- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PERCHEZIŢII DNA la două notariate din Arad, în dosarul privind retrocedările satului Nadăş. Procurorii au ridicat documente de la birourile familiei Colţeu. Anchetatorii au pus sechestru pe proprietăţi ale familiei
Procurorii DNA au făcut percheziţii, marţi dimineaţă, la două cabinete notariale din Arad şi la un ocol silvic din satul arădean Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului. Anchetatorii vor pune sechestru asigurător pe toate bunurile familiei Colţeu, inclusiv pe conturi, dar şi pe terenurile retrocedate, afirmă surse judiciare.
PERCHEZIŢII DNA la două notariate din Arad, în dosarul privind retrocedările satului Nadăş (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
UPDATE: DNA Timişoara: O parte a proprietăţilor familiei Colţeu, din Nadăş, puse sub sechestru
Mai multe proprietăţi ale familiei Colţeu din Nadăş, care a dobândit aproape tot extravilanul satului, au fost puse sub sechestru, a declarat, marţi, procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, dosarul vizând presupuse infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro.
"Au fost ridicate mai multe documente în urma percheziţiilor de marţi de la birourile notariale şi de la ocolul silvic aparţinând familiei Colţeu. De asemenea, a fost pus sechestru pe o parte din proprietăţile familiei Colţeu, iar mâine (miercuri - n.r.) procurorii se vor întoarce la Nadăş şi vor continua cercetările. Urmează să fie pus sechestru şi pe alte proprietăţi ale familiei Colţeu", a declarat corespondentului MEDIAFAX procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Indicele ROBOR continuă să crească: cotaţia indicelui la 3 luni a atins marţi 5,87%
-
51% dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina, arată un sondaj
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
El a precizat că în această săptămână vor fi chemate la audieri "cinci persoane fizice şi una juridică", cel mai probabil un notar.
"Au fost chemate la audieri cinci persoane fizice şi o persoană juridică în urma percheziţiilor de marţi. Acestea vor fi audiate zilele următoare", a afirmat Schiffsbek.
Procurorii DNA Timişoara au plecat, marţi după-amiază, de la sediul SC Ocolul Silvic Privat Nadăş după opt ore de când au descins în localitate, ridicând din clădirea de birouri câteva cutii cu documente.
Familia Colţeu a fost văzută părăsind sediul ocolului odată cu anchetatorii, în maşina personală, dar încadrată de maşini ale procurorilor şi poliţiştilor. Cu toate acestea, surse din rândul anchetatorilor afirmă că familia Colţeu nu a fost dusă la DNA, iar acţiunile de marţi ale procurorilor la Nadăş şi la birouri notariale din Arad au avut ca unic scop ridicarea de înscrisuri şi alte documente, fără a fi audiate persoane.
Potrivit surselor citate, membrii familiei Colţeu urmează să fie invitaţi la audieri la sediul DNA Timişoara.
În timpul prezenţei anchetatorilor la Nadăş, în localitate nu au fost semnalate incidente, doar câţiva localnici adunându-se pentru a urmări din curiozitate desfăşurarea acţiunilor.
Localnicii au declarat că speră că cercetările care vor avea loc în acest caz vor conduce, în cele din urmă, la anularea sentinţei prin care au pierdut terenurile în anul 2006.
"Sperăm că se va anula sentinţa de retrocedare şi implicit sentinţa de intabulare. Eu cred că şansele sunt foarte mari. În acest caz a fost stabilit şi un prejudiciu, ceea ce ne face să credem că există dovezi privind neregulile comise pe parcursul proceselor şi care au fost semnalate de noi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş, Stelian Lupu.
În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.
Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.
Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.
Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu.
Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.
În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, declara că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.
În noiembrie 2012, neînţelegerile dintre unii localnici şi familia Colţeu au culminat în momentul punerii în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată.
Familia Colţeu a mers atunci cu un buldozer pe o păşune unde exista un adăpost pentru ciobani şi animale, intenţionând evacuarea terenului. Jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a se evita conflictele între părţi, iar evacuările nu au fost puse în practică.
Localnicii au susţinut, de-a lungul proceselor, că jumătate din suprafeţele obţinute de Colţeu intraseră în proprietatea sătenilor din Nadăş în urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar, şi în urma reformei agrare din anul 1921.
În februarie 2013, Prefectura Arad, Direcţia Silvică şi o parte dintre localnici s-au adresat Judecătoriei Ineu, cerând revizuirea sentinţei din 2006, sătenii afirmând că au intrat în posesia unor documente de arhivă care ar demonstra că familia Colţeu nu ar fi trebuit să obţină terenurile. "Aici vorbim de înscrisuri care arată atât că moştenitorul de drept al terenurilor era o altă persoană decât cea stabilită de instanţă şi care a transmis ulterior, prin moştenire, drepturile litigioase familiei Colţeu, cât şi faptul că suprafeţele atribuite prin sentinţă sunt mult mai mari decât cele din documente", declara avocatul Stelian Lupu.
Instanţa a respins solicitarea câteva luni mai târziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins în septembrie 2013.
O lună mai târziu, Prefectura Arad a depus la Judecătoria Ineu o nouă cerere de revizuire a sentinţei din 2006, afirmându-se că există probe noi în acest caz. "Cererea de revizuire are la bază noi probe care ar putea determina revizuirea sentinţei, alte probe decât cele pe care s-a întemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsă de instanţele de judecată", declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.
În 28 octombrie 2013, Prefectura anunţa că a depus la ICCJ o cerere de strămutare a procesului privind revizuirea sentinţei. Cererea a fost aprobată, iar procesul este pe rol la Judecătoria Făgăraş şi are termen miercuri.
Conform unui comunicat de marţi al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.
Potrivit sursei citate, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă au loc verificări şi percheziţii în cinci locaţii din judeţul Arad, urmând să fie ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedarea unei suprafeţe de peste 8.000 de hectare de teren.
DNA mai precizează că în acest caz procurorii beneficiază de sprijin din partea SRI şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Arad - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Surse judiciare declarau că percheziţiile au loc la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.
Conform surselor citate, procurorii DNA Timişoara i-au anunţat pe membrii familiei Coleţu că va fi pus sechestru asigurător pe toate bunurile acestora, inclusiv pe conturi şi pe cele 8.700 de hectare de teren care le-au fost retrocedate.
Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că percheziţiile procurorilor DNA au loc în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.
Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.
"În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţia este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura, şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului", a declarat avocatul Lupu.
El a precizat că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român.
În plângere, sătenii reclamă şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.
De asemenea, sătenii au mai reclamat modul în care s-au făcut executări silite "care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO