Peste 10.000 de participanţi la evenimentele de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe. Antal: Fiecare cetăţean român trebuie să înţeleagă că noi nu suntem imigranţi

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

Urmărește
595 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de participanţi la evenimentele de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe. Antal: Fiecare cetăţean român trebuie să înţeleagă că noi nu suntem imigranţi

Peste 10.000 de participanţi la evenimentele de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Sfântu Gheorghe (Imagine: Andreea Balaurea/ Arhiva Mediafax Foto)

Antal, de Ziua Maghiarilor: Fiecare cetăţean român trebuie să înţeleagă că noi nu suntem imigranţi

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, sâmbătă, la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii din România nu sunt imigranţi veniţi dintr-o ţară săracă pentru o viaţă mai bună, ci acesta e pământul lor natal, iar acest lucru va fi repetat până când vor înţelege toţi.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, în discursul ţinut la manifestările organizate în municipiu de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că în 15 Martie maghiarii trebuie să îşi pună întrebarea dacă sunt destul de curajoşi pentru a-şi cere drepturile, de a rămâne pe pământul natal sau de a le aduce aminte celor care în urmă cu 95 de ani au promis autonomie că promisiunile nu se prescriu.

Antal a subliniat că, indiferent dacă reprezentanţii comunităţii maghiare sunt sau nu la guvernare, ei întotdeauna trebuie să lucreze ca autonomia Ţinutului Secuiesc să se realizeze, ca limba maghiară să devină oficială în Ţinutul Secuiesc, ca această regiune să fie una prosperă şi bogată.

"Acestea sunt ţelurile noastre şi pentru realizarea lor trebuie să muncim, fie că plouă, fie că bate vântul", a spus el.

Primarul a precizat că în fiecare an s-a spus şi se va repeta dacă va fi necesar că maghiarii nu se tem, pentru că ştiu că pe teamă nu se poate construi un viitor şi că fiecare cetăţean român trebuie să înţeleagă că maghiarii nu sunt imigranţi veniţi dintr-o ţară săracă.

"Vom repeta până când fiecare cetăţean român, indiferent că ne iubeşte sau nu, va înţelege că noi nu suntem imigranţi, nu am imigrat în România dintr-o ţară săracă în speranţa unei vieţi mai bune. Acesta este pământul nostru natal, noi nu ne-am mişcat de aici, doar graniţele s-au mişcat deasupra capului nostru", a adăugat edilul.

Ulterior, Antal Arpad a precizat, pentru jurnalişti, că este responsabilitatea celor care conduc România să adopte legi prin care maghiarii se pot simţi confortabil.

"Mesajul principal al discursului meu este că noi nu suntem nişte imigranţi, care am venit dintr-o ţară săracă cu speranţa de a primi aici, în România, bunăstare. Noi stăm aici de peste o mie de ani, pe pământul nostru natal, doar graniţele s-au mişcat peste capul nostru. Eu cred că este responsabilitatea celor care conduc această ţară să adopte legi prin care noi ne putem simţi confortabil. Nu vrem să facem absolut nimic împotriva românilor, vrem să trăim împreună cu ei în bunăstare, în pace. Vrem legi care ne permit să luăm decizii pentru comunitatea noastră", a subliniat edilul.

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început, sâmbătă după-amiază, cu un marş din două direcţii spre centrul oraşului, respectiv din zona gării şi din cartierul Simeria, la care au participat aproximativ 100 de călăreţi din grupurile păstrătoare de tradiţii ale husarilor, fanfare, cercetaşi, alături de autorităţi locale şi localnici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marşul a fost urmat, în Piaţa Libertăţii, de inaugurarea unui tablou panoramic de 43 de metri lungime, cu imagini în memoria lui Gábor Áron.

La manifestare au participat, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane, centrul municipiului fiind împodobit cu cocarde în culorile roşu-alb-verde, iar participanţii au desfăşurat un steag secuiesc de 250 de metri şi un steag maghiar, tot de 250 de metri lungime.

În acest an, invitatul principal al manifestării a fost Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care, în discursul rostit în faţa mulţimii, a invocat faptul că mesajul de la 1848, şi anume "să fie pace, libertate şi înţelegere", este actual şi în zilele noastre.

Totodată, el a subliniat că libertatea înseamnă drepturi, iar acolo unde există drepturi există şi libertate.

Nemeth a vorbit şi despre problema autonomiei, subliniind că pentru realizarea acestui scop maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei.

"Puteţi să vă bazaţi în această luptă pe sprijinul Ungariei", a spus secretarul de stat, în aplauzele mulţimii.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural, fiind intonate cântece tradiţionale, iar apoi imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Formaţiunile maghiare au organizat împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici