Perioada de planificare a apărării va fi extinsă de la 6 la 10 ani, pentru corelare cu politica NATO

Perioada de planificare a apărării va fi extinsă de la 6 la 10 ani, în scopul asigurării concordanţei procesului naţional de planificare a apărării cu cel al NATO, în baza unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Perioada de planificare a apărării va fi extinsă de la 6 la 10 ani, pentru corelare cu politica NATO

Perioada de planificare a apărării va fi extinsă de la 6 la 10 ani, pentru corelare cu politica NATO (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Conform Guvernului, proiectul are în vedere eficientizarea procesului de planificare a apărării prin concentrarea pe dezvoltarea de capabilităţi în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării şi asigurării coerenţei acestora cu evoluţia proceselor de planificare a apărării din NATO şi UE.

În principal, proiectul de lege vizează extinderea perioadei de planificare de la 6 la 10 ani, stabilirea unui mecanism legal care facilitează dezvoltarea capabilităţilor militare şi non-militare asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, capabilităţi care pot fi realizate de către Ministerul Apărării în colaborare cu alte ministere sau agenţii guvernamentale, precum şi eficientizarea activităţii directorilor de programe majore, prin stabilirea unor obiective şi priorităţi clare în toate domeniile de planificare a apărării.

Aceste obiective şi priorităţi se stabilesc în concordanţă cu cele identificate la nivelul ministerului, prin Directiva de planificare a apărării.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, programele majore includ resursele alocate anual pentru realizarea acţiunilor şi măsurilor cuprinse în aceste programe şi fondurile necesare acoperirii obligaţiilor financiare faţă de organizaţiile şi iniţiativele internaţionale în domeniul apărării. Programele majore sunt elaborate anual, pentru un orizont de timp de 10 ani.

Documentul mai prevede eficientizarea procesului de evaluare a planificării apărării, prin informarea anuală a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, referitor la stadiul îndeplinirii obiectivelor stabilite atât la nivelul ministerului, precum şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

În prezent, procesul de planificare a apărării este instituit prin Legea 473/2004 privind planificarea apărării. Noul proiect de lege urmăreşte, potrivit Guvernului, reglementarea controlului democratic civil în domeniul apărării prin statuarea rolului instituţiilor constituţionale în formularea politicii de apărare şi fundamentarea bugetului ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici