Percheziţii la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Braşov, într-un caz de corupţie

Procurorii DNA fac, miercuri, 27 de percheziţii în judeţul Braşov, printre care şi la sediul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, într-un caz privind fapte de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene.

Urmărește
919 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Braşov, într-un caz de corupţie

Percheziţii la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Braşov, într-un caz de corupţie (Imagine: Alexandru Solomon/Arhiva Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat de presă, că percheziţiile au loc la 27 de adrese din judeţul Braşov, printre care şi la sediul unei instituţii publice.

Procurorii fac cercetări în această cauză pentru săvârşirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia publică unde au loc percheziţii este Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov.

La finalul percheziţiilor vor fi duse la audieri cinci persoane, printre care doi oameni de afaceri şi funcţionari, au precizat sursele citate.

Cei doi oameni de afaceri din Braşov vizaţi de anchetatori, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, sunt suspectaţi că au dat mită unor funcţionari, inspectori, experţi şi şefi din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov, oferindu-le bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşovului, potrivit aceloraşi surse.

În schimb, oamenii de afaceri ar fi fost ajutaţi să obţină finanţări europene nerambursabile, în baza unor documente false. Cei doi oameni de afaceri s-ar fi folosit de angajaţi ai Oficiului pentru a dezvolta o fermă de găini şi pentru a extinde şi moderniza o fermă de curci.

Programul naţional de dezvoltare rurală a fost prejudiciat astfel cu peste trei milioane de euro, au mai arătat sursele judiciare citate.

Potrivit anchetatorilor, angajaţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Braşov au abuzat de atribuţiile de serviciu pe care le aveau pentru a muşamaliza faptul că cei doi oameni de afaceri au creat aparenţa de eligibilitate pentru cele două proiecte.

Mai mult, funcţionarii îi anunţau pe cei doi oameni de afaceri cu privire la verificările ce vizau proiectele europene. Echipele de control "au cosmetizat" faptul că la cele două ferme nu existau contracte individuale de utilităţi pentru proiectele derulate. În acest sens, Gheorghe Dudu ar fi cerut unor firme să declare în fals că furnizează apă şi energie electrică, dar şi să emită facturi reprezentând "contravaloarea" utilităţilor furnizate, susţin sursele citate.

Funcţionarii publici ar fi ascuns şi faptul că documentele justificative prin care s-a vizat cofinanţarea proiectelor de către cei doi oameni de afaceri sunt ilegale.

Procurorii sunt sprijiniţi în acest caz de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici