- Home
- Social
- PETROŞANI, (10.05.2013, 22:35)
- Pacala Dana , Ramona Rosulescu
Peste 100 de mineri de la Paroşeni au refuzat să iasă din subteran la terminarea programului. Ei au ieşit la suprafaţă după asigurări de la Ministerul Energiei că cererile le vor fi respectate
Peste o sută de mineri din schimbul II de la Mina Paroşeni au refuzat, vineri seară, să iasă din subteran la terminarea programului, nemulţumiţi că termocentralele din judeţul Hunedoara nu mai preiau huila şi la unitatea minieră nu mai este loc pentru stocarea cărbunelui, exploatarea fiind sistată.
Urmărește
564 afișări
Peste 100 de mineri de la Paroşeni au refuzat să iasă din subteran la terminarea programului (Imagine: Mediafax Foto)
UPDATE 23:30 Minerii din schimbul II de la Mina Paroşeni, care s-au blocat, vineri seară, în subteran la terminarea programului, au decis să iasă la suprafaţă după ce au primit asigurări de la Ministerul Energiei că începând de luni va fi preluată cantitatea de cărbune extrasă de la unităţile miniere din SNIMVJ.
Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Drăgoescu, Ministerul Energiei a dat asigurări că, începând de luni, va fi preluată cantitatea de cărbune extrasă de la unităţile miniere din cadrul societăţii.
"Minerii din schimbul II au decis să renunţe la acţiunea de protest şi vor ieşi din subteran. Aceştia ne-au avertizat că dacă luni se va demonstra că promisiunea nu este onorată vor relua protestul", a spus Drăgoescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia lansează un manual care redefineşte războiul împotriva Ucrainei drept o apărare justificată
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
Conform sursei citate, cărbunele de la SNIMVJ nu poate fi vândută către termoncentrale decât în condiţiile reglementate prin decizia dată de Comisia Europeană care a notificat planul de închidere pentru cele trei unităţi miniere din Valea Jiului - Paroşeni, Petrila, Uricani - ce fac parte din SNIMVJ.
UPDATE 22:30: Negocierile între şefii SNIMVJ, directorul Minei Paroşeni, liderul sindical şi mineri au eşuat
Negocierile purtate, vineri seară, în subteranul Minei Paroşeni, între conducerea SNIMVJ, directorul unităţii miniere, liderul de sindicat şi minerii care au refuzat să mai iasă la suprafaţă la terminarea programului, nemulţumiţi de sistarea exploatării, au eşuat.
Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Drăgoescu, minerii care s-au blocat în subteran refuză să iasă la suprafaţă până când "cineva le va oferi garanţii că producţia lor de cărbune va fi cumpărată".
"Am vorbit cu ei, nu vor măriri de salarii, nu vor drepturi suplimentare, ci ne-au cerut un singur lucru: dreptul la muncă. Minerii ne-au spus că nu vor renunţa la acţiunea de protest până când nu li se oferă garanţii că acest cărbune va fi livrat termocentralelor. Din păcate, eu nu am putut să le garantez nimic fiindcă nu eu trebuie să cumpăr cărbunele. Înainte de a intra în subteran, am anunţat conducerea Complexului Energetic Hunedoara despre situaţia creată la Mina Paroşeni", a spus Drăgoescu.
UPDATE 19:50 Şefii SNIMVJ,directorul Minei Paroşeni şi liderul sindical au mers în subteran să discute cu minerii
Conducerea SNIMVJ, directorul Minei Paroşeni şi liderul de sindicat au intrat, vineri seară, în subteranul unităţii miniere pentru a discuta cu ortacii care au refuzat să mai iasă la suprafaţă la terminarea programului, nemulţumiţi de sistarea exploatării.
Directorul general al Societăţii Naţionale de Închidere Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Drăgoescu, directorul tehnic al societăţii, Cristian Nicolaescu, preşedintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos, şi directorul Minei Paroşeni, Aurel Anghel, au coborât, vineri seară, în subteranul unităţii miniere, pentru a discuta cu ortacii care protestează.
Liderul sindical Laszlo Domokos a declarat că vor merge în subteran pentru a discuta cu minerii şi pentru a găsi soluţii pentru detensionarea situaţiei.
"Am semnalat de câteva zile tensiunile acumulate, pentru că activitatea de exploatare din Valea Jiului are anumite caracteristici ce nu pot fi ignorate. O mină din Valea Jiului, un loc de muncă din aceste mine nu pot fi închise ca şi o măcelărie, când nu mai ai clienţi, iei carnea din galantare, o bagi în frigider, pui lacătul şi pleci acasă. Noi ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, iar sistarea activităţii de exploatare atrage după sine periclitarea locurilor de muncă şi punerea în pericol a siguranţei lucrătorilor", a spus Laszlo Domokos.
Potrivit acestuia, sindicatul Huila a trimis adrese preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în calitatea acestora de preşedinte şi vicepreşedinte ai CSAT, tocmai pentru a analiza şi a găsi soluţii reale pentru această situaţie.
"Din punctul nostru de vedere, problema este de o importanţă deosebită, nu numai pentru Valea Jiului, ci pentru sistemul energetic naţional. Nu poţi exclude producerea de energie pe combustibil solid, respectiv huila, numai pentru că într-o perioadă merge extraordinar energia hidro sau cea eoliană. Factorii decidenţi trebuie să înţeleagă că România are nevoie de o strategie energetică echilibrată şi care să cuprindă toate tipurile de energie produsă, care să se echilibreze pe piaţă", a spus el.
Peste 100 de mineri de la Paroşeni refuză să iasă din subteran
Potrivit minerilor de la Unitatea Minieră Paroşeni, sucursală a Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), ortacii care au lucrat în schimbul al doilea au refuzat, vineri seară, la terminarea programului, să iasă din subteran, fiind vorba de peste o sută de persoane.
Ortacii sunt nemulţumiţi că, de la începutul lunii mai, termocentralele din judeţul Hunedoara - Mintia şi Paroşeni - nu mai preiau cantitatea de cărbune extrasă, iar la unitatea minieră nu mai este loc pentru stocarea acesteia.
În aceste condiţii, spun minerii, începând de vineri dimineaţă, activitatea propriu-zisă de exploatare din subteran a fost sistată, ortacii urmând să facă doar lucrări de asigurare a locurilor de muncă, revizii, reparaţii şi de eliminare a pericolelor.
Alţi circa o sută de mineri din schimbul al treilea au intrat în subteran şi au avertizat că se vor solidariza cu colegii şi nu vor mai ieşi, la terminarea programului.
Directorul general al SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la Mina Paroşeni.
Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului a avut un contract cu Complexul Energetic Hunedoara, de care aparţin termocentralele, pentru luna aprilie, cu un preţ de 64 de lei pe gigacalorie. Un nou contract, pentru luna mai, nu a mai fost încheiat întrucât conducerea SNIMVJ nu a fost de acord cu preţul de 45 de lei pe gigacalorie oferit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe