- Home
- Social
- CONSTANŢA, (05.02.2015, 20:01)
- Catalin Lupasteanu , Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Constanţa, încheiate după aproape zece ore. Mazăre: Astăzi sunt liber, merg să mă dau cu caiacul, poate mâine nu apuc - FOTO
Procurorii DNA fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, la sediile unor firme, precum şi al unei instituţii publice, surse judiciare afirmând că sunt vizate şi Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2008-2014. Primarul Radu Mazăre a plecat după mai puţin de o oră de la Primăria Constanţa, el spunând că ”astăzi este liber să plece”, aşa că va merge să facă ”o tură” cu caiacul, pentru că este posibil ca ”mâine să nu mai apuce”.
Urmărește
6373 afișări
Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Constanţa. Mazăre: Astăzi sunt liber, merg să mă dau cu caiacul, poate mâine nu apuc (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
UPDATE 20:01 - Percheziţiile la Primăria Constanţa s-au încheiat după aproape zece ore, fiind ridicate documente
Procurorii DNA au finalizat, joi seară, după aproape zece ore percheziţiile la Primăria Constanţa şi au plecat cu documentele solicitate, fără a ridica însă vreun angajat al instituţiei pentru a fi audiat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Percheziţiile s-au încheiat în jurul orei 18.00, procurorii DNA ridicând documentele pe care le-au solicitat, fiind vorba despre contracte încheiate între Primăria Constanţa şi mai multe societăţi comerciale din 2007 şi până în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în dosarul DNA în care au avut loc percheziţii la Primăria Constanţa şi la firme care ar fi avut contracte cu instituţia au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi.
ANI s-a sesizat din oficiu, în 17 noiembrie 2010, în cazul lui Radu Mazăre, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 şi 2012-2016 ale primarului Constanţei. De asemenea, au fost avute în vedere aspecte semnalate într-un material de presă în care se arăta că Primăria Constanţa plăteşte Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din staţiunea Mamaia.
”Au rămas în primărie viceprimarul Făgădău, şefa mea de cabinet şi ceilalţi colegi ai mei, ca să predea documentele, care sunt pentru o perioadă îndelungată. Vor să ia documentele cu societatea de televiziune unde am fost angajat (SC Soti -n.r.), de la ziar, cu firma care strânge gunoul şi care are contract cu Primăria de prin '90 şi ceva. A sunat ofiţerul judiciar la procuror, este vorba despre contracte din 2007 încoace, contracte care au mai fost verificate, şi autorizaţiile de construcţie pentru două societăţi, pentru construcţia mall-ului de la Maritimo şi cealaltă pentru un centru comercial care nu s-a mai construit”, a spus Radu Mazăre.
Întrebat ce ştia despre firma Tripont Invest SRL, vizată în acest dosar, Mazăre a spus: ”Asta este firma care a construit mall-ul de la Maritimo”.
Primarul a mai spus că i-a întrebat pe anchetatori dacă este nevoie să participe şi el la percheziţii, care vor fi de lungă durată, având în vedere că sunt căutate mii de documente pentru contracte încheiate începând cu 2007, iar ofiţerii judiciari i-au răspuns că nu este necesară prezenţa sa.
”Sunt mii de documente, acţiune care durează. I-am întrebat pe procurori: «mă luaţi, nu mă luaţi?». Mi-au zis «nu, că n-am venit să vă luăm». I-am întrebat dacă pot să plec, le-am spus că este viceprimarul, semnează el (procesele-verbale pentru predarea documentelor -n.r.). (...) Având în vedere că sunt liber astăzi, fac o tură cu caiacul, poate mâine nu mai apuc”, a mai spus Mazăre.
La ieşirea din Primăria Constanţa, Radu Mazăre a fost aşteptat de câteva persoane, între care o femeie în scaun cu rotile, care la un moment dat, în timp ce încerca să ajungă la primar, s-a dezechilibrat şi a căzut cu scaunul. Ea a fost ajutată de Mazăre să se ridice, femeia spunându-i acestuia că nu îl lasă să fie ridicat de procurori şi că dacă va fi reţiunut va merge şi ea cu el.
Persoanele adunate în faţa Primăriei i-au spus lui Mazăre că vor să facă un protest dacă acesta va fi reţinut de DNA, primarul spunându-le că nu este cazul şi că dacă au treabă la primărie să vină vineri, pentru că astăzi activitatea instituţiei este blocată din cauza percheziţiilor.
UPDATE 10:45 - Mazăre: M-am pregătit pentru orice; dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, joi dimineaţă, la intrarea în sediul Primăriei, unde au loc percheziţii ale procurorilor DNA, că s-a pregătit pentru orice şi s-a îmbrăcat gros, adăugând: ”Dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul pentru că e o zi frumoasă”.
Radu Mazăre a ajuns la sediul Primăriei Constanţa în jurul orei 10.15, el declarând, la intrarea în instituţiei, că nu ştie care este motivul percheziţiilor şi ce anume caută procurorii.
”La primărie a venit mai întâi viceprimarul. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant care îmi aduce mie aminte de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros. S-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta e viaţa, m-am pregatit pentru orice (...) Dacă ma saltă, bine, dacă nu mă saltă, mă duc să mă dau cu caiacul, că este o zi frumoasă”, a spus Mazăre.
Întrebat dacă percheziţiile procurorilor au legătură cu sesizarea făcută de ANI în decembrie 2014, el a spus că nu ştie şi că ştie doar că sunt percheziţii şi la TV Neptun, unde sunt căutate tot contractele încheiate de SC Soti cu Primăria Constanţa.
Mazăre a mai susţinut că aceste contracte au mai fost verificate de anchetatori ”în nenumărate rânduri” şi că el nu mai este de 12 ani acţionar în aceste firme.
”Nu mai sunt acţionar de 12 ani la ziar, la televiziune, la firma de pază. Contractele cu aceste firme sunt cerute, care ar urma să fie acuzaţiile nu ştiu, au mai fost verificate în nenumărate rânduri. (...) M-am obişnuit să trăiesc în România, m-am obişnuit să mă culc seara şi a doua zi....Oricum, când m-a trezit filipineza (menajera -n.r.), zic «e DNA, sigur, pe undeva»”, a adăugat Radu Mazăre.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat, că în acest dosar se fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, de serviciu şi a unor infracţiuni economice, care ar fi fost comise în perioada 2008-2014.
Anchetatorii fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj, la sediul unei instituţii publice, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia publică unde au loc percheziţii este Primăria Constanţa, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relaţiile acestei instituţii cu mai multe firme, între care şi societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL.
Potrivit surselor citate, percheziţii au loc şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanţa şi la un punct de lucru din Bucureşti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanţa al SC Polaris M. Holding şi la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată de primarul Constanţei, Radu Mazăre şi de omul de afaceri Sorin Strutinsky.
De asemenea, procurorii DNA fac percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky.
Anchetatorii vor ridica la percheziţii documente, respectiv facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.
Percheziţiile la Primăria Constanţa vizează contracte de 4,6 milioane euro cu firmele lui Strutinski
Dosarul DNA în care au loc percheziţii la Primăria Constanţa şi la firme care ar fi avut contracte cu aceasta are la bază sesizarea ANI privind conflictul de interese în cazul lui Mazăre, după ce Primăria a acordat contracte de 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi.
ANI s-a sesizat din oficiu, în 17 noiembrie 2010, în cazul lui Radu Mazăre, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 şi 2012-2016 ale primarului Constanţei. De asemenea, au fost avute în vedere aspecte semnalate într-un material de presă în care se arăta că Primăria Constanţa plăteşte Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din staţiunea Mamaia.
În acest sens, ANI a cerut mai multe documente de la Primăria Constanţa, respectiv: contractul încheiat cu Conpress Holding SRL, care are ca obiect "paza bunurilor din Constanţa", atribuit la data de 14.11.2008, valoarea acestuia fiind de 4,7 milioane lei; contractul încheiat cu Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza bunurilor din staţiunea Mamaia", valoarea acestuia fiind de 8,7 milioane de lei; contractul încheiat la data de 25.06.2008 cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "organizarea spectacolelor artistice din perioada sezonului estival”; contract încheiat cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "prezentarea spectacolelor organizate cu ocazia zilei Constanţei, valoare acestuia fiind de 630.000 lei; contractul încheiat la data de 01.09.2011 cu societatea comercială Conpress Holding S.R.L, ce are ca obiect "asigurarea serviciilor de paza"; contractul încheiat cu societatea comercială Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza şi protecţie primărie”, încheiat pentru perioada 15.02.2009-15.02.2012, valoarea acestuia fiind de 624.960 lei.
La solicitarea ANI, în 23 septembrie 2014, Primăria Constanţa a transmis unele dintre documentele cerute. Ulterior, în 10 octombrie 2013, au fost solicitate Primăriei Constanţa şi copii certificate după documente care au stat la baza procedurii de atribuire către Soti Cable Neptun SRL a unui contract de finanţare cu fonduri nerambursabile pentru organizarea de spectacole de Crăciun, în 2013, în Orăşelul Copiilor.
Primăria Constanţa a transmis, în 8 noiembrie 2013, că procedurile de atribuire demarate în mai multe rânduri în vederea atribuirii contractului de finanţare cu fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor au fost anulate de fiecare dată, iar la acea dată erau în derulare noi proceduri, şedinţa de atribuire fiind programată în 29 noiembrie. Întrucât documentele solicitate nu au fost trimise ANI până în 16 ianuarie 2014, a fost trimisă o nouă adresă în care erau solicitate aceleaşi documente.
În 21 ianuarie, Primăria Constanţa a comunicat ANI că în 3 decembrie 2013 a fost atribuit SC Soti Cable Neptun contractul privind organizarea spectacolelor de Crăciun, încheiat pentru perioada 6-30 decembrie 2013, a cărui valoare era de 425.000 de lei inclusiv TVA, bani din bugetul local.
"Cu privire la acest contract menţionăm faptul că acesta nu poartă semnătura olografă a primarului Radu Ştefan Mazăre, fiind semnat de o altă persoană «pentru» primar, menţiune ce se regăseşte în conţinutul contractului. Raportul Procedurii de atribuire nr. 152705/02.12.2013, ce reprezintă rezultatul procedurii de selecţie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce vor fi organizate cu ocazia evenimentului «Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013», a fost supus spre aprobarea primarului Radu Ştefan Mazăre, semnat olograf de către acesta", se mai arată în documentele procurorilor.
Anchetatorii susţin că, din analiza unor documente depuse de SC Soti Cable Neptun SRL pentru atribuira contractului, rezultă că experienţa în organizarea evenimentelor "a fost probată doar cu documente eliberate de către instituţia finanţatoare semnate olograf de către directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente Petrică Munteanu, care a deţinut şi calitatea de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor". Astfel, potrivit procurorilor, SC Soti Cable Neptun ar avea o colaborarea constantă cu Primăria Constanţa.
Potrivit documentelor procurorilor DNA, obţinute de MEDIAFAX, din informaţiile existente în baza de date a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky sunt asociaţi direct sau prin intermediul unor firme din care fac parte în opt societăţile comerciale: SC Alliance Qwest Company SA - Radu Mazăre cu 7,83% şi SCKLD Services SRL cu 7,84%, firmă în care Strutinsky deţine 99%; SC Comtex SA - Radu Mazăre cu 8,3% şi SC KLD Services SRL8,3%, firmă în care Strutinsky deţine 99%; SC Conpress Group SRL - Radu Mazăre cu 24 %, Strutinsky cu 24%; SC Eurosantis Corn Imvest SA - Mazăre cu 7,83% şi SC KLD Services SRL cu 7,84%, unde Strutinsky deţine 99%; SC Ideea Contrast SRL - Mazăre cu 33% şi Strutinsky cu 33%; SC Sigma Trading SRL - Mazăre cu 15,33% şi Strutinsky cu 15,33%; SC Silk Estate SA - SC KLD Services SRL cu 7,84%, unde Strutinsky cu 99%, şi Mazăre cu 7,83%; SC Xenoti SRL - Strutinsky asociat cu 25 % şi administrator, Radu Mazăre cu 25%.
Din analiza documentelor obţinute de ANI a mai rezultat că, în 10 iunie 2003, Radu Mazăre a dobândit dreptul de proprietate asupra unei cote indivize de 4,16% (25,12 mp) dintr-un teren în suprafaţă de 605 mp în Bucureşti, iar în 18 octombrie 2012, Mazăre ar fi dobândit dreptul de proprietate asupra unei cote indivize de 4% (35,68 mp) dintr-un teren în suprafaţă de 893 mp din Capitală. Ambele suprafeţe de teren sunt deţinute în coproprietate, în cote părţi indivize, printre coproprietari fiind şi Sorin Strutinsky.
Potrivit datelor transmise ANI de Primăria Sectorului 1 în septembrie 2014, în perioada 2008-2014 au fost emise autorizaţii de construire pentru un imobil cu patru etaje, cu 20 de apartamente, ai cărui beneficiari sunt Mazăre şi Strutinsky şi, ulterior, pentru lucrări de supraetajare a imobilului, cu un nivel, respectiv pentru alte cinci apartamente.
Procurorii DNA fac percheziţii, joi, la sediul Primăriei Constanţa, precum şi la sediile mai multor firme, între care şi SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele încheiate între acestea şi Primăria Constanţa.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii au descins atât la la sediul SC Soti Cable Neptun SRL, cât şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanţa şi la un punct de lucru din Bucureşti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanţa al SC Polaris M. Holding şi la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată de primarul Constanţei, Radu Mazăre şi de omul de afaceri Sorin Strutinsky.
De asemenea, procurorii DNA fac percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky.
Anchetatorii vor ridica la percheziţii documente, respectiv facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.
Astfel, sunt căutate documentele referitoare la relaţiile dintre Primăria Constanţa şi SC Tripont Invest SRL şi SC Property Development SRL, în perioada 2007-2010, pentru construcţia unor centre comerciale tip mall în municipiul Constanţa, în special actele privind soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. De asemenea, sunt vizate toate contractele încheiate de Primăria Constanţa cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M Holding SRL şi SC Conpress Group SRL.
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA, miercuri, într-un dosar în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, urmând ca joi să fie dus în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.
El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.
Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cu care este asociat în mai multe firme.
În decembrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate cerea DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, în care este asociat şi Sorin Strutinsky.
Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociaţi în nouă firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.
ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013", încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).
Sorin Strutinsky spunea atunci că acţiunea ANI împotriva primarului Radu Mazăre este netemeinică şi preciza că respectivele contracte au fost încheiate în urma unor licitaţii.
Soti Cable Neptun SRL a fost înfiinţată în 1993, reprezentanţii companiei precizând atunci că are angajaţi 200 de jurnalişti.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.
Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.
De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.
Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.
Citeşte şi:
DNA: Strutinsky ar fi primit peste 635.000 de lei de la o firmă ca să intervină pentru plata unor lucrări
Citeşte şi:
DNA: Strutinsky a primit peste 2 milioane de euro ca să intervină pentru plata unor lucrări
Citeşte şi:
Nicuşor Constantinescu: În cazul lui Strutinsky s-a comis un nou abuz. Nu există probe împotriva sa
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe