Pedepse mai aspre pentru tăieri ilegale de păduri. Lucia Varga: "Hoţii de lemne devastează pădurile"

Actualul Cod Silvic va fi modificat, iar viitorul act normativ va înăspri pedepsele pentru tăieri ilegale de păduri şi va reglementa mai bine micile proprietăţi, modificările survenind în contextul în care în mai multe judeţe se constată fenomenul de defrişări necontrolate.

Urmărește
1069 afișări
Imaginea articolului Pedepse mai aspre pentru tăieri ilegale de păduri. Lucia Varga: "Hoţii de lemne devastează pădurile"

Pedepse mai aspre pentru tăieri ilegale de păduri. Lucia Varga: "Hoţii de lemne devastează pădurile" (Imagine: Mediafax Foto)

Prezentă joi la Ploieşti, unde a participat la o întâlnire cu primarii din judeţul Prahova, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a anunţat că în mai puţin de o lună va fi gata un proiect pentru un nou Cod Silvic, actualul act normativ urmând a fi modificat în contextul în care în mai multe judeţe din ţară se înregistrează fenomenul de defrişări "necontrolate şi nepermise".

Conform Luciei Ana Varga, defrişările necontrolate reprezintă "un fenomen" în judeţele Suceava, Caraş-Severin, Prahova, Harghita, Covasna, Maramureş, unde suprafeţe mari de păduri au fost tăiate fără avize.

În acest context, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a afirmat că multe dintre inundaţiile produse în România "au drept principală cauză defrişările de păduri".

Întrebată ce instituţii ar putea fi considerate responsabile de aceste defrişări ilegale, Lucia Varga a răspuns: "O seamă de instituţii".

"Sunt probleme şi în cadrul direcţiilor silvice şi în cadrul inspectoratelor silvice, dar sunt probleme care ţin şi de buna gestionare a micilor proprietăţi. Hectare întregi nu au pază, micii proprietari nu plătesc pentru a le fi păzită pădurea şi hoţii de lemne devastează pădurile în detrimentul proprietarilor, dar din păcate micii proprietari nu au înţeles importanţa asigurării pazei" a spus ministrul.

Lucia Ana Varga a precizat că principalele modificări din Codul Silvic vor avea în vedere probleme precum recoltarea masei lemnoase, înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilegale şi gestionarea micilor proprietăţi.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a arătat că s-a constituit deja un grup de lucru care include mici proprietari, dar şi reprezentanţi ai ocoalelor silvice private şi care lucrează la modificările Codului Silvic, urmând a se stabili, după ce proiectul va fi finalizat, dacă acesta va intra în circuitul parlamentar sau dacă va fi asumat de Guvern.

"După ce avem un cadru legal mai precis, vom întări şi mai mult partea de control", a spus Lucia Ana Varga, care a adăugat că prin noul Cod Silvic Jandarmeria va primi atribuţii care îi vor permite să facă controale alături de alte instituţii abilitate în ceea ce priveşte defrişările ilegale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici