Peste 60.000 de oameni, aşteptaţi miercuri la mitingul din Piaţa Victoriei

Confederaţiile sindicale anunţă peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, miercuri, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern, fiind aşteptaţi chiar şi mineri, pensionari şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Peste 60.000 de oameni, aşteptaţi miercuri la mitingul din Piaţa Victoriei

Peste 60.000 de oameni, aşteptaţi miercuri la mitingul din Piaţa Victoriei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Sindicaliştii spun că sunt şanse zero ca plenul CES-ului întrunit luni să dea aviz negativ pe scrisoarea de intenţie către FMI, fiind nevoie de 34 de voturi din 45 de membri.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat luni că dacă sunt prezenţi toţi cei 45 de membri ai CES-ului sunt şanse zero ca 34 dintre ei să voteze împotriva scrisorii de intenţie către FMI, dar sunt şanse 50 la sută să fie votată scrisoarea cu modificările aduse de sindicate.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat luni că Guvernul pune tot greul pe umerii salariaţiilor cu venituri mici şi îşi propune reducerea evaziunii fiscale cu două miliarde de lei, adică 0,4 la sută, ceea ce este inacceptabil ca ţintă şi înseamnă de fapt o "cosmetizare" a acestei evaziuni fiscale.

Sindicatele refuză scrisoarea iniţială a Guvernului şi se bazează "pe buna credinţă a patronatelor", pentru a vota scrisoarea cu modificările aduse de sindicate.

Sindicaliştii spun că, indiferent de votul CES-ului de luni, mitingul de miercuri va avea loc astfel ca membrii confederaţiei Cartel Alfa să aducă 15.000 de oameni, CNSL - 15.000, CSDR - 15.000, BNS peste 10.000, Meridian peste 5.000.

"Piaţa Victoriei va fi neîncăpătoare miercuri. Am invitat alături de noi asociaţii ale pensionarilor şi cetăţeni din Bucureşti care sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Guvern pentru că trebuie dat un semnal foarte clar guvernanţilor, altfel percepţia publică va fi că este o aprobare tacită a măsurilor anunţate de Executiv", a declarat, luni, vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti, dar acceptate de patronate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici