- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.10.2015, 16:50)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 10.000 de pelerini, la săbătoarea Sfântului Dimitrie
Peste 10.000 de pelerini au fost, luni, la Patriarhie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, când slujba a fost oficiată de IPS Pavlos, mitropolit de Drama, care a remarcat că în prezent tot mai mulţi oameni aleg să renunţe la orice valori, în schimbul unor funcţii importante.
Urmărește
189 afișări
Peste 10.000 de pelerini, la săbătoarea Sfântului Dimitrie (Imagine: Vasile Magradean/ Arhiva Mediafax Foto)
Biserica Ortodoxă prăznuieşte în fiecare an, pe 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În acest an, Sfânta Liturghie de la Patriarhie a fost oficiată la Altarul de vară, de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul (IPS) Pavlos, mitropolit de Drama, împreună cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi din care au făcut pare Preasfinţitul (PS) Siluan, episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aceştia fiind înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
-
Ion Cristoiu: Anticomunismul – între născociri şi realitate
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
În cuvântul de învăţătură rostit, mitropolitul Pavlos a spus că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a schimbat dregătoriile lumeşti cu valorile duhovniceşti neclintite, ierarhul grec deplângând faptul că" în zilele noastre tot mai mulţi oameni aleg să renunţe la orice valori, în schimbul unor funcţii importante".
El a adăugat că grija principală a Sfântului Dimitrie s-a îndreptat către tineri care au şi mai multă nevoie astăzi de modele şi îndrumare.
"Deşi ofiţer în armata romană, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost de fapt un ostaş al lui Hristos. El a fost creştin într-o epocă în care costa foarte mult să fii creştin. Aceasta înseamnă că, orice demnitate ar avea cineva, el poate fi în acelaşi timp ostaş al Mântuitorului Hristos şi Bisericii Sale. Ocupaţia sau demnitatea cuiva nu constituie un impediment pentru viaţa şi credinţa creştină. Credeţi că în zilele noastre nu se descoperă noi mucenici ? În ţările din Orientul Mijlociu sabia necruţătoare a islamului seceră creştinii autentici pe care îi aşează în aceeaşi oştire cu cea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie", a mai spus IPS Pavlos.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre marii mucenici, făcători de minuni şi tămăduitori ai Bisericii creştine. El a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, şi a fost general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei.
A fost martirizat în anul 306 pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa în Mântuitorul Hristos.
Slujba a putut fi ascultată şi de credincioşii aflaţi la coadă pentru a se închina la raclele cu sfintele moaştele celor trei ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, aduse de delegaţia greacă din Muntele Athos, ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aşezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei.
Pelerinii au spus că este pentru prima dată când peterc la coadă doar patru ore, cel mult cinci. Apoi mai stau la o coadă ca să ia agheasmă.
"Am strat la coadă cam patru ore şi jumătate. Am venit pe la cinci dimineaţa. Dar a fost foarte bine. Este foarte bine organizat. Să ştiţi ceva că eu, care vin de mulţi ani, vă pot spune că am simţit ajutorul sfiniţilor. Sigur, trebuie să ai credinţă. Eu m-am rugat mult ca, dacă mama va muri, să nu fie singură în casă, ci să-i fim în preajmă, aşa cum îşi dorea. Să ştiţi că aşa s-a întâmplat. Apoi, eu m-am rugat mult pentru sănătate şi ne-a ajutat Dumenzeu", a spus Anica, o femeie de 50 de ani, care a venit împreună cu sora ei. Şi aceasta din urmă a povestit că şi-a dorit să facă multe amenajări în casă şi a reuşit să facă tot ceea ce şi-a dorit.
O altă femeie povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a aflat că este bolnavă. "De atunci, cu ajutorul medicilor, dar mai ales al lui Dumnezeu, sunt în putere", spunea ea, adăugând că a stat la coadă patru ore, dar este fericită. "A fost o vreme minunată. Am stat fără probleme. Se aude slujba şi este foarte bine", a mai spus femeia.
Trei fetiţe stau pe treptele bisericii. Şi ele s-au închinat sfinţilor.
"Am sărutat moaştele. Ştiu şi rugăciuni: «Înger, îngeraşul meu» şi «Tatăl nostru». Acum stăm la rând ca să intrăm în biserică. Suntem din Lunguleţu, de lângă Bucureşti, iar la religie avem o doamnă. M-am rugat pentru sănătate şi să iau note bune", a spus o fetiţă de nouă ani.
Numărul pelerinilor creşte de la oră la oră. Zilnic au trecut pe Dealul Patriarhiei peste 20.000 de oameni, începând de vineri.
Sărbătorile închinate hramului caredralei patriarhale se vor încheia în 28 octombrie.
Marţi este cinstit Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Între orele 7.00 - 8.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii care doresc să se împărtăşească. În continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi, la Altarul de vară.
De asemenea, marţi, 27 octombrie, la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc etapa finală a celei de a opta ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească intitulat Lăudaţi pe Domnul, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La acest eveniment, invitaţi speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, şi actriţa Ana Calciu.
Miercuri, 28 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, urmată de slujba de Te Deum în deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale