Percheziţii la grupări de fraude informatice. Printre suspecţi, campionul la arte marţiale Gheorghe Ignat - "Ursul carpatin"
Două grupări specializate în fraude informatice sunt vizate de percheziţii care au loc, marţi, la Suceava, Iaşi, Bucureşti şi Sibiu, printre membrii uneia dintre reţele, ce acţiona în Australia, fiind şi Gheorghe Ignat, luptător de arte marţiale mixte, multiplu campion naţional şi internaţional.
Gheorghe Ignat (Imagine: Wikipedia)
Descinderile sunt coordonate de DIICOT Suceava şi vizează două grupări infracţionale specializate în fraude informatice, care acţionau în Australia, Malaezia şi Marea Britanie, urmând să fie aduse la audieri opt persoane.
Printre suspecţi se află şi Gheorghe Ignat, cunoscut ca "Ursul carpatin", luptător de arte marţiale mixte, multiplu campion naţional şi internaţional, afirmă surse judiciare.
De asemenea, printre persoanele suspectate de apartenenţă la aceste grupări se află şi un bărbat încercerat la Penitenciarul Bacău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Bătălia pentru TikTok: război digital între SUA şi China sub pretextul securităţii naţionale
-
„Ajutoare” suplimentare pentru armata lui Putin? Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia
-
Ion Cristoiu: Ce-ar trebui să înveţe orice Conducător de azi din Căderea lui Ceauşescu
Potrivit anchetatorilor, prima grupare, din care făcea parte şi Gheorghe Ignat, avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei, pentru obţinerea datelor de pe cardurile bancare, clonarea acestora şi retragerea de bani.
A doua grupare se ocupa cu activităţi de phishing şi transferuri frauduloase de numerar.
Conform surselor citate, conexiunea între cele două grupări era făcută de Ignat, încă din în septembrie 2010, acesta ţinând legătura cu un bucureştean de 35 de ani, lider al reţelei de phishing. Din această a doua reţea fac parte persoane din Iaşi, Sibiu şi Bucureşti.
Din prima grupare au fost identificaţi iniţial doi membri, unul fiind specializat în fabricarea carcaselor de plastic pentru skimming, pe care le livra şi altor grupări specializate în fraude informatice.
Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că în perioada iunie-septembrie 2010 Gheorghe Ignat, alături de un alt român, au fost în Australia, unde au montat dispozitive pe bancomate, transmiţând prin internet în România datele obţinute de pe cardurile bancare, în vederea decodării. Tot prin internet, ceilalţi membri ai grupării le trimiteau celor doi detale astfel decodate, pentru retrageri frauduloase de numerar.
În acest caz a fost formată o comisie rogatorie, autorităţile române cerând în Australia verificarea a aproximativ 700 de carduri bancare posibil fraudate, ale căror date au fost găsite în adresele de e-mail ale suspecţilor.
Potrivit datelor furnizate de către autorităţile australiene, Ignat şi complicele acestuia au retras fraudulos din Australia 149.000 de dolari australieni şi au mai fost făcute retrageri frauduloase şi de la bancomate din Malaezia şi Marea Britanie, totalizând 16.000 de dolari australieni.
Membrii celei de-a doua grupări, din care fac parte persoane din Iaşi, Sibiu şi Bucureşti, colectau prin phishing date de pe carduri bancare, aparţinând cu precădere unor cetăţeni din Marea Britanie, iar banii retraşi de pe carduri erau transferaţi prin site-uri de transfer bancar şi schimb valutar, pentru a li se pierde urma.
Conform procurorilor DIICOT, liderul celei de-a doua grupări ar fi obţinut din infracţiuni aproximativ 26.000 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO