- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2014, 09:44)
- Otilia Ciocan
Peste 30 de percheziţii, între care şi la Ministerul Fondurilor Europene. O grupare de evaziune a înfiinţat peste 100 de firme "fantomă". Prejudiciul este de 27 milioane euro
Gruparea de evaziune fiscală, în cazul căreia DIICOT a făcut, luni dimineaţă, mai multe percheziţii, ar fi înfiinţat peste 100 de firma "fantomă", pe numele unor persoane cu un nivel minim de educaţie, "modeste material", "manipulabile", prejudiciul produs fiind estimat la 27 de milioane de euro.
Urmărește
4162 afișări
Peste 30 de percheziţii, între care şi la Ministerul Fondurilor Europene (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 37 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, la membrii unei grupări infracţionale organizate, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privatăa şi uz de fals.
Surse din cadrul DIICOT au precizat, pentru MEDIAFAX, că percheziţii au fost făcute şi la sediul Ministerului Fondurilor Europene. Anchetatorii ridică de la MFE mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente în legătură cu solicitarea ilegală de accesare a unor fonduri europene.
La sediul DIICOT Bucureşti vor fi duse pentru a fi audiate 100 de persoane, urmând ca procurorii să decidă dacă vor fi luate măsuri preventive în cazul suspecţilor. În acest dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că în perioada 2010-2014, în zonele Bucureşti-Ilfov şi Moldova a acţionat un grup infracţional organizat care a funcţionat pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având "atribuţii clare şi precis determinate". Gruparea acţiona coordonat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, spălare de bani, înşelăciune, obţinerea frauduloasă de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Potrivit procurorilor, pentru a nu plăti obligaţiile fiscale către bugetul de stat, gruparea ar fi înfiinţat şi utilizat societăţi comerciale pe numele unor "persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile".
Aceste persoane, susţin anchetatorii, erau controlate de către membrii grupării. Firmele "fantomă" derulau activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale.
Gruparea este suspectată şi de spălare de bani, prin preluarea de bani cash de la diverşi "clienţi", depunerea acestora în conturi bancare aparţinând firmelor controlate de către liderul grupului infracţional, urmată de repunerea acestora la dispoziţia "clienţilor".
Anchetatorii fac cercetări şi pentru înşelăciune, având suspiciuni că membrii grupării ar fi fraudat instituţii bancare, prin contractarea unor credite, în baza unor acte falsificate, şi nerambursarea acestora.
Procurorii DIICOT au ajuns, în urma investigaţiilor, şi la concluzia că firmele sunt suspecte de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin obţinerea, în baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, în cadrul unor programe de finanţare.
De asemenea, există şi suspiciuni de fals în înscrisuri sub semnătura privată, prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale şi a operaţiunilor comerciale şi financiare aferente, dar şi de uz de fals, prin folosirea documentelor falsificate în scopul producerii de consecinţe juridice.
"Numărul acestor societăţi comerciale tip «fantomă», care au fost înfiinţate nu în scopul de a desfăşura activităţi legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente în atingerea obiectivului major, şi anume obţinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entitaţi. Motivaţia reală a înfiinţării unui număr atât de mare de firme a constat atât în extinderea posibilitaţilor de a desfăşura activităţi criminale în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui «hăţiş» juridic şi economic care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale", se arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii susţin că activitatea membrilor grupării infracţionale ar fi "îmbrăcat forme transfrontaliere", fiind înfiinţate, de către liderul grupării, societăţi comerciale şi în alte state europene, cum ar fi Austria, sau societăţi off-shore.
Conform procurorilor, prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 27 de milioane de euro. Alţi aproximativ 20 de milioane de euro reprezintă prejudiciul în cazul tentativei la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.
Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT Bucureşti, ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Serviciile de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Vrancea şi Caraş-Severin, şi jandarmi. Acţiunea a fost sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe