a avut întâlniri cu reprezentanţi ai băncilor şi consumatorilor şi rezultatul a fost ”zero”.
”Nu cedează niciun operator financiar bancar. Am avut întâlniri cu cel puţin trei bănci şi nicio bancă nu cedează”, a adăugat el.
Deputaţii din comisie au criticat faptul că reprezentanţii instituţiilor nu au venit cu soluţii concrete.
Andreea Paul (PNL) a spus că marea păcăleală a românilor este că au crezut că iau împrumut în franci elveţiei, dar de fapt au luat echivalentul în lei sau euro şi banca marchează profit doar din curs.
”Românilor li se cere să ramburseze franci elveţieni pe care nu îi pot cumpăra de la bancă”, a mai spus Paul.
Ea a propus ca ARB trebuie să vină până vineri la comisie cu propuneri şi analize, scenarii defalcate pe fiecare bancă, pentru ca deputaţii să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.
Deputatul PSD Petre Popeangă a arătat că în lipsa unor propuneri concrete, se ţin doar simpozioane pe această temă.
”Până vineri aşteptăm un răspuns din partea băncilor, pe baza acestui răspuns vom şti ce să discutăm luni cu FMI, cum să abordăm problema, marţi vom face audierea conducerii BNR, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie”, a precizat Viorel Ştefan.
Citește pe alephnews.ro: Instabilitatea politică afectează economia României
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Un timişorean cu credite în franci elveţieni a plătit o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe