- Home
- Social
- SIBIU, (27.10.2011, 20:01)
- Pacala Dana , Diana Stancovici ,
Peste 500 de persoane din Sibiu suspectate în cazul certificatelor de handicap, în cercetarea Poliţiei
Peste 500 de persoane suspectate de obţinerea frauduloasă de certificate de handicap sunt în cercetarea Poliţiei Sibiu, iar două dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită.
Urmărește
352 afișări
Peste 500 de persoane din Sibiu suspectate în cazul certificatelor de handicap, în cercetarea Poliţiei (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Martin Bottesch, a anunţat joi, în şedinţa CJ, că un număr de 207 persoane au fost în cercetare penală la Poliţie, iar dintre acestea au fost verificate 107, din care 86 au certificat obţinut fraudulos.
"Eşantionul verificat a fost, în cea mai mare parte, luat din evidenţa Poliţiei. Persoane care deja se aflau în cercetare la Poliţie au fost verificate de către Comisia Superioară. Din 207 persoane aflate în cercetare penală la Poliţie, au fost verificate 107, din care 86 nu au certificat obţinut în mod legal. Aceste cifre nu se extrapolează la întreaga populaţie a persoanelor cu handicap, a fost o categorie specială de persoane cu handicap care a fost verificată, acolo unde au existat suspiciuni sau chiar probe de fraudă", a declarat Martin Bottesch.
El a precizat că, după ce din verificarea primului eşantion s-a dovedit că există probleme la acordarea certificatelor de persoană cu handicap, a mai fost creat un alt eşantion, fiind verificate alte sute de persoane.
"A doua categorie verificată provine, în mare parte, tot din evidenţa Poliţiei. E vorba de peste trei sute de persoane, dintre care s-a constatat că 57 la sută nu au obţinut certificatul în mod legal", a adăugat Martin Bottesch.
Potrivit acestuia, este nevoie de o comisie a Consiliului Judeţean Sibiu care să verifice atât activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, cât şi activitatea Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul DGASPC Sibiu.
"E foarte clar că trebuie făcută ordine în acest domeniu, care se poate face parţial de către Direcţia Generală, de noi, parţial de Poliţie, iar parţial de către Comisia Superioară de la Ministerul Muncii", a spus Martin Bottesch.
Comisia desemnată va fi formată din consilieri judeţeni şi angajaţi ai Consiliului Judeţean şi va verifica activitatea instituţiei din perioada 1 ianuarie 2010-30 septembrie 2011.
Astfel, este vorba despre aproximativ 500 de persoane care au fost verificate de Poliţia Sibiu.
De altfel, controalele făcute în perioada august-septembrie 2011 de Comisia Superioară de Evaluare din Ministerul Muncii au fost determinate, în principal, de solicitarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
În aceste dosare au fost făcute cercetări pentru "prezumţia săvârşirii infracţiunilor de dare/luare de mită, trafic de influenţă şi înşelăciune ".
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu au evitat să ofere date concrete şi să precizeze numărul exact de persoane verificate.
"La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetări în curs de desfăşurare pe această temă. Deocamdată, pentru a nu perturba bunul mers al anchetelor, nu se pot oferi date din aceste dosare", a declarat joi inspectorul Luciana Balteş.
Potrivit acesteia, Serviciul de Investigare a Fraudelor a trimis deja Parchetului Tribunalului Sibiu două dosare pe această temă, în care două persoane din Sibiu sunt învinuite de fapte de corupţie.
Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunţa, miercuri, Ministerul Muncii.
Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit Ministerului Muncii.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe