Percepţia românilor despre independenţa justiţiei, la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE

Percepţia românilor despre independenţa justiţiei se situează la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE, raportat la perioada 2012-2013, dar înregistrând totuşi o creştere faţă de 2010-2012, conform celui de-al doilea tablou de bord al UE privind justiţia, dat publicităţii luni de CE.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Percepţia românilor despre independenţa justiţiei, la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE

Percepţia românilor despre independenţa justiţiei, la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE (Imagine: Shutterstock)

Percepţia cetăţenilor cu privire la gradul de independenţă al justiţiei este mai scăzută doar în Bulgaria şi Slovacia. La acest capitol, în fruntea clasamentului se află Finlanda, Irlanda şi Marea Britanie.

Acest indicator a fost evaluat, la nivelul UE, în urma unui sondaj în care respondenţii au trebuit să răspundă la întrebarea: "În ce măsură sistemul judiciar din ţara dumneavoastră este independent faţă de influenţele venite din partea membrilor Guvernului, a cetăţenilor sau a firmelor?". Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de firme reprezentând principalele sectoare ale economiei.

Conform tabloului de bord al UE, în 2012, în ierarhia eficienţei sistemelor de justiţie, alcătuită după timpul de soluţionare a litigiilor civile şi comerciale, România se situează pe locul 10, după ţări ca Germania, Suedia, Cehia sau Ungaria, dar înaintea de Polonia, Franţa şi Italia, printre altele.

La capitolul calitatea sistemului judiciar, România este pe locul 15 din UE în clasamentul privind TIC (tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor) pentru înregistrarea şi managementul cauzelor, dar este ultima după bugetul anual alocat instanţelor/locuitor, indicatorii fiind pentru 2012.

Tabloul de bord al UE privind justiţia este un instrument informatic care prezintă date privind sistemele de justiţie din statele membre. Ca şi ediţia din 2013, tabloul de bord al UE din 2014 privind justiţia sprijină statele membre şi UE în atingerea obiectivului de a avea sisteme de justiţie mai eficiente, contribuind astfel la favorizarea creşterii economice în cadrul Uniunii, precizează Comisia Europeană (CE).

Datele prezentate în tabloul de bord al UE din 2014 privind justiţia provin din surse diverse. Majoritatea datelor cantitative sunt furnizate de Comisia pentru evaluarea eficienţei justiţiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, care colectează informaţii de la statele membre.

"Unele state membre continuă să se confrunte cu provocări specifice în ceea ce priveşte eficienţa sistemului de justiţie. Proceduri îndelungate în primă instanţă şi un procent redus de soluţionare a cauzelor faţă de cauzele noi sau un număr ridicat de cauze pendinte indică nevoia unor îmbunătăţiri suplimentare. Deşi în anumite state membre (de exemplu, în Portugalia) au fost adoptate recent reforme ambiţioase, efectele acestora nu se reflectă încă în tabloul de bord întrucât informaţiile sunt în cea mai mare parte din 2012", este una dintre concluziile susprinse în cadrul tabloului.

Potrivit sursei citate, în urma centralizării datelor, s-a ajuns la concluzia că în aproape o treime din statele membre, rata de participare a judecătorilor în activităţi de formare continuă pe teme legate de dreptul UE este mai mare de 50%. Formarea judecătorilor şi a practicienilor din domeniul dreptului şi instrumentele TIC sunt esenţiale pentru funcţionarea eficientă a unui spaţiu european de justiţie bazat pe încredere reciprocă.

CE mai precizează că tabloul de bord al UE privind justiţia identifică aspectele legate de justiţie care merită o atenţie specială. Împreună cu evaluarea specifică a situaţiei din statele membre, tabloul de bord din 2013 a contribuit la abordarea recomandărilor specifice fiecărei ţări în domeniul justiţiei pentru zece state membre, între care şi România. În acest mod, tabloul de bord va sprijini atât UE, cât şi statele sale membre în vederea atingerii unui grad sporit de eficienţă a sistemelor de justiţie în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Tabloul de bord nu prezintă o clasificare generală şi unică, ci oferă o imagine de ansamblu asupra funcţionării tuturor sistemelor de justiţie, bazată pe indicatori diverşi care sunt de interes comun pentru toate statele membre. Acesta nu promovează un anumit tip de sistem de justiţie. Indiferent de modelul sistemului naţional de justiţie sau de tradiţia juridică pe care se întemeiază acesta, promptitudinea, independenţa, accesibilitatea din perspectiva costurilor şi accesul uşor sunt câţiva dintre parametrii esenţiali ai unui sistem de justiţie eficace, mai subliniează CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici