Percheziţii în Bihor: Este vizată o grupare care a dedus ilegal TVA de 12 milioane euro. Nouă persoane, urmărite penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Nouă bihoreni sunt urmăriţi penal în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind acuzaţi că au creat un circuit evazionist care funcţiona în toată ţara, numai în judeţul Bihor fiind identificate peste 300 de firme care au beneficiat de facturile fictive emise de către grupare.

Urmărește
1104 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bihor: Este vizată o grupare care a dedus ilegal TVA de 12 milioane euro. Nouă persoane, urmărite penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Percheziţii în Bihor, fiind vizată o grupare care a dedus ilegal TVA de aproximativ 12 milioane euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Poliţiştii bihoreni au făcut, miercuri, 11 percheziţii domiciliare în municipiul Oradea şi în alte localităţi din judeţul Bihor, în cadrul unui dosar penal în care nouă persoane sunt acuzate că au prejudiciat statul cu peste 12 milioane de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Membrii grupării sunt suspectaţi că au emis facturi fictive în valoare de peste 50 de milioane de euro, în numele unor societăţi pe care le controlau, prin care atestau în mod nereal livrarea unor produse sau servicii către diferite firme beneficiare din întreaga ţară, acestea din urmă deducând astfel ilegal TVA în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

Poliţiştii de investigare a fraudelor din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor au început urmărirea penală faţă de nouă bihoreni, cu vârste între 21 şi 72 de ani, acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.

Cele nouă persoane sunt suspectate de anchetatori că, începând cu anul 2010, au constituit sau preluat 34 de societăţi comerciale fără intenţia de a derula vreo operaţiune comercială licită, iar ulterior, în numele acestor firme, au emis facturi nereale care atestau livrarea unor produse sau servicii către diferite societăţi beneficiare din judeţul Bihor şi din ţară.

"Scopul pentru care reprezentanţii firmelor beneficiar au urmărit înregistrarea în contabilitate a respectivelor facturi este acela de a sustrage societăţile comerciale de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, precum şi de a retrage din patrimoniile societăţilor, sub o aparenţă de legalitate, sume importante de bani, în numerar", a precizat Poliţia Română.

Firmele beneficiar au efectuat plata contravalorii facturilor prin transfer bancar, pentru a crea astfel aparenţa unui circuit comercial licit.

"Sumele de bani au fost retrase în aceeaşi zi de către suspecţi, în baza unor borderouri de achiziţie care cuprind de asemenea date nereale, iar în schimbul uni comision, reprezentând procent din valoarea sumei retrase, acestea au fost predate de către suspecţi reprezentanţilor firmelor care au efectuat plăţile", a mai arătat Poliţia Română.

Cei nouă membri ai grupării sunt acuzaţi că au beneficiat de un comision cuprins între 5 şi 10 procente din sumele de bani retrase şi predate către reprezentanţii societăţilor beneficiare ale acestui circuit evazionist care funcţiona în întreaga ţară.

Doar în judeţul Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au identificat peste 300 de societăţi comerciale care au beneficiat de facturile fictive emise de către grupare.

Membrii grupării vor fi duşi, după percheziţii, la sediul IPJ Bihor pentru audieri.

Percheziţiile la domiciliile membrilor grupării sunt făcute de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, sub coordonarea procurorilor de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici