„Această creştere vine şi cu un semnal bun, dacă e să spun aşa: femeile nu mai tac şi solicită ajutorul autorităţilor când trec prin situaţii dificile. Încurajez încă o dată victimele! Orice femeie care se află în pericol trebuie să ceară ordin de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici, să ceară ajutorul specialiştilor, să sune la 0800.500.333 sau la Poliţie. Un lucru foarte important este acela că nu trebuie să-şi retragă cererea o dată ce aceasta a fost depusă”, a scris pe Facebook ministrul Familiei.
Gabriela Firea spune că brăţările electronice îşi dovedesc utilitatea, dar că e greu de înţeles de ce victimele acceptă cu greu acest sistem de protecţie.
Potrivit acesteia, în primele trei luni de la punerea în funcţiune a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), implementat în Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea, doar 128 dintre victime au fost de acord cu montarea brăţărilor de supraveghere agresorilor. În aceeaşi perioadă au fost emise aproape 900 de ordine de protecţie pentru victimele violenţei domestice.
„Drepturile femeilor nu sunt negociabile! Aceste drepturi sunt recunoscute şi respectate în întreaga lume. În Săptămâna Drepturilor Femeilor 1 – 8 Martie 2023, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse lansează un „Manifest pentru drepturile femeilor”. Fii şi tu alături de noi, femeie sau bărbat. Împreună suntem mai puternici”, a transmis Gabriela Firea.