Percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, la firme de reciclare a deşeurilor de ambalaje

Anchetatorii fac 59 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi 11 judeţe, la firme de reciclare a deşeurilor de ambalaje, suspectate de evaziune şi fals, prin care ar fi produs un prejudiciu de 54 milioane de euro, surse judiciare precizând că printre societăţile vizate este şi Eco-Rom Ambalaje.

Urmărește
3817 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, la firme de reciclare a deşeurilor de ambalaje

Percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, la firme de reciclare a deşeurilor de ambalaje (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), percheziţiile au loc într-un dosar în care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică fac cercetări pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului.

Anchetatorii, împreună cu inspectori de la Direcţia Generală Antifaudă Fiscală, au descins la 59 de adrese din Bucureşti şi din judeţele Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea, unele dintre acestea fiind sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, arată PICCJ, într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate sunt Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle şi Eco Pack Management.

"Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere (generatorii de deşeuri de ambalaje) şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi au încheiat contracte de prestări servicii au evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii", a precizat PICCJ.

Înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni ar fi facilitat operatorilor licenţiaţi obţinererea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi ar fi condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuţiei în cuantum de doi lei pe kilogram, datorată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate.

De asemenea, s-a stabilit că ar fi fost evidenţiate operaţiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deşeuri de ambalaje, pentru care obligaţiile fiscale sunt de peste 54 milioane de euro.

Potrivit Directivei 94/62/CE/1998, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deşeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare şi recuperare a deşeurilor şi să elaboreze sisteme de informaţii (baze de date) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia.

Parcheziţiile sunt făcute de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, sub coordonarea procurorilor PICCJ, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi al Serviciului Român de Informaţii. La acţiune participă şi poliţişti de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici