Peste 680.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit, printr-un proiect european

Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în 227 din totalul de 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi în peste 25.000 de sectoare cadastrale, cu o suprafaţã totală de peste 5,3 milioane de hectare.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Peste 680.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit, printr-un proiect european

Peste 680.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit, printr-un proiect european

ANCPI deruleazã lucrări de înregistrare a proprietãţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe o suprafaţă de peste şase milioane de hectare, din 2.295 de UAT-uri.

Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar şi din bugetele primăriilor. Astfel, cărţile funciare sunt eliberate gratuit pentru cetăţeni.

ANCPI a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localităţi, în 227 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum şi în peste 25.000 de sectoare cadastrale, cu o suprafaţă totală de peste 5,3 milioane de hectare. Totodată, 104 comune au fost cadastrate prin Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, finanţat prin POR 2014 – 2020. Numãrul cărţilor funciare deschise cu finanţare europeanã este de 681.174.

Astfel, până la data de 5 martie 2024, prin programele derulate, ANCPI a deschis peste 6,7 milioane de noi cărţi funciare, gratuit pentru cetăţeni.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,52 milioane de hectare (78%).

Acţiunea continuă

În prezent, se desfãşoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 496 de localităţi, dintre care 453 de comune beneficiază de fonduri europene. În alte 24 de UAT-uri şi în 640 sectoare cadastrale, lucrările de înregistrare sistematică sunt cofinanţate de ANCPI. Totodatã, se derulează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în 21.179 de sectoare cadastrale.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primãriilor.

Până în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritarã 11 din POR 2014-2020. Proiectul a completat obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrãrilor de înregistrare sistematicã pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeanã şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat.

Potrivit ANCPI, realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor cu fonduri europene va continua, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023, fiind inclus în Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici