Participanţii la universitatea de la Izvoru Mureşului cer finanţarea corectă a românilor

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) solicită, printr-o rezoluţie adoptată la finalul lucrărilor, finanţarea corectă, fără discriminare, a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi a comunităţilor româneşti care trăiesc în afara frontierelor.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Participanţii la universitatea de la Izvoru Mureşului cer finanţarea corectă a românilor

Participanţii la universitatea de la Izvoru Mureşului cer finanţarea corectă a românilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În rezoluţia adoptată la finalul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, semnatarii solicită un buget "relevant" acordat Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), pe modelul finanţătii acordate fundaţiei UDMR "Comunitas", care să asigure păstrarea identităţii naţionale a românilor din cele trei judeţe, finanţarea acţiunilor culturale ale acestora şi a presei în limba română din zona locuită preponderant de etnici maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu se poate ca românii din Harghita, Covasna şi Mureş să nu aibă posibilitatea să-şi păstreze identitatea naţională din lipsa banilor. Credem că soluţia rezonabilă este aceea ca proporţional să se acorde un buget relevant pentru FCRCHM, în conformitate cu numărul românilor. Sunt circa 400.000 de români şi credem că au nevoie de un buget care să le asigure păstrarea identităţii naţionale, finanţarea acţiunilor culturale şi a mass-media în limba română", se arată în rezoluţie.

Totodată, semnatarii rezoluţiei consideră că bugetul acordat "celor zece milioane de români" care trăiesc în afara frontierelor României trebuie să fie proporţional cu bugetul pe care statul român îl acordă minorităţilor naţionale.

"Credem că cele zece milioane de români din afara frontierelor României trebuie să aibă un buget care să le asigure păstrarea identităţii naţionale. Fac parte din corpul naţiunii române şi au dreptul, la fel ca şi românii din interiorul frontierelor României, la păstrarea identităţii naţionale, la accesul la educaţie română, la mass-media în limba română şi la slujbă în biserică în limba română. Au nevoie de şcoli, de lăcaşuri de cult, de reviste şi radiouri, mass-media în general, în limba română. Toate pot fi asigurate cu un buget adevcat, care să fie proporţional cu bugetul pe care statul român îl acordă minorităţilor naţionale din România", se mai arată în rezoluţie.

Documentul final al Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului a fost prezentat de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, şi cuprinde mai multe rezoluţii adoptate de participanţi, legate de problemele dezbătute pe parcursul săptămânii 12-16 august, în care s-a desfăşurat manifestarea ajunsă la a XI-a ediţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici