- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 300 de persoane, la un marş de protest faţă de amenajarea unui crematoriu uman la Cluj-Napoca
Peste 300 de persoane au participat, miercuri, la un marş al tăcerii prin centrului municipiului Cluj-Napoca, protestând astfel faţă de asocierea Primăriei cu o firmă care vrea să amenajeze un crematoriu uman în cartierul Mănăştur.
Peste 300 de persoane, la un marş de protest faţă de amenajarea unui crematoriu uman la Cluj-Napoca (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Aproximativ 300 de clujeni s-au adunat, miercuri, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Mănăştur, situată în apropierea cimitirului în incinta căruia ar urma să se amenajeze crematoriul, de unde au pornit pe jos, până la Primărie, apoi până la Prefectură, într-un marş al tăcerii.
Printre persoanele care au participat la marş s-au numărat mai mulţi preoţi ai unor parohii din cartierul Mănăştur, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, mai mulţi membri ai PNL şi PSD, dar şi deputaţii Mircia Giurgiu (independent) şi Horea Uioreanu (PNL).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Parohul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", Dan Hognogi, a declarat că Biserica Ortodoxă Română se opune incinerării celor decedaţi în condiţiile în care Biblia spune că "trupul omului trebuie să se întoarcă în pământul din care a fost luat".
"Trupul omului, care este templul Duhului Sfânt, trebuie înhumat, nu incinerat. Noi nu suntem de acord cu crematoriul uman care va fi amenajat la 35 de metri de casele celor din Mănăştur. Nu este normal să amenajezi un crematoriu în cel mai mare cartier al Clujului. Noi dorim anularea hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca de asociere cu firma care vrea amenajarea crematoriului", a spus Hognogi.
O delegaţie a participanţilor la marş a lăsat un memoriu la Registratura Primăriei Cluj-Napoca, în condiţiile în care primarul interimar, Radu Moisin, era plecat din instituţie, memoriu în care s-a cerut intervenţia autorităţilor locale pentru blocarea amenajării crematoriului uman.
Acelaşi memoriu a fost înmânat şi prefectului Florin Stamatian, la Prefectură, care a declarat că nu este de acord cu amenajarea crematoriului în cartierul Mănăştur şi a spus că acesta poate fi construit la marginea municipiului, în zona comunei Chinteni.
"Mi-am exprimat nemulţumirea că dintr-o problemă simplă, care putea fi rezolvată printr-un act administrativ, se ajunge la manifestări de stradă", a spus Stamatian.
Marşul tăcerii a durat circa două ore şi s-a încheiat fără incidente.
În acelaşi context al amenajării crematoriului, consilierii locali USL au depus, miercuri, un memoriu la Prefectura Cluj în care au solicitat prefectului Florin Stamatian să ceară Consiliului Local Cluj-Napoca revocarea hotărârii din 18 octombrie 2011 prin care s-a aprobat asocierea Primăriei cu SC RDK Cremation SRL în vederea amenajării unui crematoriu uman şi înfiinţarea unor servicii de incinerare umană.
Prefectul Florin Stamatian a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu are niciun temei legal să ceară revocarea unei hotărâri de asociere.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în şedinţa din 18 octombrie 2011, un proiect de hotărâre privind asocierea cu SC RDK Cremation în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur. Prin hotărâre, societatea în cauză se obligă să achite Primăriei Cluj-Napoca 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 19 voturi "pentru", din partea consilierilor PDL şi UDMR, fiind înregistrate patru abţineri din partea aleşilor din PNL şi PSD.
Ca urmare, preoţii şi locuitorii cartierului Mănăştur au început să protesteze în mod public faţă de acest proiect.
Primarul interimar Radu Moisin a solicitat un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, "cu privire la riscurile de sănătate publică pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur, aflat în proximitatea celui mai mare cartier rezidenţial din municipiu".
Până la obţinerea unui punct de vedere scris, oficial, demersurile administrative legate de această problemă se suspendă, anunţau reprezentanţii municipalităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO