- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.03.2013, 09:36)
- Departamentul Eveniment
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii la grupări de înşelăciune şi fraude informatice conduse de cinci deţinuţi. Prejudiciul este de peste 350.000 de euro. Poliţiştii fac şi controale în penitenciare
Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac marţi 30 de percheziţii în Prahova, Dâmboviţa, Ploieşti şi Ilfov, la membrii unei grupări conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii cu peste 350.000 de euro. Poliţiştii efectuează controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.
Urmărește
918 afișări
Percheziţii la grupări de înşelăciune şi fraude informatice conduse de cinci deţinuţi. Prejudiciul este de peste 350.000 de euro (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)
UPDATE 10:16 - Controale în penitenciare în cazul grupării de înşelăciune, condusă de cinci deţinuţi
Poliţiştii fac, marţi, controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti, în cazul grupării conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii cu peste 350.000 de euro, o parte din bani fiind introduşi în închisori cu prilejul vizitelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, oamenii legii şi procurorii fac trei controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.
Conform sursei citate, o parte din banii obţinuţi de membri grupării conduse de cinci deţinuţi prin infracţiuni informatice şi înşelăciuni erau introduse în penitenciare cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloacelor electronice.
"Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate", se arată în comunicatul citat.
Poliţia Română mai precizează că pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay.
În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 58 de persoane care sunt cercetate pentru infracţiuni informatice şi a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Grupul infracţional, constituit din 64 de persoane, este suspectat de infracţiuni informatice şi înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind cinci persoane care execută pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
"Sub coordonarea acestora, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale prin inducerea în eroare a unui număr de 9 părţi vătămate, agenţi de transfer monetar din cadrul unor unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii, prin determinarea angajaţilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar", a precizat DIICOT.
Potrivit procurorilor, membrii grupării au contactat angajaţi ai părţilor vătămate folosind identităţi fictive şi pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer şi, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat să efectueze operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.
"Subsecvent realizării operaţiunilor şi după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor", se mai arată în comunicatul citat.
Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibe loc "simulări" privind sistemul, fiind indicat şi un număr telefonic fix, anterior "preluat" de învinuiţi prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.
Prejudiciul produs de membrii grupării infracţionale a fost estimat la peste 350.000 de euro.
În urma percheziţiilor vor fi audiate la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu 70 de persoane.
Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu şi ofiterii de poliţie judiciară de la BCCO Alba. Cercetarile în această cauză sunt făcute împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la BCCO Bucureşti şi Ploieşti, SCCO Ilfov şi Dâmboviţa, IPJ Sibiu şi Alba, cu suportul informativ al Direcţiei Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţiei Operaţiuni Speciale Alba-Iulia.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe