- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paştele din perspectiva forţelor de ordine - zeci de mii de lucrători în stradă şi biserici
În vreme ce românii îşi fac timp pentru prepararea fripturii de miel, vopsirea ouălor şi plănuiesc festinul (poate mai modest în acest an) de Paşte, structurile Ministerului de Interne -zeci de mii de poliţişti, jandarmi şi pompieri - patrulează zilnic şi se pregătesc pentru îmbulzeala de Înviere.
Paştele din perspectiva forţelor de ordine - zeci de mii de lucrători în stradă şi biserici (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)
Poliţia Română a anunţat, joi, că suplimentează numărul de poliţişti prezenţi în stradă în perioada 23-25 aprilie, astfel că aproape 20.000 de angajaţi vor acţiona zilnic pentru menţinerea ordinii publice. Dintre aceştia, 11.000 sunt de la ordine publică, peste 2.500 de la poliţie rutieră, peste 2.300 de la investigaţii criminale, aproape 1.400 de la transporturi şi aproape 500 de la investigarea fraudelor.
Poliţiştii vor patrula zilnic, în toate judeţele ţării, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică şi pentru a preveni furturile, în special în locurile de pelerinaj, staţiunile turistice şi zonele de agrement.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În contextul în care de Paştele Ortodox şi cel Catolic se vor ţine slujbe şi în aer liber, la care sunt aşteptaţi mulţi români, Poliţia Română a adaptat activităţile lucrătorilor pentru a ţine totul sub control. Astfel, dispozitivele poliţiei vor avea în vedere aproape 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe şi 1.000 de lăcaşuri de cult catolice.
Zilnic, în oraşe şi municipii, se vor constitui peste 3.300 de patrule de poliţie, iar în mediul rural în jur de 1.700. Poliţiştii îşi vor desfăşura activitatea împreună cu colegii de la alte structuri de menţinere a ordinii publice, în sistem integrat.
Pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paşte, poliţiştii rutieri vor supraveghea 258 de tronsoane de drumuri naţionale pentru a prinde şoferii vitezomani, pentru a preveni accidentele şi pentru a evita crearea de ambuteiaje. Ei vor monitoriza atât traficul în şi în afara oraşelor, cât şi cel spre staţiunile turistice.
Poliţiştii de la transporturi vor patrula zilnic în aproape 370 de trenuri de călători (mai ales cele care circulă pe Valea Prahovei, spre litoral sau spre nordul Moldovei), precum şi în peste 260 de staţii şi triaje de cale ferată. Totodată, 77 de trenuri de marfă vor fi însoţite de poliţişti pe durata deplasării. Aceştia vor fi prezenţi şi în 15 aeroporturi internaţionale şi naţionale, precum şi în 28 de porturi de la Marea Neagră sau Dunăre.
În Bucureşti, Poliţia Locală va dubla, de vineri, numărul echipajelor de ordine publică, iar în noaptea de Înviere se vor constitui 11 patrule călare pentru a supraveghea atât centrul Capitalei, cât şi zonele cu potenţial infracţional. Printre obiectivele Poliţiei Călare pentru noaptea de sâmbătă spre duminică se numără Dealul Mitropoliei sau mănăstirea Caşin.
Mai mult, atât patrulele călare, cât şi cele de ordine publică ale Poliţiei Locale vor avea în atenţie şi marile parcuri, zonele publice din apropierea marilor magazine, dar şi anumite obiective din sectorul 5 al Capitalei. Efectivele Poliţiei Locale vor mai susţine şi acţiunile organizate, în această perioadă, de către Primăria Capitalei, iar echipajele Serviciului Circulaţie vor intensifica misiunile pentru fluidizarea traficului în Bucureşti.
Pe lângă poliţişti, în jur de 9.000 de jandarmi vor acţiona în patrule mixte în toată ţara pentru a preveni fapte precum cerşetoria, vagabondajul, tâlhăriile, prostituţia, consumul de băuturi alcoolice în locuri nepermise, consumul sau traficul de droguri şi alte acte de violenţă.
În noaptea de Înviere, aproximativ 2.900 de jandarmi vor fi prezenţi în zona a peste 800 de lăcaşe de cult din 240 de localităţi, atât în timpul slujbelor religioase, cât şi pe căile de acces spre biserici şi mănăstiri. Anterior, jandarmii vor merge în zonele şi arterele intens circulate, în preajma discotecilor, restaurantelor şi a cluburilor de noapte, pentru a descuraja faptele antisociale.
Patrulele de jandarmerie vor fi prezente şi în zone foarte aglomerate precum gări, autogări, pieţe, târguri, la manifestări cultural-artistice, în zonele considerate periculoase, în zonele de agrement, în staţiunile turistice şi pe litoral.
În Capitală, 600 de jandarmi vor acţiona în zona a 19 lăcaşuri de cult de joi până luni, dintre care 13 de rit ortodox şi şase de rit catolic. Jandarmii vor supraveghea şi staţiile RATB, mijloacele de transport în comun ce duc spre marile centre comerciale, manifestările culturale şi meciurile de fotbal.
Jandarmeria montană se pregăteşte şi ea de sărbătorile de Paşti, sfătuind turiştii să nu se aventureze pe traseele turistice fără echipament adecvat şi să aibă în permanenţă un telefon mobil la ei pentru a anunţa la numărul de urgenţă 112 dacă se află în situaţii dificile sau sunt martorii unui incident.
Pe lângă poliţişti şi jandarmi, aproximativ 6.000 de pompieri şi salvatori ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor fi mobilizaţi, zilnic, înaintea şi în timpul sărbătorilor de Paşti, pentru a preveni incendiile şi a asigura o reacţie promptă în cazul unor incidente.
Angajaţii inspecţiilor de prevenire din judeţe şi din Capitală desfăşoară, de asemenea, zilnic, activităţi de îndrumare şi control în ceea ce priveşte prevenirea şi stingerea incendiilor la lăcaşurile de cult, la hoteluri şi pensiuni turistice, în magazine şi în spaţii unde se va afla un număr mare de persoane, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al IGSU.
"Scopul acestor acţiuni este acela de a asigura un nivel cât mai ridicat de protecţie şi siguranţă pentru cetăţeni, prin prevenirea şi înlăturarea stărilor de pericol, cauzelor potenţiale de incendiu şi neregulilor constatate în respectarea normelor şi normativelor în vigoare pe linie de securitate la incendiu. Totodată, la nivel naţional se derulează campanii de conştientizare a cetăţenilor ce constau în distribuirea de materiale de informare preventivă (broşuri, pliante) referitoare la măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi de cazare turistice şi de agrement, unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane", a precizat IGSU.
La nivel naţional sunt mobilizaţi, de asemenea, 3.000 de poliţişti de frontieră care vor asigura fluidizarea traficului rutier în punctele de trecere a graniţei, în perioada sărbătorilor de Paşti, printre măsurile luate fiind şi creşterea numărului de artere de control, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieşire.
Polţiştii de frontieră estimează că, în apropierea Sărbătorilor Pascale, mulţi dintre românii stabiliţi în străinătate se vor întoarce în ţară pentru a fi cu familia, în vreme ce mulţi cetăţeni străini vor veni pentru oferta de turism, astfel că traficul rutier va creşte mai ales la frontiera româno-ungară. Anul trecut peste 650.000 de persoane au tranzitat frontiera română în perioada 1-7 aprilie, din care aproximativ 580.000 de cetăţeni UE. Cele mai aglomerate vămi au fost cele din vestul şi sudul ţării.
Pentru a asigura un trafic civilizat şi fără întârzieri în acest an, conducerea PFR a dispus suplimentarea angajaţilor care se ocupă de verificarea documentelor, creşterea numărului arterelor de control, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe cel de intrare în ţară, formarea unei rezerve de personal în cazul în care va fi nevoie de intervenţia acestora, asigurarea unei supravegheri mai vigilente a frontierei de stat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, menţinerea în stare de funcţionare eficientă a tuturor echipamentelor informatice şi de comunicaţii ale PFR şi intensificarea colaborării cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.
Pentru evitarea aglomerării la trecerea frontierei româno-ungare, poliţiştii recomandă Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Cenad - Kiszombor (raza judeţului Timiş), PTF Nădlac - Nagylak, PTF Turnu - Batonnya şi PTF Vărşand - Gyula (pe raza judeţului Arad), PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş - Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany şi PTF Săcuieni - Letavertes (pe raza judeţului Bihor) şi PTF Urziceni - Vallaj şi PTF Petea - Csengersima (pe raza judeţului Satu Mare).
În ceea ce priveşte frontiera româno-bulgară, poliţiştii recomandă PTF Giurgiu (pe raza judeţului Giurgiu), PTF Vama Veche, PTF Ostrov - Silistra şi PTF Negru Vodă-Kardam (pe raza judeţului Constanţa) şi PTF Bechet şi PTF Calafat pe raza judeţului Dolj.
În cazul în care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, cetăţenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, unde cele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră.
Reprezentanţii forţelor de ordine sfătuiesc cetăţenii care participă la slujbe religioase să aibă răbdare pe timpul acestora, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în orice conflicte. De asemenea, în cazul în care sunt martorii unor infracţiuni sau fapte antisociale, oamenilor le este recomandat să ceară ajutorul jandarmilor.
Românii mai sunt sfătuiţi să fie atenţi la bunurile şi obiectele personale şi să evite purtarea la vedere a unor bijuterii sau obiecte de valoare care pot atrage atenţia hoţilor. Totodată, pe traseul de deplasare spre şi dinspre biserici, dar şi în timp ce se află în maşini, cetăţenii sunt rugaţi să manifeste răbdare şi să fie atenţi.
Reprezentanţii IGSU recomandă oamenilor ca, în timpul sljubelor, să nu ţină lumânările în apropierea hainelor, icoanelor, mobilierului sau coroanelor şi să aibă grijă la modul în care merg cu lumânările aprinse în maşini. Totodată, aceştia fac apel la credincioşii ce participă la slujba de Înviere să nu-şi parcheze maşinile în imediata vecinătate a bisericilor, pentru a nu bloca zonele de acces pentru intervenţia autospecialelor de pompieri, în cazul producerii unui eventual incendiu.
Nu în ultimul rând, pompierii recomandă ca în timpul slujbelor religioase la care participă numeroşi credincioşi să fie scoase din biserici covoarele, mochetele, băncile şi scaunele nefixate în pardoseală, precum şi asigurarea lăcaşurilor de cult cu minime dotări pentru stingerea incendiilor, precum rezerve de apă şi stingătoare de incendiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO