- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.08.2015, 16:34)
- Departamentul Social - Mediafax
Peste 16.000 de medici discută despre mărirea salariilor şi o posibilă grevă generală
Peste 16.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală.
Urmărește
1946 afișări
Peste 16.000 de medici discută despre mărirea salariilor şi o posibilă grevă generală (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Grupul "Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!" numără peste 16.200 de membri, înregistrându-se în permanenţă membri noi.
"Solicităm eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente", se arată în prezentarea grupului.
Membrii săi discută despre situaţia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, precum şi folosele materiale primite de la pacienţi, declarate recent ilegale.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 22:49
-
ieri, 16:15
-
ieri, 20:15
-
ieri, 20:08
-
ieri, 15:49
-
ieri, 15:19
• Accident grav la un telescaun din Spania. Zeci de persoane rănite, unele în stare gravă
-
ieri, 15:46
-
ieri, 13:46
• CNS Cartel ALFA: politicienii se joacă cu chibrituri lângă butoiul de pulbere
-
ieri, 11:03
-
ieri, 08:31
-
ieri, 08:11
• Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
ieri, 08:08
• Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
ieri, 07:41
-
ieri, 07:13
• Acordul de încetare a focului în Gaza urmează să intre în vigoare duminică
-
• Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
Pe grup este promovată şi o petiţie lansată de Grupul de iniţiativă pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com şi semnată până în prezent de peste 1.700 de persoane.
În petiţie se vorbeşte despre "degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din ţara noastră". "Cadrele medicale părăsesc masiv ţara, pacienţii sunt profund nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în sistem, decidenţii sunt ezitanţi, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace şi tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice şi vinovată", arată iniţiatorii.
În continuare ei îşi prezintă revendicările: "Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic- pacient!
Nu mai vrem să ”cârpim” actul medical pe motiv că: ”merge şi aşa”! Nu mai merge! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră! Nu mai vrem să fim agresaţi fizic şi verbal când încercăm să salvăm vieţile pacienţilor noştri! Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenţi! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului! Nu vrem şpagă ! vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!".
Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici.
"Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare", a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.
El a atras atenţia că medicii sunt primii care nu mai doresc menţinerea acestui sistem - "dependenţa de o situaţie neconformă care oricând poate fi considerată penală".
Preşedintele CMR mai spune că organizaţia a făcut numeroase demersuri către toţi miniştrii Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor şi toţi miniştrii au promis acest lucru.
Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial al României.
"Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal", au hotărât magistraţii instanţei supreme.
Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că "pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Medici, despre proiectul privind veniturile: "beneficii greu de atins" sau "ar rezolva situaţia"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe