PDL Bucureşti va depune o sesizare la DNA pe numele primarului Sorin Oprescu. Ce acuzaţii i se aduc

PDL Bucureşti va depune o sesizare la DNA pe numele primarului Sorin Oprescu, pe care îl acuză public de nereguli în ceea ce priveşte contractul de închiriere a actulului sediu al municipalităţii.

Urmărește
923 afișări
Imaginea articolului PDL Bucureşti va depune o sesizare la DNA pe numele primarului Sorin Oprescu. Ce acuzaţii i se aduc

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii PDL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au arătat, joi, că situaţia contractului de închiriere pe care Primăria Capitalei îl are pentru actualul sediu "a ieşit din cadrul legal", clădirea nefiind încă în proprietatea municipalităţii.

"După ce a plătit chirie 11 milioane de euro şi după ce, la sfârşitul anului 2013, PMB îi solicitase ultimativ ca până la 15 februarie 2014 să intre în legalitate, Sorin Oprescu vine din nou în faţa Consiliului şi cere prelungirea contractului de închiriere cu încă un an de zile", a arătat, joi, consilierul general PDL Silviu Văduva.

Totodată, consilierii PDL i-au cerut public primarului general accesul la mai multe documente care au în vedere gestionarea contractului de închiriere, printre actele cerute fiind un contract de închiriere încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti şi societatea Iliotomi Grup SRL şi cele trei acte adiţionale încheiate ulterior, expertiza de evaluare a clădirii la momentul închirierii, contractul de vânzare-cumpărare a sediului încheiat între SC Iliotmi Grup şi SC Apatel pentru suma de 11 milioane de euro, expertiza suprafeţei utile reale a clădirii, rapoartele Curţii de Conturi Bucureşti care constată, pe de o parte, că suprafaţa reală a clădirii este mai mică cu 1.800 de metri pătraţi faţă de suprafaţa din contract, dar şi faptul că, deşi iniţial preţul plătit de municipalitate pe chirie era de 17,84 de euro pe metru pătrat cu TVA, plata reală ar fi fost de 17,84 de euro fără TVA.

Totodată, consilierii generali au arătat că în şedinţa de joi a CGMB nu vor vota proiectul ce are în vedere prelungirea închirierii actualului sediu până la 31 ianuarie 2015.

Ei au adăugat că săptămâna viitoare vor depune o sesizare privind închirierea sediului atât la DNA, cât şi la Parchetul general.

În 12 ianuarie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, legat de cumpărarea imobilului în care municipalitatea îşi desfăşoară activitatea, că au fost făcute diligenţele necesare, iar dacă proprietarul va accepta, chiria plătită timp de trei ani va fi scăzută din preţ.

"Noi am făcut toate diligenţele necesare. Condiţia în contract este foarte clară, aceea că sumele folosite până acum timp de trei ani la chirie vor fi scăzute din preţul imobilului, aşa că, dacă şi proprietarul va fi de acord, aceasta va putea fi cumpărată. (...) Pentru că aşa e normal să fie", a spus Oprescu.

Întrebat când ar putea municipalitatea să achiziţioneze clădirea actualului sediu, Oprescu a precizat că acest lucru va fi posibil după ce se finalizează evaluarea. El a arătat, în acest context, că este vorba despre o triplă evaluare, respectiv una din partea constructorului, una a municipalităţii şi o alta judiciară.

CGMB a aprobat, în 10 decembrie 2013, un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 februarie 2014.

În proiectul iniţial se prevedea prelungirea contractului cu un an.

Contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea.

Încă de la începutul acestui contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei.

În 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna lui 2014, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici