- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a dat avizul pentru extinderea concendiului de maternitate
Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (PE) a admis, miercuri, extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni şi plata integrală a salariului mamei în această perioadă.
Parlamentul European a dat avizul pentru extinderea concendiului de maternitate (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)
Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) a aprobat, miercuri, avizul eurodeputatei PSD Rovana Plumb la raportul referitor la introducerea de măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează.
Printre cele mai importante reuşite ale Rovanei Plumb - care a stabilit poziţia EMPL în acest dosar legislativ ce va fi supus votului în plenul PE în perioada următoare - sunt extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni şi plata integrală a salariului în această perioadă, se arată într-un comunicat, remis miercuri, agenţiei MEDIAFAX, de către Delegaţia social-democrată română în PE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit sursei citate, în avizul Comisiei se face referire şi la oportunitatea ca bărbaţii să beneficieze de dreptul obligatoriu la concediu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu excepţia duratei, pentru a putea crea condiţiile necesare reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională.
"Prin adoptarea acestui aviz prevederile Directivei din prezent au fost îmbunătăţite astfel încât să răspundă nevoilor societăţii actuale confruntate cu provocări demografice, economice şi sociale. Chestiunea maternităţii trebuie să fie privită ca o problemă a întregii societăţi", spune Rovana Plumb.
Potrivit deputatei europene, "extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni - cu o perioadă obligatorie de şase săptămâni după naştere - îi va permite mamei să îşi revină după naştere, să stabilească o legătură solidă cu copilul şi să revină pe piaţa muncii".
Lucrătoarelor aflate în concediu de maternitate li se va plăti salariul integral, iar indemnizaţia de maternitate va fi de sută la sută din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu.
"Victoria social-democraţilor europeni în ceea ce priveşte plata sută la sută în timpul concediului de maternitate reprezintă un instrument important în reducerea diferenţei salariale dintre femei şi bărbaţi. În plus, femeile nu trebuie să vadă sarcina ca pe o reducere a veniturilor şi nu trebuie să fie pedepsite pentru dorinţa de a da naştere unui copil", afirmă Rovana Plumb.
Printre prevederile aprobate miercuri sunt că lucrătoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate; nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de trei luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere; prevederile concediului de maternitate se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv lucrătorilor domestici; luarea concediului de maternitate nu trebuie să afecteze schema de pensie; angajatorii trebuie să ia în considerare cererile lucrătorilor în ceea ce priveşte transferul de la muncă "full time" la "part time" în primele 12 luni de după naştere.
"În cazul naşterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la naştere, a unui copil cu dizabilităţi sau a unei naşteri multiple, statele membre trebuie să garanteze un concediu suplimentar, plătit integral. În cazul naşterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creşte cu o lună pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsă cu cel puţin opt săptămâni în cazul naşterii unui copil cu dizabilităţi. Concediul maternal adiţional trebuie să fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilităţi", spune deputata PE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO