Peste 40.000 de români au ales anul trecut DELTA DUNĂRII ca destinaţie de vacanţă. Care sunt TARIFELE

Peste 41.500 de români s-au cazat anul trecut în Delta Dunării şi au cheltuit în total aproximativ 10 milioane de euro, iar cei aproximativ 40.000 de străini care ajung în excursii de câteva ore sunt dezamăgiţi de aglomeraţia de pe canale şi de PET-urile care plutesc pe fluviu.

Urmărește
1894 afișări
Imaginea articolului Peste 40.000 de români au ales anul trecut DELTA DUNĂRII ca destinaţie de vacanţă. Care sunt TARIFELE

Peste 40.000 de români au ales anul trecut DELTA DUNĂRII ca destinaţie de vacanţă. Câţi bani au cheltuit (Imagine: Sorin Toma/Mediafax Foto)

Anul trecut au fost în Deltă 41.647 de români, cu 2% mai puţini decât în 2011, potrivit datelor furnizate de INS la solicitarea MEDIAFAX.

Dintre aceştia, aproape 35.000 de turişti au ajuns în Deltă pe cont propriu şi doar 6.800 prin agenţii de turism.

"În Deltă, tarifele la cazare şi masă sunt similare celor de pe litoral, dar excursiile şi transportul pe apă cresc preţurile medii cu 80 de lei pe zi. Astfel, cheltuiala zilnică a unui turist în Deltă, incluzând cazare, masă, transport pe apă şi excursii ajunge, în medie, la 280 de lei", a declarat agenţiei MEDIAFAX Cornel Găină, proprietarul complexului hotelier Cormoran din Delta Dunării.

Potrivit INS, numărul înnoptărilor în Delta Dunării s-a apropiat anul trecut de 167.000, iar la cheltuieli zilnice estimate la 280 de lei se poate calcula că turiştii romani au lăsat în Deltă aproximativ 10 milioane de euro.

Acestora li se adaugă, potrivit lui Cornel Găină, încă aproximativ 5.000 de turişti străini care se cazează la diverse hoteluri şi pensiuni.

"Străinii reprezintă acum 12-15% din numărul turiştilor care se cazează în Deltă, deşi în 2008 ajunseseră la 45%. A venit gripa aviară şi în 2009 străinii nu au mai venit deloc. Imaginea Deltei nu este încă refăcută complet în străinătate. Imaginea unei destinaţii turistice se poate distruge într-o jumătate de oră, dar refacerea durează aproximativ zece ani. Statul român nu a investit niciun leu ca să refacă imaginea Deltei în străinătate", a mai spus Găină.

Acesta a afirmat că din cauza crizei financiare, în ultimii ani s-au făcut în Deltă investiţii mici, în general în pensiuni cu 10-12 camere.

Unul dintre puţinii care au investit mai mult în zonă se numără şi Mihai Puflene, care a cheltuit peste 12 milioane de euro pentru a deschide un complex turistic cu 120 de camere, 5 săli de conferinţă, terenuri de tenis, fotbal şi alte facilităţi de agrement. El speră să îşi recupereze banii în 10-12 ani, cu condiţia "să vrea şi Cel de Sus".

Până atunci a recuperat o parte din banii investiţi, dar nu din turism, ci din vânzarea unui parc eolian.

"La mine lucrurile se mişcă bine în weekend, când complexul este aproape plin. În ultimele două săptămâni a crescut gradul de ocupare şi în timpul săptămânii, ajungând la 50-70%. Vin în general reprezentanţi sai companiilor multinaţionale, în team building", a afirmat Puflene.

În afara străinilor care ce cazează în Deltă, mai sunt alte trei categorii de turişti din afara graniţelor, care vin pentru excursii scurte: cei care ajung pe croaziere pe Dunăre, cei care vin pe croaziere pe Marea Neagră şi turiştii care fac tururi în ţară şi merg şi în zona Tulcea.

"Anul trecut au ajuns în Deltă, veniţi pe croaziere pe Dunăre, în jur de 21-22.000 de turişti. Cei mai mulţi sunt germani (80%), urmaţi de austrieci şi francezi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenţie din ţară specializată în incoming.

El a arătat că şi de pe navele de croazieră care ajung în portul Constanţa vin în excursii în Deltă aproximativ 6.500-7.000 de străini, majoritatea americani. Alături de aceştia, alţi 12.000 de străini care fac turul României trec o zi şi prin Deltă.

"Problema în Deltă este că nu se permite navelor să circule pe mai multe canale, ci doar pe unul singur, care din acest motiv este aglomerat ca o autostradă. Din cauza circulaţiei mari nu sunt păsări în zonă, iar din acest motiv primim permanent reclamaţii de la străini. Turiştii pleacă dezamăgiţi şi de mizeria întîlnită, pentru că nu face nimeni curăţenie şi au ocazia să vadă plutind pe Dunăre mult mai multe PET-uri decât păsări", a adăugat Mărginean.

Anul trecut au fost în vacanţe la munte, în ţară, 3,6 milioane de români, la mare au ajuns 1,95 milioane de persoane, în staţiuni balneo circa 386.000, iar în circuite în ţară au călătorit aproape 80.000 de persoane.

În anul 2012, românii au cheltuit, potrivit INS, aproximativ 7,76 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) pentru călătorii de vacanţe şi afaceri, din care 79% (1,4 miliarde de euro) pentru cele care au vizat destinaţii interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici