- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.06.2015, 16:20)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 200 de pensionari au protestat la Guvern, nemulţumiţi de starea de sărăcie în care trăiesc - FOTO
Peste 200 de pensionari, nemulţumiţi de starea de sărăcie în care trăiesc, au protestat, joi, în Piaţa Victoriei, cerând guvernanţilor să asigure vârstnicilor un trai decent, în condiţiile în care pensia medie este de 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est.
Urmărește
487 afișări
Peste 200 de pensionari au protestat la Guvern, nemulţumiţi de starea de sărăcie în care trăiesc (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Protestatarii au cerut desfiinţarea pensiilor privilegiate, arătând că în timp ce parlamentarii îşi suplimentează pensiile, 2,8 milioane de vârstnici supravieţuiesc cu venituri sub nivelul de trai decent.
Pensionarii susţin că, în anii 2010-2012, guvernele Boc nu au acordat nici măcar acele minime creşteri prevăzute de Legea pensiilor, "votată fraudulos", ci au au îngheţat pensiile şi au mai şi tăiat 5,5 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Casa Albă reacţionează: SUA nu îşi vor schimba politica nucleară după modificarea doctrinei Rusiei
-
Cine este noul secretar general adjunct al NATO. Mark Rutte a numit o femeie pentru a doua funcţie din Alianţă
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
Potrivit protestatarilor, creşterile de pensii prevăzute de lege, restituirea sumelor tăiate de regimul Băsescu şi luarea unor măsuri de către guvernele Ponta în 2013 - 2015 nu au fost suficiente pentru creşterea nivelului de trai al pensionarilor civili.
Reprezentanţii protestatarilor au spus că pensia reală din anul 2014 a fost mai mică decât cea din 2009, iar cu pensia de acum, pensionarii cumpără mai puţine alimente şi medicamente decât puteau să ia în 2009. Aceştia au precizat că deşi s-a spus că România a avut creşterea economică cea mai mare din UE, aceasta nu a însemnat şi o creştere a nivelului de trai, prevăzută de articolul 47 din Constituţie.
"În ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, pensionarii civili din România au pensia medie de numai 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est. Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia au pensia dublă, iar Polonia, de trei ori mai mare faţă de România. Ce să mai spunem de Luxemburg, care asigură o pensie medie de 17 ori mai mare decât la noi", au mai spus protestatarii.
Aceştia au adăugat că menţinerea fixă a limitei de impozitare a pensiilor a condus la impozitarea anuală a unui număr tot mai mare de pensionari, în condiţiile în care scopul iniţial era de impozitare doar a pensiilor mari.
"Din cauza sărăciei, starea de sănătate a vârstnicilor este din ce în ce mai precară, mortalitatea şi morbiditatea sunt tot mai mari, numărul total al pensionarilor civili scăzând astfel la de la şase milioane, cât erau acum 12 ani, la numai 5,18 milioane, cât sunt acum, iar numărul biletelor de tratament a scăzut an de an, de la 360.000 cât erau în 2004, la 200.000 în ultimii ani", s-au plâns protestatarii.
Aceştia au cerut Guvernului şi Parlamentului să introducă de urgenţă un program de acţiune prin care să asigure vârstnicilor un nivel de trai decent, precizând că demersul lor nu vizează destabilizarea politică, ci un dialog cu Executivul, care ar trebui să urgenteze aplicarea măsurilor reparatorii promise.
Consilierul premierului Victor Ponta, Cornel Vişoianu, a ieşit în Piaţa Victoriei pentru a-i invita pe protestatari la discuţii. Aceştia s-au întâlnit, ulterior, cu ministrul pentru Dialog Docial, Liviu Pop, şi cu preşedinta Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan. La finalul discuţiilor, reprezentanţii protestatarilor au spus că aceştia doar le-au ascultat revendicările şi le-au promis că vor fi chemaţi la o dată ulterioară, pentru a li se comunica punctul de vedere al premierului.
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe