- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (29.04.2015, 02:00)
- De La Dan Lungu Si Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţia la Primăria Timişoara s-a încheiat după circa 16 ore, fiind ridicate mii de documente
Procurorii anticorupţie au ridicat mii de documente de la Primăria Timişoara, pe care le-au strâns în 40 de saci care au fost încărcaţi într-un microbuz cu care vor fi transportate la Bucureşti, pentru a fi verficate în mod minuţios, după o percheziţie începută marţi dimineaţă, care a durat 16 ore.
Urmărește
485 afișări
Percheziţia la Primăria Timişoara s-a încheiat după circa 16 ore, fiind ridicate mii de documente (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Percheziţia începută, marţi dimineaţă, la sediul Primăriei Timişoara, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care viza vânzarea unor locuinţe naţionalizate către chiriaşii acestora, a durat aproximativ 16 ore, iar la final, procurorii au dus miile de documente adunate în 40 de saci într-un microbuz pentru a le putea transporta la Bucureşti, unde vor fi verificate în amănunţime.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre dosarele în baza cărora au fost vândute unor persoane, potrivit Legii 112/1995, imobile care fuseseră naţionalizate de către statul comunist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu a declarat corespondentului MEDIAFAX că acţiunea procurorilor anticorupţie are loc în cadrul unei anchete mai vechi, aflată în derulare.
”Este în desfăşurare o percheziţie la Primăria Timişoara. Misiunea este să ridice înscrisuri, şi nu persoane. Este vorba despre contractele de vânzare cumpărare pe Legea 112 începând din 1996 şi până în prezent. Alte lucruri nu mai am de precizat. Se ştie că e o anchetă în derulare mai demult şi în cadrul anchetei s-a ajuns la această percheziţie. Nu ştiu despre câte dosare este vorba”, declara Nicolae Robu.
Potrivit unor surse judiciare, în baza acestei legi au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în centrul oraşului, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi. Astfel, romii cumpărau un apartament într-un imobil naţionalizat, iar prin teroare îi convingeau pe ceilalţi proprietari să le vândă apartamentele la preţuri mici, întregul imobil intrând în posesia familiei de romi.
Unul dintre beneficiarii acestei legi ar fi Vasile Bîc, prim-procurorul Tribunalului Timiş, susţin sursele citate. Acesta şi-ar fi cumpărat locuinţa cu patru camere plus dependinţe cu suma de 8.500 de lei, plătind un avans, apoi rate lunare până la achiziţionarea integrală a imobilului. Achiziţia locuinţei de către Bîc a mai fost anchetată, însă dosarul a fost clasat.
Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu declara corespondentului MEDIAFAX că el ştie că totul s-a făcut legal.
”Nu ştiu ce să vă spun, habar nu am, nu am ce declaraţii să vă dau. Eu ştiu că tot ce s-a făcut, s-a făcut legal. Întrebaţi-i pe cei care suţin altceva”, spunea Gheorghe Ciuhandu.
În noiembrie anul trecut, fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, în legătură cu retrocedarea unui imobil din centrul oraşului către o familie de romi, caz în care ar fi lipsit documente la întabulare. La ieşirea de la audieri, Ciuhandu a declarat că a fost citat în calitate de martor şi că nu îşi aminteşte prea multe detalii despre această retrocedare, având în vedere că au trecut mai mulţi ani.
În acelaşi dosar. au mai fost audiaţi şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojicari, precum şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ.
La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. În oraş au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.
Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara este familia Cârpaci, care are 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş. Printre imobilele intrate în proprietatea acestei familii se numără şi o clădire aparţinând Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”.
Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.
Presa a mai relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a susţinut că de-a lungul anilor a făcut anchete interne în primărie, având plângeri că unii funcţionari i-au ajutat pe romi să intre în proprietatea unor imobile istorice, dar că nu a obţinut niciodată suficiente dovezi pentru a-i sancţiona.
Ciuhandu acuza că "foarte multe falsuri" în acte au fost făcute de către funcţionarii de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cu complicitatea unor notari sau avocaţi care au lucrat "mână în mână".
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe