- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.07.2016, 09:05)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 100 de copii instituţionalizaţi, victime ale abuzurilor în 2015
Peste 100 de copii instituţionalizaţi din cei 20.291 aflaţi în centrele de plasament din România au fost victime ale abuzurilor, neglijării sau exploatării în anul 2015, potrivit datelor furnizate agenţiei MEDIAFAX de Ministerul Muncii.
Urmărește
1798 afișări
Peste 100 de copii instituţionalizaţi, victime ale abuzurilor în 2015 (Imagine: Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)
"Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în anul 2015 au fost confirmate 101 situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în serviciile de tip rezidenţial, pe baza datelor centralizate de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe/sectoare ale municipiului Bucureşti", transmite Ministerul Muncii într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.
La 31 martie 2016, în România existau 1.477 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie, unităţi care în anul 2015 găzduiau 20.291 copii, precizează instituţia. Dintre aceştia. doar 32 au fost adopaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Una dintre probeleme cu care se confruntă instituţiile care au în grijă minori este slaba pregătirea a angajaţilor.
"În majoritatea cazurilor supuse controlului, care au vizat şi acest aspect, reprezentanţii ANPDCA au constatat că prevederile în acest sens nu sunt respectate, motivaţia principală fiind lipsa resurselor bugetare. Conform legislaţiei din prezent, fiecare angajat al serviciilor rezidenţiale trebuie să beneficieze anual de cursuri de formare de specialitate,asigurate prin bugetul angajatorului. Practic, sub-ocuparea şi slaba pregătire profesională a unor categorii de personal sunt principalele probleme cu care se confruntă serviciile de tip rezidenţial", explică Ministerul Muncii.
Ministerul citează un studiu realizat de Banca Mondială şi UNICEF la solicitarea ANPDCA în care se arată că "directorii generali sau adjuncţi ai DGASPC menţionează multiple probleme legate de resursele umane din sistemul de protecţie a copilului: un număr important de posturi vacante dată fiind imposibilitatea de a face angajări după 2009, de unde personal insuficient - categoria de personal care lucrează direct cu copiii (educatori, infirmiere, asistenţi medicali) este cea mai afectată; practici nepotiste de angajare; lipsa indicatorilor de performanţă care face imposibilă evaluarea performanţelor profesionale ale angajaţilor; absenţa unor pârghii de motivare şi de sancţionare a personalului; calitatea personalului care a scăzut mult în ultimii ani şi din cauza investiţiilor reduse în formarea continuă a personalului specializat, precum şi faptul că nu se măsoară valoarea adăugată a acestui tip de formare".
De la începutul acestui an, au fost efectuate controale la 60 de servicii de tip rezidenţial iar în prezent, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), instituţie subordonată Ministerului Muncii cu atribuţii în acest sens, are în derulare trei misiuni de control. În ceea ce priveşte o posibilă încălcare a legii, au fost sesizate Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dragoş Pîslaru, a declarat, duminică, 17 iunie, într-o emisiune televizată, că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există "anchete în desfăşurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Ministrul a precizat că anterior investigaţilor a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii
"Din păcate, am încă nişte cazuri în zona de sud-est a ţării unde există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legate de instituţile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instuţii ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituţii de protecţii. Sunt mai multe instituţii, cel puţin 4-5 instituţii unde se fac anchete", a declarat ministrul Muncii la Digi 24.
Ptrecizările au venit după ce la începutul luni, şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale ,,Sfânta Maria”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar ce vizează comiterea unor infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.
Potrivit gandul.info, în ţara noastră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţi arată că doar în primele şase luni ale anului trecut, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Din total, 6.248 de copii au fost victimele abuzurilor în cadrul familiei. Restul au fost abuzaţi de asistenţii maternali, în instituţiile de plasament sau în instituţiile de învăţământ.
La finalul lui 2015, numărul total al copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială era de 57.279, dintre care 20.291 în servicii de tip rezidenţial iar ceilalti (36.988) în servicii de tip familial.
Citeşte şi: Admitere Facultate 2016: Zece candidaţi pe un loc la Nutriţie şi Dietetică, specializare a UMF Iaşi
Citeşte şi: Şoc pentru sistemul universitar: Numărului de absolvenţi de bacalaureat s-a redus la jumătate în opt ani
Citeşte şi: MAE: Până la acest moment, nu se află români printre victimele atacului de la Munchen/ Restricţiile de circulaţie în Munchen au fost ridicate
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord