- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patru angajaţi ai RAAN sunt în continuare în greva foamei. Alţi o sută de salariaţi protestează
Patru angajaţi ai RAAN se află în continuare în greva foamei, iar alţi o sută de salariaţi ai companiei protestează vineri, deşi liderii de sindicat le-au transmis oamenilor că, în urma negocierilor, conducerea companiei le-a promis că vor primi câte 300 de lei în conturi şi bonuri valorice.
Patru angajaţi ai RAAN sunt în continuare în greva foamei; alţi o sută de salariaţi protestează (Foto: Justin Stavaru / Arhiva Mediafax Foto)
Cei patru salariaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) care au intrat în greva foamei miercuri seară continuă protestul în faţa platformei Romag Prod, în timp ce un al cincilea angajat - o femeie - a renunţat, întrucât a avut probleme de sănătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Unul dintre cei patru bărbaţi aflaţi în greva foamei a declarat că, deşi a fost consultat de mai multe ori de medici şi are tensiunea şi glicemia crescute, nu renunţă până nu primeşte restanţele salariale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
”Ieri (n.r. - joi) de trei ori a venit salvarea, am fost şi la spital, am documente, tensiune 190 cu 110, glicemia 198, de stres, de nervi, nu mai ştiu. Nu a venit nimeni la noi, dar nu vreau să renunţ, nu aş renunţa, e dreptul meu şi aici voi sta”, a spus bărbatul.
Liderii de sindicat din RAAN le-au transmis protestatarilor că, în urma negocierilor, au primit promisiunea din partea conducerii companiei că angajaţii vor primi câte 300 de lei în conturi, bonuri valorice pentru una din lunile restante şi alte bonuri cadou restante, în valoare de câte 600 de lei, prevăzute în contractul colectiv de muncă.
”Lucrez în RAAN de 27 de ani. Am intrat în greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la bănci, copii, curent. Au venit cu sesizări că îmi taie curentul, de bancă nu mai spun că m-au băgat în baza de date că nu am platit rata de trei luni. Ce fac cu 300 de lei în momentul în care eu am 286 de lei curentul. De diferenţa de 14 lei ce pot să iau? Două pâini!? Am în jur de 48 de ore de greva foamei şi nu vom pleca de aici până în momentul în care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decât drepturile noastre salariale, să respecte legea! Să ne dea ce este al nostru şi să facă ce vor cu Regia pentru că ştim că se va închide, aşa au zis, deşi domnul Ponta a promis cu domnul deputat Traicu (n.r. - Rodin Traicu, deputat PSD de Mehedinţi) că şi nepoţii mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai întâmpla, dacă eu nu reuşesc să ies la pensie de aici după 27 de ani de muncă”, a declarat Marian Drăghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat în greva foamei.
Alături de cei patru protestatari aflaţi în greva foamei, pe platforma din faţa unităţii Romag Prod s-au adunat, vineri, alţi aproximativ o sută de salariaţi ai RAAN, nemulţumiţi de asemenea de neplata salariilor pe două luni şi nesiguranţa acordării de plăţi compensatorii în momentul în care unitatea va fi închisă.
”Acest protest durează de trei zile. În prima zi a venit administratorul special să ne spună că s-ar da o sumă fixă, 1.100 lei. A doua zi, joi, a picat această variantă şi se merge pe faptul că vor să dea nişte bonuri cadou, restante, bonurile de masă şi o sumă fixă de 300 de lei. Problema se pune în felul următor: banii care mai sunt în Regie nu se pot da deoarece avem nevoie şi de cărbune. Directorul general (n.r. - administratorul special) este plecat la Complexul Energetic Oltenia pentru a încerca să facă rost de cărbune până la sfârşitul lunii când am înţeles că vor veni cele 25 de milioane promise, iar acum noi aşteptăm. Asta este forma de protest spontană, continuăm, nu avem ce să facem. Guvernul trebuie să înţeleagă foarte clar că aici este un pericol şi este un pericol foarte mare, nu ne jucăm. Oamenii au fost răbdători, au rate la bancă, au copii. Sunt salarii plătite de două luni şi intrăm în cea de-a treia”, a declarat Doru Boariu, un alt angajat al RAAN.
În cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe întâlniri la Complexul Energetic Oltenia pentru reluarea livrării de cărbune pentru funcţionarea companiei până se vor primi banii promişi de Guvern. Astfel de negocieri au avut loc şi anterior, dar au eşuat, conducerea CEO sistând livrările de materie primă pentru RAAN din cauza datoriilor.
Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri.
Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.
Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.
Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO