Peste 20 de persoane, duse pentru audieri în cazul traficului cu utilaje grele

Peste 20 de persoane au fost duse pentru audieri, în cursul dimineţii de joi, la sediile teritoriale ale DIICOT din cele cinci judeţe unde au loc ample descinderi care vizează traficul cu utilaje grele furate din străinătate de către membrii unei reţele formate, în principal, din cetăţeni români.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de persoane, duse pentru audieri în cazul traficului cu utilaje grele

Peste 20 de persoane, duse pentru audieri în cazul traficului cu utilaje grele

Potrivit unor surse judiciare, până acum au fost emise, în total, 28 de mandate de aducere pe numele unor presupuşi membri ai reţelei, majoritatea fiind din localităţile maramureşene Vişeu, Borşa şi Moisei.

Sursele citate au precizat că utilajele erau declarate furate de către proprietarii din străinătate după ce erau aduse în România, astfel că aceştia încasau asigurarea pentru ele. Un alt mod de operare al reţelei presupunea introducerea utilajelor în România după ce erau modificate seriile de şasiu şi de caroserie ale acestora.

Imediat ce erau introduse în ţară, utilajele erau ascunse într-o pădure din apropierea localităţii Borşa, iar apoi erau vândute sau închiriate.

O parte din utilajele care aveau modificări ale seriilor de şasiu şi caroserie au fost depistate în punctele de frontieră, la intrarea în ţară, în timp ce altele au fost găsite în diverse zone din ţară.

Ultimele două utilaje furate, două tractoare în valoare de 120.000 de euro, au fost depistate de poliţiştii de frontieră, la începutul acestei luni, în punctul de trecere Borş. Acestea, care figurau ca fiind furate din Franţa, urrmau să ajungă la o firmă din judeţul Cluj.

În luna martie a acestui an, un excavator în valoare de peste 70.000 de euro, care a fost furat din Italia, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră maramureşeni, ascuns într-o pădure de la poalele Muntelui Pietrosu. Excavatorul era ascuns în localitatea Moisei, într-o zonă împădurită de la poalele Muntelui Pietrosu, la 1.000 de metri altitudine, fiind acoperit cu crengi de brad.

Alte două excavatoare, mărcile New Holland şi Hitachi, în valoare de 60.000, respectiv 100.000 de euro, care figurau ca fiind furate din Franţa, au fost depistate, în cursul aceleiaşi luni, de poliţiştii de frontieră maramureşeni, în curţile unor localnici din Borşa şi Moisei.

Două utilaje industriale, posibil furate din străinătate, în valoare de peste 80.000 de euro, au fost găsite, la începutul lunii aprilie, de poliţiştii de frontieră din Maramureş într-un TIR care circula în comuna Moisei şi al cărui şofer a refuzat să oprească la solicitarea poliţiştilor, care au fost nevoiţi să îl urmărească. Şoferul, un tânăr din Borşa, trebuia să transporte cherestea, însă poliţiştii au găsit un tractor şi un buldoexcavator pentru care bărbatul nu a putut prezenta acte de provenienţă, stabilind ulterior că utilajele urmau să fie duse în Bistriţa-Năsăud, pentru a fi ascunse.

Un alt excavator, în valoare de 80.000 de euro, furat din Italia, a fost găsit în luna aprilie, în localitatea Sieu, din Maramureş. Utilajul fusese lăsat de un bărbat în curtea unor localnici, pe motiv că el nu avea suficient spaţiu pentru a-l depozita. El a fost cercetat penal pentru complicitate la furt.

În cursul aceleiaşi luni, încă un excavator, în valoare tot de 80.000 de euro, declarat furat în Franţa şi dat în urmărire prin Interpol din noiembrie 2008, a fost găsit în localitatea Năneşti, din zona Maramureşului istoric. Utilajul fusese cumpărat de administratorul unei firme din Sighetu Marmaţiei de la un tânăr din Borşa, acesta din urmă fiind cercetat pentru furt.

În luna iunie, poliţiştii maramureşeni au început cercetarea penală în cazul unei femei în vârstă de 77 de ani şi al unui administrator de firmă din Borşa, aceştia fiind acuzaţi de tăinuirea furturilor unor utilaje găsite în curţile lor. Unul dintre utilaje, în valoare de 80.000 de euro, a fost găsit în curtea unei societăţi comerciale, fiind declarat furat în Franţa, în timp ce al doilea, în valoare de 100.000 de euro, a fost găsit în curtea locuinţei femeii.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan, spunea, la începutul lunii iunie, că de la începerea investigaţiilor în dosarele de trafic cu autoturisme şi utilaje furate din străinătate şi aduse în Maramureş, în zona Borşa-Vişeu şi până atunci 30 de persoane au fost puse sub acuzare, fiind cercetate pentru furt, complicitate la furt şi tăinuire.

Iulia Utan preciza că, în urma investigaţiilor, s-a constatat că în zona Borşa-Vişeu acţionează o grupare infracţională axată pe utilaje de mare tonaj furate din Franţa, Belgia, Italia şi Marea Britanie, fiind începută o anchetă.

Peste 61 de percheziţii se derulează joi, începând cu ora 6.00, în cinci judeţe ale ţării, respectiv Cluj, Vâlcea, Maramureş, Timiş şi Arad, acţiunea fiind făcută şi în colaborare cu autorităţi judiciare din Franţa, Belgia şi Italia. Cele mai multe descinderi ale forţelor de ordine au loc în zona Borşa - Vişeu, din judeţul Maramureş.

Acţiunea declanşată joi dimineaţă are ca scop destructurarea unei reţele suspectate că aducea în ţară utilaje industriale furate din străinătate şi le trafica în România la preţuri mult mai mici. Utilajele, în valoare de 100.000 - 150.000 de euro fiecare, erau vândute cu preţuri sub 50.000 de euro sau închiriate pe sume mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici