Percheziţii în Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea, la traficanţi de maşini de lux

Procurorii Parchetului instanţei supreme şi poliţiştii fac, joi dimineaţă, 23 de percheziţii în Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea, la locuinţele unor persoane cercetate pentru trafic de maşini de lux, pe care le aduceau din Ungaria şi le vindeau în România sau în Republica Moldova.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea, la traficanţi de maşini de lux

Percheziţii în Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea, la traficanţi de maşini de lux (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

În acest dosar, 13 persoane sunt cercetate de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică pentru furturi de maşini de lux.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi pentru audieri la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se arată într-un comunicat de joi al Ministerului Public.

Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au loc la locuinţele mai multor suspecţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului.

Anchetatorii au stabilit că gruparea infracţională se ocupa cu deturnarea unor autovehicule din Ungaria şi ulterior traficarea acestora pe teritoriul României sau Republicii Moldova, în scopul comercializării către persoane de bună credinţă.

"În fapt, din investigaţiile efectuate a reieşit că, prin intermediul unor legături infracţionale din Ungaria, membri ai grupării cumpărau în schimbul unor sume modice autovehicule achiziţionate de persoane fizice sau juridice maghiare în sistem leasing sau în baza unor credite bancare, pe care le transportau în România, unde le indigenizau şi le ofereau spre vânzare unor persoane de bună credinţă, la preţuri inferioare celor vehiculate pe piaţa de profil", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Autovehiculele erau aduse din Ungaria în România de către cetăţeni maghiari sau prin intermediul unor "cărăuşi", care erau dispuşi ca în schimbul unor sume de bani să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun în Ungaria, să preia maşinile şi să le transporte în România în locuri prestabilite.

În cazul în care nu se reuşea vânzarea maşinilor în România, acestea erau transportate în Republica Moldova, unde erau comercializate prin intermediul unor cetăţeni moldoveni.

"În ambele situaţii, autoturismele erau reclamate ca sustrase de pe teritoriul Ungariei de proprietarii de drept, după neplata unui anumit număr de rate, în funcţie de prevederile contractelor de leasing sau împrumut, perioadă în care acestea erau comercializate în România sau Republica Moldova", a precizat Poliţia Română.

În lunile mai şi iunie, poliţiştii de la Investigaţii Criminale au identificat în posesia suspecţilor 15 autoturisme ce fac obiectul unor dosare penale aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

La percheziţii participă procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR. Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul poliţiştilor de la IPJ Harghita, Bacău, Covasna şi Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici