- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (04.04.2013, 15:40)
- Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii în şapte judeţe, la suspecţi de spălare de bani prin contul unei instituţii de cult. Societatea suspectată este Ropharma Braşov
Un număr de 23 de percheziţii domiciliare au loc, joi dimineaţă, în şapte judeţe, între care Mureş, Bacău, Braşov şi Iaşi, la persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul unei instituţii de cult, societatea suspectată de spălare de bani fiind firma distribuitoare de medicamente Ropharma Braşov.
Urmărește
1954 afișări
Percheziţii în şapte judeţe, la suspecţi de spălare de bani prin contul unei instituţii de cult. Societatea suspectată este Ropharma Braşov (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, poliţiştii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş fac 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.
Astfel, în Târgu Mureş au loc nouă percheziţii, în Bacău, trei, în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi, câte două, iar în Iernut, Cluj Napoca şi Vaslui, câte una.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
-
Rafale puternice de vânt şi ninsori viscolite în 16 judeţe din România
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.
Potrivit sursei citate, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei.
Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.
În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de "sponsorizare" şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.
Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".
Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende.
Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat că transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, se mai arată în comunicat.
În acest caz, 17 persoane urmează să fie duse la audieri.
Societatea suspectată de spălare de bani prin intermediul unui lăcaş de cult este Ropharma Braşov
Societatea suspectată de spălare de bani prin intermediul unui lăcaş de cult este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov, administratorul firmei spunând că i se pare aberant să fie cercetat pentru o sponsorizare de câteva sute de lei, dat fiind că plăteşte lunar două milioane de lei la stat.
Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat că firma care a virat bani din conturi în cazul grupului organizat specializat în spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov.
El a precizat că societatea respectivă a virat din conturi bani cu titlu de "sponsorizare" către Mănăstirea "Sfintei Cruci" din Oradea, iar de acolo către diverse persoane fizice.
Lazăr a mai spus că joi dimineaţă, a avut loc o percheziţie şi la mănăstirea respectivă, maica stareţă fiind în prezent audiată.
La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ropharma Braşov, Mihai Miron, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a aflat "cu stupoare" despre percheziţiile organizate de DIICOT Muerş la firma sa şi la un lăcaş de cult pe care l-a sponsorizat.
"Am aflat cu stupoare de aceste percheziţii. Eu lucrez de 23 de ani în business şi nu am avut niciodată probleme de acest gen, ţinând cont că generez profit la stat şi plătesc lunar circa 2 milioane de lei la stat, iar anual peste 20 de milioane de lei. Nu am întârziat niciodată cu plăţile şi am încercat mereu să fiu corect. Faptul că am considerat să fac sponsorizări şi chiar am participat personal la renovarea şi construcţia unor lăcaşe de cult din nişte sate din Transilvania şi Moldova, pentru că sunt un bun creştin, mi s-a părut un lucru absolut normal. Chiar astăzi am vorbit cu directorul economic şi am verificat şi au fost plătite toate taxele aferente sponsorizărilor către stat. Deocamdată acuzaţia mi se pare nefondată, dar vom vedea ce se întâmplă până la sfârşitul anchetei", a spus Miron.
Administratorul societăţii Ropharma Braşov a mai spus că acuzaţia de spălare de bani prin sponsorizări de câteva sute de lei i se pare "aberantă", ţinând cont că societatea face afaceri de sute de mii de euro şi nu a întârziat niciodată cu plata impozitelor şi taxelor aferente către stat.
"Nimeni nu vede investiţiile pe care le facem, că am construit un spital şi am creat sute de locuri de muncă. Dar de multe ori nu vedem pădurea de copaci. Sun consternat şi afectat de această situaţie", a mai spus Miron.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe