- Home
- Social
- ALBA IULIA, (19.07.2015, 15:22)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 7.000 de persoane, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară
Peste 7.000 de persoane au participat, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, târgul cuprinzând spectacole de muzică uşoară şi populară, petreceri, focuri de tabără şi focuri de artificii.
Urmărește
4103 afișări
Peste 7.000 de persoane, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)
Potrivit autorităţilor din Alba, peste 7.000 de persoane au participat în cele două zile, sâmbătă şi duminică, la manifestările organizate în localitatea Avram Iancu şi pe Muntele Găina în cadrul Târgului de Fete. Cei mai mulţi dintre participanţi, aproximativ 3.500, au participat la manifestările organizate, duminică, pe Muntele Găina, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, unde a avut loc o paradă a portului cu sute de participanţi care au îmbrăcat costume populare tradiţionale atât din zona Ardealului, cât şi din alte zone ale ţării. Deschiderea oficială a celei mai mari sărbători din România a fost făcută de tulnicăresele din Avram Iancu, tulnicul fiind un simbol al Ţării Moţilor, dar şi al Târgului de Fete. A urmat finala Festivalului Concurs ,"Cultură pentru Cultură", la care au participat câştigătorii locurilor întâi de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni, şi un spectacol folcloric.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 22:17
• Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 22:39
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
De la ora 20.00, pe Muntele Găina, au avut loc spectacole de muzică uşoară, un concert al trupei Voltaj, care a fost urmat de discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, câteva sute de tinere petrecând până la ore târzii din noapte.
Duminică dimineaţă, s-a desfăşurat un ceremonial solemn la "Crucea Iancului" de pe Muntele Găina, unde a avut loc un Te Deum, iar oficialităţile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Ceremonialul a devenit deja o tradiţie, fiind momentul simbolic prin care participanţii cinstesc memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc.
În programul de duminică se regăsesc un târg al meşterilor populari, dar şi un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti, precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei, precum şi ansambluri reprezentative din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Arad, zone din care în vechime veneau participanţii la târg.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, care este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură "Augustin Bena", Consiliul Local şi Primăria Avram Iancu, este considerat cea mai mare sărbătoare tradiţională româneasca în aer liber, fiind programat în fiecare an în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie.
Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de altceva: o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete şi băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi, mulţi din ei să se căsătorească.
Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi. Potrivit unor relatări istorice, la Târgul de Fete au participat, în decursul timpului, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică, Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit "Crucea Iancului".
Manifestările sunt organizate pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă aflată la limita dintre judeţele Alba, Arad, Bihor şi Hunedoara.
"Târgul de Fete" a fost înregistrat în urmă cu câţiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe