- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (20.04.2014, 11:18)
- Departamentul Corespondenţi
Peste 7.000 de persoane din Miercurea Ciuc, la ritualul sfinţirii bucatelor în centrul oraşului - FOTO
Peste 7.000 de persoane din Miercurea Ciuc au participat, duminică, la tradiţionala slujbă de sfinţire a bucatelor, obicei care îşi are originile în Evul Mediu şi care a fost păstrat şi în perioada comunismului, când manifestările religioase de mare amploare erau interzise.
Urmărește
454 afișări
Peste 7.000 de persoane din Miercurea Ciuc, la ritualul sfinţirii bucatelor în centrul oraşului - FOTO
Ritualul sfinţirii bucatelor, care marchează încheierea postului de 40 de zile al Paştelui, s-a desfăşurat pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, în aer liber, potrivit unui obieci instituit în urmă cu mai mulţi ani de Tamas Jozsef, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Până la ora 8.00, când a început slujba oficiată de un sobor de preoţi condus de episcopul auxiliar, peste 7.000 de locuitori ai oraşului s-au aşezat, pe 25 de rânduri, în ordine, de-a lungul platoului din centrul oraşului.
"Puterea credinţei, conştiinţa că toţi aparţinem lui Hristos ne aduce aici, împreună, în fiecare an să sfinţim bucatele. Este o stare de bine când ne pregătim să venim cu coşurile pline, fiecare cu ce are, ne sfinţim şi sufletul la slujbă iar acum - după atâta ploaie - bate şi soarele, este foarte bine", a declarat corespondentului MEDIAFAX Fulop Bela, unul dintre miile de credincioşi catolici, reformaţi şi protestanţi participanţi la prima slujbă din Duminica Paştelui.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 20:49
• Gândul: Al patrulea suspect în furtul tezaurului dacic, identificat de poliţie
-
astăzi, 20:20
• Casa Albă pregăteşte un ordin executiv pentru desfiinţarea Departamentului Educaţiei
-
astăzi, 19:38
-
astăzi, 18:59
-
astăzi, 17:41
• Guvernul Mexicului începe desfăşurarea a 10.000 de soldaţi la frontiera cu SUA
-
astăzi, 16:50
• Nicuşor Dan: Podul Calicilor riscă să fie îngropat din nou de politicienii aflaţi la putere
-
astăzi, 16:33
-
astăzi, 16:27
-
astăzi, 16:05
-
astăzi, 15:37
-
astăzi, 14:50
-
astăzi, 14:34
-
astăzi, 13:42
• Tanczos Barna: Propunerea privind limitarea tranzacţiilor cash nu îi va afecta pe cetăţeni
-
astăzi, 13:27
• Spionajul sud-coreean anunţă că Putin a retras trupele nord-coreene din regiunea rusă Kursk
-
astăzi, 11:04
Obiceiul sfinţirii bucatelor este transmis din generaţie în generaţie, multe dintre familii aducându-şi la slujbă copiii încă înainte ca aceştia să înceapă să meargă.
"Acum, când sunt foarte mici, este momentul să îi învăţăm tradiţiile noastre. Fiecare copil are coşuleţul lui, în care îşi aduce la sfinţit oul roşu, pâinea şi cozonacul pe care le vor mânca la micul dejun de Paşte, la care ia parte, fără excepţie, toată familia. Niciodată, de când mă ştiu, nu s-a întâmplat să nu avem mâncare sfinţită de Paşte pe masă”, a explicat Vass Attila.
La finalul slujbei pascale, preoţii au trecut printre rânduri şi au sfinţit coşurile pline cu ouă roşii, cozonaci, miel umplut, pâine de casă, şuncă, ceapă verde, ridichi, vin şi pălincă.
Episcopul Tamas Jozsef le-a urat enoriaşilor să meargă "acasă în pace”, să aibă sărbători "liniştite şi binecuvântate” şi i-a îndemnat să participe la slujbele pascale, începând din seara de duminică.
La rândul său, capelanul papal Darvas Kozma Jozsef, le-a mulţumit credincioşilor, care "la fel ca urmaşii demni ai unei armate dine organizate" s-au aşezat şi au aşteptat ca preoţii să le sfinţească mâncarea.
Înainte de a le îngădui credincioşilor să plece spre casă, preoţii au dat tonul şi cu toţii au intonat imnul Ungariei şi pe cel al secuilor.
Potrivit preoţilor, ceremonialul sfinţirii bucatelor datează din Evul Mediu şi pune capăt postului Paştelui, cel mai lung de peste an.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, municipiul Miercurea Ciuc a fost luminat de lumânările credincioşilor ortodocşi, catolici, reformaţi şi de alte rituri care au luat parte la slujba de Înviere şi au înconjurat bisericile, potrivit tradiţiei. "Lumina” pe care au luat-o acasă aprinde, în următoarele trei zile, lumânările care vor împodobi mesele pascale.
În satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Înviere la biserici, iar duminică dimineaţă preoţii au sfinţit bucatele din coşurile cu care oamenii au venit de cu seară.
În acest an, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Mesajul de Paşte al preşedintelui Traian Băsescu, adresat tuturor românilor din ţară şi din străinătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe