Percheziţii la mai multe spaţii comerciale închiriate la hotelul Rin Grand, într-un caz de evaziune

Procurorii DIICOT au făcut luni percheziţii la mai multe spaţii comerciale închiriate la hotel Rin Grand, într-un dosar în care 20 de persoane sunt suspectare de spălare de bani şi evaziune fiscală, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 100 milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
958 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la mai multe spaţii comerciale închiriate la hotelul Rin Grand, într-un caz de evaziune

Percheziţii la mai multe spaţii comerciale închiriate la hotelul Rin Grand, într-un caz de evaziune (Imagine: www.grand.rinhotels.ro)

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, într-un comunicat de presă, că împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost făcute, luni, 65 percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 20 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii vor audia 20 de persoane, la sediul DIICOT - Structura Centrală, urmând să fie dispuse măsuri legale.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că o parte dintre cele 65 de percheziţii au fost făcute la mai multe spaţii comerciale închiriate în hotelul Rin Grand. Potrivit surselor citate, percheziţiile nu au vizat proprietarii sau administratorii hotelului, ci societăţi care au închiriat spaţii comerciale la Rin Grand.

Potrivit DIICOT, membrii grupării infracţionale organizate, structurată pe mai multe paliere, ar fi creat un circuit financiar prin care 120 de societăţi comerciale ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive, beneficiind de reduceri importante de impozit pe profit şi TVA, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată a 30 de firme fantomă.

"Astfel, o parte din membrii grupării deschideau conturi personale şi acceptau ca sumele provenite din infracţiuni să fie transferate în conturile respective, acestea fiind retrase ulterior şi predate altor membrii ai grupului, fiind astfel ascunsă originea ilicită a sumelor", au precizat procurorii.

Ulterior, o parte dintre societăţile comerciale de tip fantomă erau radiate, pentru a ascunde originea activităţilor infracţionale şi, în acelaşi timp, fie erau înfiinţate societăţi de tip fantomă noi, fie erau cesionate părţi sociale ale unor societăţi comerciale deja înfiinţate, care erau transformate apoi în firme de tip fantomă, potrivit DIICOT.

Prejudiciul produs astfel bugetului de stat a fost estimat de anchetatori la aproximativ 100 de milioane de lei. Procurorii au instituit măsuri asiguratorii, pentru recuperarea prejudiciului.

Percheziţiile au fost făcute cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici