Pentru digul de la Săuceşti se vor aloca 1,8 milioane de euro, întrucât banii alocaţi în 2008 pentru supraînălţarea digului de pe Siret, din zona respectivă, se pare că nu au rezolvat problema şi că trebuie făcută o altă lucrare, acea supraînălţare nefiind suficientă, a declarat premierul Emil Boc.
Locuitorii a patru sate aparţinând comunei Săuceşti au fost evacuaţi, joi, după ce apele revărsate ale Siretului au inundat localitatea şi au distrus sau avariat zeci de locuinţe.
Duminică dimineaţă, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău au început să scoată apa cu motopompele din locuinţele inundate din localitatea băcăuană Săuceşti, iar oamenii se întorc pe la casele lor pe măsură ce apele se retrag.
La o primă evaluare, în cele patru localităţi ale comunei Săuceşti au fost inundate 500 de case, dintr-un total de 1.653.
În tot acest timp, sinistraţii din Săuceşti au început să primească încă de sâmbătă ajutoare care sosesc din toate colţurile ţării.
Primele ajutoare au început să sosească sâmbătă în zonă şi au fost împărţite sinistraţilor care au dormit în corturile special amenajate pentru ei de armată, acestea constând în apă, pâine, făină, zahăr, conserve şi pături.
Sâmbătă, la Săuceşti, s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu, căruia localnicii nu i-au cerut ajutoare, ci să le construiască un dig de protecţie, şeful statului promiţându-le că de anul acesta vor avea dig. Băsescu le-a mai spus însă localnicilor din Săuceşti că „ţara asta se împrumută cu nouă miliarde de euro” şi că oamenii vor „pensii mari, salarii mari”, întrebându-se în acest context „cu ce bani” să se mai construiască şi diguri.
Tot sâmbătă, la Şendreni, judeţul Galaţi, premierul Emil Boc a negat categoric informaţia potrivit căreia în anii trecuţi ar fi fost daţi bani pentru construirea unor săli de sport, în detrimentul realizării unor diguri, spunând că este „o tâmpenie”.