- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.11.2015, 00:21)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A patra zi de PROTESTE în Piaţa Universităţii, la o săptămână de la tragedia din Colectiv: Au participat circa 5.000 de oameni. Momente tensionate în timpul manifestaţiei: Protestatari urcaţi pe o scenă, fluieraţi şi huiduiţi din mulţime - FOTO, VIDEO
Manifestaţia care a avut loc vineri seară în Piaţa Universităţii s-a încheiat, după ce câteva mii de oameni au scandat din nou împotriva corupţiei şi au adus un omagiu victimelor incendiului din Colectiv şi după ce oamenii au fost invitaţi să ia cuvântul de pe o scenă, iscându-se un scandal.
Urmărește
18509 afișări
UPDATE 00:19 Protestatari urcaţi pe o scenă, fluieraţi şi huiduiţi din mulţime
Manifestaţia care a avut loc vineri seară în Piaţa Universităţii s-a încheiat, după ce câteva mii de oameni au scandat din nou împotriva corupţiei şi au adus un omagiu victimelor incendiului din Colectiv şi după ce oamenii au fost invitaţi să ia cuvântul de pe o scenă, iscându-se un scandal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La manifestaţia care a avut loc, vineri seară, în Piaţa Universităţii, pentru a patra zi consecutiv, au fost prezente în jur de 4.000-5.000 de persoane.
Protestatarii au scandat mesaje împotriva corupţiei, dar şi a clasei politice şi au purtat pancarte cu mesaje precum: "Corupţia ucide", "Jos clasa politică", "Fără imunitate", "Schimbare totală", "Demisia în bloc a Parlamentului", "Cu sau fără apă caldă, Bucureştiul este tot în stradă", "Forza DNA, rade-i pe toţi, fără excepţie".
La manifestaţie au fost prezenţi mulţi tineri, dar şi persoane mai în vârstă. Printre participanţi au fost şi familii cu copii, chiar şi de vârstă foarte mică. Un bărbat a venit la protest cu un bebeluş şi un afiş pe care scria: "Pentru el am venit, are 4 luni, nu plecăm acasă".
Unii dintre participanţi au agitat steaguri tricolore şi s-a cântat Imnul Naţional.
Printre protestatari au fost şi membri ai unor galerii.
Manifestanţii au aprins lumânări în jurul fântânii de la Universitate şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din clubul Colectiv.
La un moment dat, unii manifestanţi au scandat "Nu ne luaţi protestul" şi "Plecaţi acasă" la adresa unor protestatari cu mesaje împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi a fostului preşedinte Traian Băsescu.
Un alt moment tensionat a avut loc după ce mai multe persoane au urcat pe o scenă instalată în faţa Teatrului Naţional pentru a se adresa celorlalţi protestatari, însă din mulţime s-a huiduit, s-a fluierat şi li s-a strigat să coboare.
Apariţia acestei scene, pe care se aflau şi instrumente muzicale, a provocat nemulţumire în rândul celor prezenţi, care au spus că nu se poate cânta când atâţia tineri au murit în clubul Colectiv.
Pe scenă au urcat în jur de 20-30 de persoane, iar câteva dintre acestea au vorbit de la microfon, însă din mulţime s-a huiduit şi li s-a cerut să coboare.
"Jos de pe scenă", "Piaţa nu are lider", "Fără scenă, fără scenă" au fost câteva dintre scandările din piaţă.
La un moment dat, sunetul şi luminile de pe scenă au fost oprite.
În timpul manifestaţiei de vineri seară, în Piaţa Universităţii au fost instalate şi câteva panouri pe care cei prezenţi au fost invitaţi să scrie "ce-şi doreşte poporul român" sau "cum arată România noastră".
Unii dintre protestatari au făcut referire în mesajele lor şi la promisiunea preşedintelui de a merge în piaţă, pe una dintre pancarte putându-se citi: "Iohannis vino în piaţă dacă faci faţă".
O tânără de 17 ani, prezentă la manifestaţie, a declarat că a venit pentru că îşi doreşte o schimbare. Ea a precizat că şi-ar dori mai mulţi tineri în Parlament, dar şi să nu-i mai fie frică în propria ţară.
Un alt tânăr, de 20 de ani, s-a arătat la rândul său nemulţumit de situaţia din ţară, mai exact că se munceşte pe bani puţini.
"Am venit în Piaţa Universităţii pentru ca voi, tinerii, să puteţi face ce noi nu am putut face în '89", au spus şi două doamne pe la 60 de ani.
UPDATE 22:49 Manifestanţii de la Universitate au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului
Câteva mii de persoane prezente la manifestaţia din Piaţa Universităţii au ţinut, vineri seară, un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului produs cu o săptămână în urmă la clubul Colectiv.
La o săptămână după tragedia din clubul bucureştean, în jurul orei 22.30 cei prezenţi în Piaţa Universităţii s-au aşezat în genunchi, au aplaudat şi au scandat "Colectiv".
UPDATE 21:30 - Neînţelegeri între cei prezenţi la protest în legătură cu existenţa unei scene
Instalarea unei scene în zona în care are loc protestul a generat un val de nemulţumire printre cei prezenţi.
Discursurile celor care au urcat pe scenă au fost de cele mai multe ori huiduite.
La un moment dat, multe persoane s-au îmbrâncit pe scenă, iar o persoană care avea un microfon s-a îndreptat spre mulţime pentru a le oferi oamenilor şansa de a-şi spune părerea.
Manifestanţii scandează: "Fără scenă, fără scenă".
UPDATE 20:55 - Mai multe persoane se adresează mulţimii. Numărul manifestanţilor a ajuns la 4.000
Mai multe persoane s-au adresat mulţimii de pe o scenă improvizată. Unul dintre cei care au vorbit a propus să se scrie "Proclamaţia de la Universitate".
Unul dintre protestatari are o pancartă pe care scrie "Iohannis demisia", iar un altul "Iohannis vino în piaţă, dacă faci faţă".
Se strigă: "România, România" sau Veniţi cu toţii şi strigă tare că România nu e de vânzare".
De asemenea, în Piaţa Universităţii s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei de la Colectiv.
UPDATE 20:00 - În piaţă sunt aproximativ 3.000 de persoane
Manifestanţii strigă: "Colectiv, Colectiv", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Afară, afară cu mafia din ţară", "România, trezeşte-te" şi 'Nu plecăm, nu plecăm".
UPDATE 19:30 - Numărul manifestanţilor continuă să crească
Protestatarii, al căror număr este acum peste o mie, au pancarte cu mesaje precum: "Corupţia ucide", "Jos clasa politică", "Fără imunitate", "Schimbare totală", "Demisia în bloc a Parlamentului", "Cu sau fără apă caldă, Bucureştiul este tot în stradă", "Forza DNA, rade-i pe toţi, fără excepţie".
De asemenea, se scandează mesaje precum "Ieşiţi din casă dacă vă pasă".
La manifestaţie sunt prezenţi mulţi tineri, dar şi persoane mai în vârstă. Printre participanţi sunt şi familii cu copii, chiar şi de vârstă foarte mică.
Manifestanţii au aprins lumânări în jurul fântânii de la Universitate.
Unii dintre ei agită steaguri tricolore, iar la un moment dat s-a cântat "Imnul golanilor".
UPDATE 19:10 - Manifestanţii au blocat strada Nicolae Bălcescu
Cei aproximativ 1.000 de manifestanţi, care s-au adunat la Universitate, s-au mutat din zona fântânii şi au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu.
În Piaţa Universităţii, începând cu ora 18.00 s-au strâns câteva sute de persoane, atât în zona fântânii, cât şi la Teatrul Naţional. Oamenii agită steaguri şi au pancarte cu mesaje precum: "Generaţia care nu tace", "Justiţie, nu minciună", "Până ieri popor naiv, astăzi suntem Colectiv".
Chemarea la mitingul de vineri seară a fost făcută, ca şi în zilele precedente, pe Facebook: ”Vineri 06 si sâmbătă 07 se anunţa cele mai ample proteste organizate din aceasta săptămană. Rugăm participanţii sa rămână la Piaţa Universităţi, acolo unde au loc evenimentele, făra a mai pleca de colo până colo !!!!”.
În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.
De asemenea, vineri seară, la ora 21.00, este programat şi un "Marşul tăcerii #Colectiv", în memoria victimelor incendiului din Bucureşti. Anunţul a fost făcut tot pe Facebook, utilizatorii reţelei fiind îndemnaţi să se adune în parcul din Piaţa Unirii şi să meargă într-un marş al tăcerii până în Clubul Colectiv.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri şi joi, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe